SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Her gün zehirleniyoruz! Diş macunlarındaki tehlike ortaya çıktı

Her gün zehirleniyoruz! Diş macunlarındaki tehlike ortaya çıktı

13 Temmuz 2023 Perşembe - 12:16




Diş macunlarının bazılarında yarardan çok zarar bulunuyor. Parlak ve güzel görünümlü diş fırçalama maddeleri aslında zararlı kimyasallarla dolu.





Dişlerimizi fırçalamak, sanki vücudumuza iyi bakıyormuşuz gibi kendimizi sağlıklı ve temiz hissetmemizi sağlar. Peki ya diş macunlarında kaçınılması gereken kimyasallar olduğunu söylesek? Bu toksik diş macunu bileşenleri yarardan çok zarar verebilir.

DİŞ MACUNUNDAKİ TEHLİKE 

İnsanların yüzde 69'unun günde en az iki kez ağzına aldığı bir şey için, aslında diş macunu şaşırtıcı derecede zehirlidir. Geleneksel diş macunu, plak oluşumunu önlemede ve diş eti iltihabıyla mücadelede etkili olsa da, bileşenlerinin çoğu güvenli değildir.

Özellikle florür içeren diş macunu yemek ishal, mide bulantısı, kusma ve diğer düşük dereceli sindirim semptomlarına neden olabilir.

Çoğumuz bir tüp diş macununu yutmayacak olsak da, diş macunundaki toksinler zamanla ağızda tahrişe ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar arasında bakteriyel pnömoni, meme kanseri, kardiyovasküler hastalık, demans, diyabet, hassas bağırsak sendromu, osteoporoz, prostat kanseri ve açıklanamayan kilo alımı yer alır.


 

FAZLA KÖPÜRSÜN DİYE KİMYASAL EKLENİYOR

Peki diş macunlarında hangi toksinler var?

Alkol, antibakteriyel özelliğinden dolayı gargaralarda kullanılır, ancak bu bileşenin birçok dezavantajı vardır. Bir çalışma, kanserojen olduğu için alkolün kendisinin ağız kanseri gelişimine neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Alkol de ağız kuruluğuna neden olur.

Titanyum dioksit, diş macununu görsel olarak daha hoş hale getirmeyi amaçlayan yapay renklendiricilerin en bilinenidir. Bu madde çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yapay renklendirmenin çocuklarda hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik ile doğrudan bir bağlantısı vardır.


Tadı kötü olan bir diş macununu kimse sevmez. Bu nedenle çoğu geleneksel diş macunu şirketi yapay tatlandırıcılardan yararlanır. Bunlardan bazıları sorbitol, sakarin ve ksilitol içerebilir. Ksilitol insanlar için güvenli olsa da, sorbitol ve sakarin sorunlu bileşenler olarak görülüyor. Sorbitol çocuklar tarafından yutulursa ishale neden olabilir.

Aspartam, diş macunu, içecekler ve diğer ağız bakım ürünlerine lezzet katan yapay bir tatlandırıcıdır. Bu tatlandırıcının kansere neden olduğu bilinmektedir. Yutulduğunda aspartamın kimyasalları parçalanır ve bir kısmı bir alkol türü olan metanole dönüşür. Vücudumuz bu bileşiği sindiremediğinden formaldehite dönüştürerek telafi eder. Formaldehit baş ağrısına, baş dönmesine, yorgunluğa, hafıza kaybına, mide-bağırsak sorunlarına ve çok daha fazlasına neden olabilir.

İrlanda yosununu işlenmiş kahve, süt ve diğer gıdalarda da bulabilirsiniz. Çünkü koyulaştırıcı olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Bu madde bağırsak problemlerine, kolon ülserasyonlarına ve kanser gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.

FLORÜR ZEHİRLEME RİSKİ TAŞIYOR

Cocamidopropyl betain, ciltle temasında hassasiyete neden olabilen ve çevre için toksik olduğu bilinen bir koyulaştırıcıdır. Genel olarak güvenli kabul edilen bu madde çevreye oldukça zararlıdır.


Daha fazla köpürme etkisi yaratmak için diş macununa eklenen dietanolamin hormon bozucudur. Aslında, EWG onu tahriş edici, insan solunum toksini ve kanserojen olarak nitelendirerek 10 olarak derecelendirir. DEA, Kanada kozmetik ürünlerinde de yasaklandı, bu da ABD'nin neden aynı şeyi yapmadığı sorusunu akla getiriyor.

Florür, çürük önleyici özellikleriyle bilinir. Küçük miktarlarda florür, daha sağlıklı, daha güçlü diş ve diş etlerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Ancak bu madde nedeniyle zehirlenme olasılığı oldukça yüksektir. Bu olursa, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir.

VÜCUTTA BİRİKEBİLİR

Parabenler, diş macunlarını daha uzun süre taze tutan koruyuculardır, yani son kullanma tarihi geçmeden önce raflarda daha uzun süre kalabilirler. Parabenin meme kanseri ve diğer sağlık komplikasyonları riskini artırdığı düşünülmektedir. Parabenler ayrıca vücutta biyolojik olarak birikebilir.

Sakarin, tadı daha iyi hale getirmek için diş macununa eklenen başka bir yapay tatlandırıcı türüdür. Sakarin verildiğinde mesane kanseri riskini artıran sıçanlar ve fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, bu kimyasalın kanserojen olduğu bulunmuştur. Sakarine maruz kalma ayrıca farelerde ve sıçanlarda beyin tümörleri ve lenfoma gelişimi ile sonuçlanmıştır.


SLS olarak kısaltılan sodyum lauril sülfat da popüler bir böcek ilacı olarak ikili bir hayat yaşar, bu nedenle ağız sağlığını geliştirmek için ağzınıza koyduğunuz aynı içerik böcekleri öldürebilir. Deterjan olarak da kullanılan SLS, ağızda mikroskobik yırtıklara neden olur ve bu da sonunda aftlara ve diğer tahrişlere ve iltihaba yol açabilir. Ayrıca ağzın doğal astarını da soyar ve zayıflatır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap