SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Mevsim geçişlerinde depresyona dikkat

Mevsim geçişlerinde depresyona dikkat

15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:01




Uzman Psikolog Zeliha Öcal, mevsim geçişlerinde birçok psikiyatrik bozukluğun artmasına dikkat çekti.





Medical Park Yıldızlı Hastanesi’nden Uzman Psikolog Zeliha Öcal, mevsimsel depresyon (mevsimsel duygu durum bozukluğu) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Uzman Hekim Öcal, “Depresyonun bir alt başlığı olarak tanımladığımız mevsimsel depresyon, kişinin özellikle mevsim geçişlerinde yaşadığı bir tablodur. Kış ve yaz mevsimlerinde iki alt tip olarak kabul etsek de, insan psikolojisi üzerinde çok değişken ve farklı şekilleri de görülebilmektedir. Mevsimsel duygu durum geçişlerini daha sık oranda kış mevsimlerinde görüyor olsak da net bir ayrım yapamamaktayız. Her birey elbette birbirinden farklıdır, bu yüzden geçiş dönemleri kabul ettiğimiz vakitlerde her bireyin; rutin değişikliğine, mevsim farklılıklarına, vücudun günlük ritminin farklılaşmasına gösterdiği tepkilerde aynı olmayacaktır” diye konuştu.

OLUMSUZ RUH HALİ GÖRÜLEBİLİR




Psikolog Öcal, “Mevsimsel duygu durum geçişlerinde isteksizlik, bitkinlik, olumsuz ruh hali görülebilmektedir. Her olumsuz ruh halini depresyon ile karıştırmamakla birlikte dönemsel duygu durum değişikliklerini kabul etmek gerekmektedir. Peki bizler bu döngülerde oluşan olumsuz duygu durum sırasında neler yapabiliriz?
Her mevsimin kendi sürecine uygun hazırlıklar yapmak, o mevsimin güzelliklerine ve ayrıntılarına odaklanırken yeni rutinler planlayarak uygulamaya geçmek, vücudun hormonal bir denge sağlaması için uyku ve yeme düzenine dikkat etmek ve en önemlisi kendimize zaman vermektir. Duygular geçişken olabilmektedir. Bu yüzden yaşanan olumsuz duyguyu yok saymak yerine, zaman içerisinde fizyolojik ve psikolojik olarak kendimize sabırla vakit tanımalıyız” şeklinde konuştu.

MEVSİMSEL DEPRESYON BELİRTİLERİ




Psikolog Öcal, “Sürekli üzgün, hüzünlü ve çökkün hissedilmesi (günün büyük çoğunluğunda) Önceden keyif alınan aktivitelere karşı ilginin azalması, iştah değişiklikleri: kalorisi yüksek, özellikle karbonhidratlı gıdalara karşı ilgi ve isteğin artışı, uyku değişiklikleri: Sürekli uyku hali, uyanamama, uykunun yetersiz gelmesi, uyku süresinin artmasına rağmen enerjisizlik ve sürekli yorgun hissetme, hareketlerde ve konuşmada yavaşlama ya da amacı olmayan fiziksel aktivitelerde artış (tempo tutma, sallanma vb.), düşüncenin yavaşlaması, konsantrasyonun azalması, suçluluk değersizlik düşünceleri, nadiren görülen ölümle ilgili tekrarlayan düşünceler mevsimsel depresyon belirtisidir” ifadelerini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap