SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Her 8 kadından biri Meme kanseriyle yüzleşecek!

Her 8 kadından biri Meme kanseriyle yüzleşecek!

07 Aralık 2022 Çarşamba - 12:21




İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından organize edilen farkındalık etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Adnan Çalık, kanserden değil geç kalmaktan kork, mesajıyla birlikte dikkat çeken istatistiki veriyi paylaştı





İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi kapsamında kadınlar meme kanseri konusunda bilgilendirilmeye devam ediyor. Trabzonlu kadınlara Kanser Savaşçıları Derneği'nin gönüllü hekimi Prof. Dr. Adnan Çalık tarafından meme kanseri hakkında eğitim verildi. İhtiyaç Haritası Sosyal Etki Koordinatörü Sevdanur Gökrenk’te, ihtiyaç haritası hakkında bilgi verip, bu projeye nasıl dahil olduklarını anlattı.

ÖNCELİK ERKEN TANI

Prof. Dr. Adnan Çalık, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ Bugün burada oluşumuzun nedeni meme kanseri konusunda birazcık daha yol almak. Meme kanserinde öncelik erken tanıdır. Erken tanı, kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri meselesinin büyük bir bölümünü ortadan kaldırır. Türkiye Cumhuriyet’inin uyguladığı 40 yaş sonrası tarama programlarını tanıtmak ve halkımıza benimsetmek için çaba gösteriliyor. Bu hastanelerde bireysel gösteriliyor ama bu yeterli değil. Bu tür toplumsal faaliyetlerle çok daha etkili olmakta.”  

ERKEKLERDE DAHA TEHLİKELİ

“Şunu bilsin kadınlarımız ki meme kanserine yakalanmak değil korkulacak şey geç kalmaktır. Bunun için öncelikle kendilerini tanımak ve meme kontrollerini yapmayı bilmek, ele gelmeyecek lezyonların radyolojik olarak saptanmasını sağlanması ve böylece çok daha başarılı tedavi yöntemleri hedeflenmektedir. Dünyada ve Türkiye’de her 8 kadından biri meme kanseriyle yüzleşecektir. Bütün insanlar bunu dikkate almalılar. Genelde bizim davranışımız ‘bana bir şey olmaz’ yönünde. Ama bu yanlıştır. Bir sabah bu gerçekle karşı karşıya kalırsınız. Aslında meme kanseri erkekler içinde geçerlidir.

Erkeklerin memeleri küçük olduğu için risk daha düşüktür. Fakat kadınlara göre erkeklerde meme kanseri daha tehlikelidir.”

FARKINDALIĞI ARTTIRMAK ADINA

İhtiyaç Haritası Sosyal Etki Koordinatörü Sevdanur Gökrenk ise projeye yönelik şunları kaydetti: “İhtiyaç haritası ihtiyaç sahiplerini buluşturan online bir platform. Tüm Türkiye üzerinde faaliyet gösteren bir sistem. İhtiyacınız olduğunda ya da destek olmak istediğinizde girip haritadan o kişiden haberdar olabiliyorsunuz. İhtiyaç haritası; ihtiyaç sahibi ile destekçiyi buluşturmasının yanın da farkındalık projelerine de paydaş oluyor. Bu bağlamda Trabzon’da erken tanı projesi ile kadınların meme kanseri üzerinde farkındalığını arttırmak adına bir proje yapıyoruz.”

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap