SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Üç dakikada 1 kişi kalbine yeniliyor

Üç dakikada 1 kişi kalbine yeniliyor

23 Ocak 2024 Salı - 10:15




Kardiyovasküler hastalıkların dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilal Boztosun, Türkiye’de her 3 dakikada 1 kişinin kalbine yenildiğini söyledi.





Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp sağlığının korunmasına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Kalp sağlığının korunmaması sonucunda ölümlerin arttığını da aktaran Prof. Dr. Bilal Boztosun, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı çalışmalara değinerek “Türkiye’de ölümlerin yüzde 33.4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu durum her üç dakikada bir kişinin ölümü anlamına geliyor. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, kanser nedeniyle yaşanan kayıplar ise bu rakamın yarısını oluşturuyor. Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam etse bile, kalbinizi sağlıklı tutmanın yolları var” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Boztosun, kalbi koruyacak 10 öneriyi şöyle özetledi:

“Tansiyonunuzu ölçün: Kan basıncınızı yılda en az bir kez, yüksek tansiyonunuz varsa daha sık kontrol ettirin. Kolesterolünüzü kontrol altında tutun: Yüksek kolesterol seviyeleri atardamarlarınızı tıkayabilir, koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini artırabilir. Sigara içmeyin: Sigara içmek kan basıncınızı yükselterek, kalp krizi ve felç riskinizi artırır. Dengeli beslenin: Çok fazla tuz ve alkol kan basıncınızı yükselterek kalbinizi zorlar. Düzenli egzersiz yapın. Kilonuzu kontrol altına alın. Stresle mücadele etmeyi öğrenin. Yıllık grip aşınızı yaptırın: Grip, artan kalp krizi ve felçle ilişkilidir. Yeterince uyku uyuyun. Birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanın.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap