SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Saç dökülmesi nasıl önlenebilir?

Saç dökülmesi nasıl önlenebilir?

20 Eylül 2016 Salı - 11:20




Saç dökülmesini önlemek için öncelikle altta yatan hastalıklar tedavi edilmelidir...





Kadınlardaki en sık saç dökülme nedenleri anemi, diyabet, kimyasal maddeler, hızlı diyetler, beslenme bozuklukları, mevsim dönümü ve psikolojik strestir. Saç dökülmesini önlemek için öncelikle altta yatan hastalıklar tedavi edilmelidir...

Yüzyıllardan beri saç kadınlar için estetik açıdan oldukça önemlidir. Saç konusunda meydana gelen her patolojik durum kişide derin psikolojik sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla saç problemleri ve buna ilişkin konular hastalar için önemli bir stres kaynağı oluşturur. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın kadınlarda saç dökülmelerinin nedenleriyle ilgili bilgi verdi.

Kök hücreler…

Saçlı deride toplam 100 bin kıl foliküli bulunur. Kıl folikülinin tabanında esas olarak kılın büyümesini sağlayan kök hücreler bulunmaktadır. Kıl büyümesi, büyüme, dinlenme ve dökülme fazı olmak üzere üç evreden oluşur. Kıl günde 0.35 mm uzar. Bu büyüme hızı kılın bulunduğu bölgeye, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Günde 50-100 adet kılın dökülmesi normaldir. Bu dökülme normal olarak banyo, saç tarama ve tıraş sonrasında görülür. Erkek tipi saç dökülmesinde, saçın üst kısımlarında seyrelme ve incelme gerçekleşir. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle yumurtalık kistleri, hormonal bozukluklar sonucunda oluşur.

Her gün saç yıkamak doğru değil


Yaygın saç dökülmesinin nedenleri arasında ilaç tüketimi de vardır. Bunun dışında beslenme alışkanlıklarına, özellikle proteinden zengin karbonhidrattan fakir beslenmeye, yeşil sebze, süt, yumurta, baklagillerin tüketimine dikkat edilmelidir. Saça mümkün olduğu kadar boya, jöle, fön gibi fiziksel ve kimyasal uygulamalar yapılmamalı; kışın soğuğa, yazın güneş ve deniz suyunun oluşturduğu kuruluğa karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Saçı her gün yıkamak doğru değildir. İki-üç günde bir PH değeri 5.5 olan şampuanlarla saç yıkamak yeterlidir. Saçı sık yıkamak saçın yağ dengesini bozabilir. Eğer bu hususlara dikkat edilirse zaten saç dökülmesi de en aza indirilmiş olur.

Sonbaharda daha sık dökülür

Sonbaharda saç dökülmeleri diğer mevsimlere göre daha fazladır. Bunun nedeni, sonbaharda sebze ve meyvenin az olması nedeniyle vitamin alımının azalmasıdır. Ayrıca havaların soğumaya başlamasıyla saçı besleyen kısım olan ve saç soğanı olarak adlandırılan bölgedeki kanlanmanın azalmasıyla birlikte soğan kısmının boyutlarında küçülmeye, bu da saçta dökülmeye neden olur. Fakat bir süre sonra bu dökülme kendiliğinden geçer. Devam etmesi durumunda ise konusunda uzman bir doktora başvurmakta yarar var.

Doğum sonrasına dikkat!

Hamilelik döneminde saç büyüme evresindedir. Ancak doğumdan üç-dört ay sonra saç dökülme evresine girer. Bu, mevsimsel saç dökülmesi gibi geçici bir durumdur. Doğumdan sonra başlayan bu saç dökülmesi altı ayla bir yıla kadar uzayabilir. Hamilelik döneminde ek çinko kullanımıyla doğum sonrası meydana gelen saç dökülmesinin şiddeti azaltılabilir. Ayrıca hamilelik döneminde demir eksikliğinin de giderilmesi bu dökülmenin azaltılması bakımından önemlidir.


Sağlıklı beslenin ve sigaradan uzak durun

Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birinin dengesiz beslenme olduğunun altını çizen Dr. Akın, “Sağlıklı saçlar için öncelikle yeterli protein, çinko, B12 vitamini, folik asit, bakır ve selenyum gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sigaradan uzak durmak saç sağlığı için de önemlidir” dedi. Saçları kısa kestirmekle saçların gürleşmesi arasında direkt bir bağlantı olmadığını da vurgulayan Akın, “Sadece saçların uzamasıyla saç telleri daha kırılgan hale gelir” açıklamasında bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap