SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Görme sorunları demans belirtisi olabilir

Görme sorunları demans belirtisi olabilir

16 Temmuz 2023 Pazar - 16:43




Bir araştırmaya göre, görme bozukluğu demansın bir belirtisi olabilir. Araştırmacılar; tedavi edilmeyen görme bozuklukları ile bunama arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyor.





Doktor Joshua Ehrlich liderliğinde yapılan çalışma, tümü 71 yaş üzerindeki yaklaşık 3 bin katılımcının verilerini analiz etti.

Araştırmacılar, katılımcıların görme yetilerini test ettiler ve görme kaybı olan kişilerin görme sorunları olmayan kişilere kıyasla bunama yaşama ihtimallerinin daha yüksek olduğunu buldular. Ayrıca, birden fazla görme sorunu olan kişilerin, yalnızca bir görme bozukluğu olanlara kıyasla bunama geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu da buldular.

Çalışmada şiddetli görme bozukluğu olan veya görme engelli olanların yüzde 32,9’u bunama belirtileri gösterdi.

Johns Hopkins Hastanesi’nden Sheila West, çalışma yorumunda “Görsel kayıp, sosyal izolasyon, okuma güçlüğü ve genel olarak kişisel ve sosyal uyarımda azalma ile ilişkilidir. Kişisel ve sosyal izolasyon, bilişsel gerileme için risk faktörleridir” dedi.

Çalışmada, araştırma ekibinin görme bozukluğunun bunamaya neden olup olmadığını kesin olarak belirleyemeyeceği, yalnızca bunların birbiriyle ilişkili olduğunu, ancak herhangi bir görme sorunu için tıbbi yardım almanın önemli olduğu da ekledi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap