SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Peynirsiz yapamayanları üzecek haber! Çok yenirse sağlığınızı bozuyor

Peynirsiz yapamayanları üzecek haber! Çok yenirse sağlığınızı bozuyor

21 Haziran 2023 Çarşamba - 15:38




Kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan peynirin fazla tüketilmesi, bazı sağlıksız durumları beraberinde getiriyor. Uzmanlar aşırı tüketim için uyarıda bulundu.





Yumurtada, kızarmış ekmekte veya makarnanın üzerinde olsun, peynirin lezzetli cazibesini bazı insanlar için görmezden gelmek zordur.

Ancak peynir ölçülü tüketilmediğinde vücudunuzu ve sağlığınızı etkileyebilecek bir takım yan etkilere neden olabilir. Peki bu neden oluyor? Çok fazla peynir yediğinizde vücudunuza tam olarak ne olur? Peynirin yüksek yağ içeriği, süt ürünlerinin hormonal bileşimi, doymuş yağa karşı inflamasyon ve bazı peynir çeşitlerinde bakteri varlığı bunda en etkili noktalardır.

FAZLA PEYNİR TÜKETİMİ KABIZLIĞA NEDEN OLUYOR

İşte peynirin sağlığınız üzerindeki yan etkileri...

Sütte bulunan bir protein ve peynirin önemli bir bileşeni olan kazeini tüketmek potansiyel olarak çeşitli yan etkilere ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Kazein tüketmenin önemli bir yan etkisi inflamasyondur. Bu enflamatuar yanıt, sindirim sorunları, cilt sorunları, solunum sıkıntısı ve hatta eklem ağrısı dahil olmak üzere çok çeşitli semptomlar olarak kendini gösterebilir.


Peynirin yağ oranı yüksek ve lif oranı düşüktür, bu da sindirimi yavaşlatabilir ve dışkının bağırsaklardan geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle, çok fazla peynir yemek potansiyel olarak kabızlığa yol açabilir.

Peynir zengin bir yağ kaynağıdır ve hassas kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Aşırı yenildiğinde, yüksek yağ içeriği, normalde mide asidinin yemek borusuna geri akmasını önleyen bir kas olan alt yemek borusu sfinkterini gevşetebilir. Bu, göğüste ve boğazda yanma hissine neden olabilir. Zamanla, kronik mide ekşimesi yemek borusunun astarına zarar verebilir ve reflü gibi daha ciddi durumlara yol açabilir.

 

KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Herkes etkilenmese de, bazı kişilerde aşırı miktarda peynir yemenin bir sonucu olarak sivilce gelişebilir. Bu, sebum üretimini uyarabilen süt hormonlarına atfedilir.


Listeria monocytogenes, özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, hamile kadınlarda ve yaşlılarda gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen bir bakteridir. Öte yandan, yumuşak peynirlerde listeria bulaşma riski daha yüksektir. Bu peynirler aşırı tüketilirse veya yanlış saklanırsa Listeria'ya maruz kalma riski artabilir.

Çok fazla peynir yemek, özellikle yüksek yağlı çeşitler, belirli kanser riskini potansiyel olarak artırabilir. Bu lezzetli kahvaltı, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilen doymuş yağ içerir. Ayrıca, bazı araştırmalar peynir de dahil olmak üzere süt ürünleri tüketimi ile artmış prostat ve meme kanseri riski arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Peynir, süt ürünlerini sindirmekte güçlük çeken kişilerin 30 dakika ile iki saat arasında oldukça şişkin hissetmesine neden olabilir. FDA'ya göre, peynir gibi süt ürünlerini tükettikten kısa bir süre sonra gaz, yetersiz laktazın, laktozu parçalayan enzimin veya süt ürünlerindeki şekerin en yaygın göstergelerinden biridir.

Laktozu sindirme yeteneği sınırlı olan birçok talihsiz yetişkinden biriyseniz, çok fazla süt ürünü tüketmek ciddi rahatsızlığa neden olabilir. Laktoz intoleransı olan biri peynir tükettiğinde, peynirdeki laktaz parçalanmaz ve bunun yerine bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda ishal gibi sindirim sorunları ortaya çıkar.

 


VÜCÜDU SUSUZ BIRAKIYOR

Peynir tuz oranı yüksek bir besindir. Özellikle bir seferde birden fazla dilim peynir yerseniz susuzluk yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. Baş ağrısı ve idrara çıkmada azalma susuzluğun en yaygın belirtileridir.

Peynir tuz açısından zengin olduğu için şişmeye neden olabilir. Kalp hastalığı veya yüksek kolesterolü olanlar peyniri sınırlamalı veya kaçınmalıdır.

Çok fazla peynir yemek sizi daha yüksek bir kalp hastalığı riskine sokabilir. Bunun nedeni, yüksek sodyum seviyelerinin kan basıncınızı yükseltmesi ve doymuş yağın kötü kolesterolünüzü yükseltmesidir.

İnsanlar peyniri düşük karbonhidratlı veya yüksek proteinli bir gıda olarak düşündükleri için salatalara, sandviçlere ve omletlere eklerler. Ancak bu besinin kalorisi ve yağı çok yüksektir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap