SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Elektronik sigara kullananlar dikkat: Çok büyük zararı var!

Elektronik sigara kullananlar dikkat: Çok büyük zararı var!

20 Ağustos 2023 Pazar - 15:10




ABD'de yapılan bir araştırmada, elektronik sigara kullanan gençler ile pasif içicilerin bronşit ve nefes darlığı dahil solunum yolu hastalığına yakalanma riskinin arttığı tespit edildi.





ABD'de elektronik sigara veya normal sigara kullanan gençlerin sağlığı üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmaya Ohio State Üniversitesi Tütün Araştırmaları Merkezi ve Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesi katkıda bulundu.

2014-2018 yılları arasında yaklaşık 7 bin gence son 30 gün içinde ne tür sigara kullandıkları soruldu.

Sonuçlara göre, elektronik sigara kullanan gençlerin bronşit belirtileri gösterme ihtimali kullanmayanlardan yüzde 81, nefes almada zorlanma ihtimali ise yüzde 78 daha yüksekti.

Araştırmacılar, elektronik sigaranın normal sigaradan bağımsız olarak solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, elektronik sigara kullanımının gençler arasında arttığını aktardı.

Araştırmacılardan Dr. Alayna Tackett, elektronik sigaranın solunum problemlerine yol açtığını vurguladı.


2019’da gençlerin yüzde 25,7’si elektronik sigara kullanırken, 2022’de bu oran yüzde 14,5’e düştü.

Elektronik sigaraların akciğere zararlı maddeler içerdiği, bunların arasında tatlandırıcılar ve oksidan metallerin de bulunduğu biliniyor.

Araştırmanın ayrıntıları “Thorax” dergisinde yayınlandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap