SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kronik hastalığı olan çocukların ailelerine uyarı

Kronik hastalığı olan çocukların ailelerine uyarı

05 Nisan 2020 Pazar - 13:10




Prof. Dr. Gülay Karagüzel, ebeveynlerin, kronik hastalığı olan çocuklarının tedavilerinde takibi yapan kliniğin doktorlarının önerilerini dikkatle uygulamalarının çok önemli olduğunu söyledi.





Karadeniz Teknik Üniversitesi  (KTÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay  Karagüzel, ebeveynlerin, kronik hastalığı olan çocuklarının tedavilerinde takibi  yapan kliniğin doktorlarının önerilerini dikkatle uygulamalarının çok önemli  olduğunu söyledi. 

Karagüzel, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs  (Kovid-19) salgını nedeniyle diğer ülkeler gibi Türkiye'nin de zor günlerden  geçtiğini belirtti.
 
Panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karagüzel, akılcı  davranarak kurallara uyulması sayesinde zor günlerin üstesinden daha kolay  gelinebileceğini aktardı.
 
DAHA DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR
 
Karagüzel, dünyada ve Türkiye'de çok sayıda çocuğun kronik hastalığı  bulunduğunu belirterek, pandemi nedeniyle ailelerin çocuklarının takibinde daha  dikkatli olmaları gerektiğine işaret etti.
 
Kronik hastalığı olan çocukların Kovid-19 salgınından olumsuz  etkilenmemesi için dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunun altını çizen Gülay  Karagüzel, zaman zaman uzmanlar tarafından yapılan uyarıların aileler tarafından  yanlış değerlendirilebildiğine de dikkati çekti.
 
KARAGÜZEL, AİLELERE ŞU UYARILARDA BULUNDU
 
"Ne yazık ki panik içinde medyadaki bazı açıklamaları yanlış anlayıp,  kendi kendilerine tedavide değişiklik yapmaya kalkışan, hatta tedaviyi kesmeyi  düşünen hastalar veya aileler olduğunu anlıyoruz. Ebeveynler, kronik hastalığı  olan çocuklarının tedavilerinde takibi yapan kliniğin doktorlarının önerilerini  dikkatle uygulamalı, kendi kafalarından hatalı uygulamalara kalkışmamalıdır. Acil  durumlarda da izlendikleri kliniğe danışmaları doğru olacaktır. Özellikle  konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve adrenal yetmezlik hastalarının tedavisinde  kortizon kullanımı hayati önem taşımaktadır. Bu ilaç asla kesilmemeli, takibi  yapan doktorun önerdiği şekilde kullanılmaya mutlaka devam edilmelidir."
 
ÇOCUKLARIN İNSÜLİN DOZLARI GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLERİN AKSATMADAN YAPILMALI
 
Prof. Dr. Gülay Karagüzel, kortizolun, böbrek üstü bezlerinde  sentezlenen hayati fonksiyona sahip bir hormon olduğunu belirterek, KAH ve  adrenal yetmezliği olan hastaların böbrek üstü bezlerinin kortizolü  sentezleyemeyeceği için bu hastalarda kortizol eksikliği gelişip, hayatı tehdit  eden klinik tablonun ortaya çıkabileceğini söyledi.
 
Bu hastaların tedavisinde eksik olan kortizol hormonunun, uygun dozda  ilaç formunda kullanılmasının esas olduğunu ifade eden Karagüzel, infeksiyon  hastalıkları ve akut stres durumlarında doktor kontrolünde doz artışının  yapılmasının da çok önemli olduğunu aktardı.
 
Gülay Karagüzel, çocukluk döneminde en sık görülen endokrin  hastalıklarından birinin de Tip 1 diyabet olduğunu, diyabet hastalarında stres ve  infeksiyon dönemlerinde kan şeker düzeyinde değişkenlik ortaya çıkabildiğini  vurguladı.
 
Kan şekeri izleniminin önemli olduğuna da dikkati çeken Karagüzel, "Bu  nedenle, daha dikkatli kan şekeri izlemi ile diyabetli çocuklarımızın insülin  dozlarında gerekli değişiklikler aksatılmadan yapılmalıdır. Çocuklarımızı  stresten uzak tutup, yeterli sıvı alımına ve sağlıklı beslenmelerine özen  göstererek, ev içi egzersiz programları yaparak kan şekerlerini normal  aralıklarda tutmaya çalışmalıyız." dedi.
 
Prof. Dr. Karagüzel, tüm kronik hastalığı olan çocuklar ve ailelerine,  güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz  yapmalarının yanı sıra stres ve kaygıdan uzak durmalarını tavsiye ederek, pandemi  ile savaşta belirlenen 14 kurala uymanın da hayati önemi olduğunu bir kez daha  hatırlattı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap