SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Tam bir şifa deposu! Günde bir kaşık yemek bile iyi geliyor

Tam bir şifa deposu! Günde bir kaşık yemek bile iyi geliyor

26 Temmuz 2023 Çarşamba - 17:44




Gerçekleştirilen araştırmalarda zeytinyağının faydaları tek tek ortaya çıkarılıyor. Son olarak zeytinyağının zihin sağlığı için ilk sırada olduğunu gösteriyor.





Yaşlanmanın en büyük etkisi beyin sağlığı üzerindedir. Öyle ki bunama olarak bilinen demansa yakalanma riski ileri yaşlarda daha fazladır. Ancak genç yaşta bunu önlemek mümkündür. Üstelik bunu yapmanın en kısa yolu beslenmedir.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yaşlandıkça zihinsel keskinliği korumak isteyen kişilerin margarin yerine zeytinyağı kullanması gerektiğini ortaya koyuyor. 90.000'den fazla uzmanın dahil olduğu çalışma, zeytinyağını seçen bireylerin önümüzdeki otuz yıl içinde bunamadan ölme olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

ZEYTİNYAĞI BUNAMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Zeytinyağı tutkunlarını nadiren kullananlarla karşılaştıran araştırmacılar, günde yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketenlerin yüzde 28 daha düşük bunama ile ilişkili ölüm riskine sahip olduğunu keşfettiler. Sadece bir çay kaşığı margarini aynı miktarda zeytinyağı ile değiştirmek, bunamadan ölüm riskini yüzde 14'e kadar azaltabilir.


Zeytinyağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar faydalar sağladığı zaten biliniyordu. Düzenli zeytinyağı tüketiminin beyin sağlığına faydalı olmasının olası nedenlerinden biri de budur. Enflamasyonun demansın gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır.

Önceki araştırmalar, zeytinyağı bolluğuyla bilinen Akdeniz diyetini, gelişmiş hafıza ve bilişsel yetenekler ve yaşlı erişkinlerde daha düşük bunama riski ile ilişkilendirmiştir.

Uzmanlar, bunamayı önlemek için tek bir sihirli çözümün olmadığını, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin de dahil olduğu faktörlerin bir kombinasyonunun beynin sağlıklı yaşlanmasında çok önemli rol oynadığını vurguluyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zihinsel uyarım gibi yaşam tarzı değişiklikleri, özellikle yaşlı erişkinlerde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.

KANSERE KARŞI ETKİLİ BİR BESİN

Zeytinyağının tek faydası beyin için değildir. Pek çok besin maddesi ve antioksidan içeriği ile dolu olan ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile ünlü olan bu yağ, şifa kaynağıdır.


Zeytinyağı, doymuş yağlar yerine kullanıldığında kalp sağlığını destekleyebilir. Kolesterol seviyelerini kontrol etmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek miktarda tekli doymamış yağ içerir.

Antioksidan özelliklere sahip fenolik bileşikler içeren zeytinyağı, hücre hasarını azaltabilir ve oksidatif stresi önleyebilir. Bu da yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve bazı hastalıkların gelişimini önleyebilir.

Zeytinyağı vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Oleocanthal adı verilen bir bileşik, anti-inflamatuar etkisi ile bilinir.

Zeytinyağı sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.

Zeytinyağı, antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ve yayılmalarını önleyebilir. Bilimsel bir çalışma, zeytinyağında bulunan antioksidanların özellikle meme ve sindirim sisteminde oluşan kanser türleri için koruyucu etkisi olduğunu ortaya koydu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap