SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Uyumadan diş fırçalayanlar dikkat! Uzmanlar ölümcül riski açıkladı

Uyumadan diş fırçalayanlar dikkat! Uzmanlar ölümcül riski açıkladı

05 Temmuz 2023 Çarşamba - 15:21




Japon bilim insanları, uyumadan önce diş fırçalama alışkanlığı olan kişileri uyardı. Bilim adamlarına göre, uykusundan önce diş fırçalamamanın kalp hastalığı riskini yükseltiyor.





Japonya'da yapılan bir araştırma, yatmadan önce diş fırçalamamanın kalp sağlığı için ölümcül bir risk taşıdığını ortaya koydu. Diş fırçalama sıklığı ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiye odaklanan çalışmanın sonuçları "Scientific Reports"ta yayınlandı.

ÇOK SAYIDA HASTA ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI

AA'nın News Medical'den aktardığı habere göre, araştırma kapsamında 2013-2016 yılları arasında Japonya'daki Osaka Üniversite Hastanesi'nde yatan hastalardan 1675 hasta seçildi. Katılımcılar dişlerini günde iki kez sabah ve akşam fırçalayanlar, dişlerini sadece gece fırçalayanlar, dişlerini sadece sabah fırçalayanlar ve dişlerini hiç fırçalamayanlar olarak 4 gruba ayrıldı. 

SADECE SABAH FIRÇALAMAK YETERSİZ


Araştırmacılar ayrıca katılımcıların yaşını, cinsiyetini ve sigara içme geçmişini de dikkate aldı. Ayrıca, katılımcıların sağlık kayıtları geriye dönük olarak dört bağımsız araştırmacı tarafından incelenmiştir. Araştırmada kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, kalp krizi, göğüs ağrısı gibi kalp damar hastalıkları ile ameliyat gerektiren kalp kapağı ve aort hastalıkları üzerinde durulmuştur.

Dişlerini günde iki kez fırçalayanlar ve sadece geceleri fırçalayanlar, hiç fırçalamayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek kardiyovasküler hastalık sağkalım (tahmini) oranlarına sahipti. Araştırmanın bulguları, dişleri sadece sabah fırçalamanın yetersiz olduğunu, gece fırçalamanın ise sağlık açısından önemli olduğunu ortaya koydu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap