SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Türkiye'de yeni salgının adı: Pıhtı atması

Türkiye'de yeni salgının adı: Pıhtı atması

04 Ocak 2024 Perşembe - 12:03




Pıhtı atması vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Son dönemde sanat, siyaset ve iş dünyasından pek çok isim pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybetti ya da hastanelik oldu. Peki pıhtı atması nedir, pıhtı atması nasıl önlenir? İşte pıhtı atması hakkında merak edilenler...





Türkiye'de koronavirüs salgınından sonra pıhtı atma vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeyen pıhtı atması, ölümlere neden olabiliyor. 

Yönetmen Sadullah Celen beynindeki pıhtı nedeniyle hayatını kaybetti.

Ünlü avukat Celal Ülgen beynine pıhtı atması sonucu geçirdiği felç nedeniyle hastanede tedavi altına alındı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de geçtiğimiz günlerde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Önder'in pıhtı atması sonucu rahatsızlandığı öğrenilmişti.

17 Kasım 2023'te yaşamını yitiren sunucu Metin Uca da pıhtı atması sonucu trafik kazası geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. 

Pakize Suda 2022 yılında aynı sebeple kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Peki nedir bu pıhtı atması? 

Beyin trombozu veya beyin iskemisi gibi tıbbi isimler ile ifade edilen beyne pıhtı atması, beyin damarlarının bir bölgesinde pıhtının oluşması ve damarı tıkaması sonucunda beyne yeterli miktarda kanın ulaşmaması durumudur. Bu durum, beyin dokusunun oksijen ve besin maddeleri ile yeterli şekilde beslenememesine yol açar ve beyin hücrelerinin hasar görmesine neden olur. 


Pıhtı atmasının nedenleri

Pıhtı atmasının en yaygın nedenleri arasında kalp hastalığı, kanser, diyabet ve bazı enfeksiyonlar bulunuyor. Kullanılan bazı ilaçlar, kanın pıhtılaşma riskini artırabiliyor. Uzmanlar, uzun süre hareketsiz kalmanın da kanın pıhtılaşmasına neden olabileceğini söylüyor. 

Pıhtı atması belirtileri

Pıhtı atması belirtileri ise şu şekilde: Bacaklarda ağrı, şişlik veya kızarıklık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi veya baş ağrısı, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, yüzde uyuşma veya güçsüzlük.

Pıhtı atması nasıl önlenir?


Pıhtı atması riskini azaltmak için düzenli egzersiz yapmak, yeterince su içmek, sigara ve alkol içmemek ve sağlıklı beslenmek önem taşıyor. 

Prof. Dr. Canan Karatay'dan "zeytinyağı" önerisi

Ezber bozan önerileriyle sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay ise pıhtı atmasına karşı sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Karatay, ''Pıhtıyı önlemek için beslenme çok önemli. En önemli besin ise zeytinyağı. Soğuk sıkım, doğal zeytinyağı bir ilaçtır. Herkes içsin. Kilo aldırmaz, karaciğer yağlanmasını da azaltır. Tüm vücudu temizler… Zeytinyağı doğal kan sulandırıcıdır. Vücudun tüm organlarını besler, onarır. Kalp krizini, Alzheimer’i engeller. Ayrıca bol bol su, hareket, uyku çok önemli…” ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap