SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Doğru bilinen yanlışlar

Doğru bilinen yanlışlar

09 Nisan 2015 Perşembe - 15:15




Bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre, organik gıdalar kanserden korumuyor, ayrıca katkı maddeleri belirli oranları aşmadıkça sağlığa zarar vermiy





Modern çağın hastalığı kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda bilim adamlarının yaptığı açıklamalar, “doğru olarak bilinen yanlışları” gündeme getirdi. Bu çerçevede, organik gıda ve antioksidan tüketiminin kanseri önlediği, katkı maddelerinin kansere neden olduğu gibi inanışların bilimsel olmadığına dikkat çekildi. 

500’e yakın kişinin katılımıyla gerçekleşen “Tedavide ve Önlemde Kanser ve Beslenme” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, sağlıklı beslenme konusunda yapılan açıklama ve yayımlanan raporların ciddi çelişkiler taşıdığına dikkat çekerek şu açıklamada bulundu

"1960’lı yılların ortasında ABD kaynaklı olarak margarinin tereyağından daha faydalı olduğu görüşü dünya kamuoyuna benimsettirildi. O dönemde büyüklerimizi tereyağından vazgeçirerek zorla margarin yedirdik. Daha sonra ABD’nin sığır yetiştiriciliği nedeniyle koyun etinin zararlı, sığır ve tavuk etinin faydalı olduğu açıklandı. Oysa koyun, sığır, tavuk etlerinin kolesterol değerleri birbirine oldukça yakındır. Verilebilecek sayısız örnekten bir diğeri olarak, beyaz undan üretilen ekmekte kepek kullanımı yıllarca yasaklanmışken, özellikle tam buğday ekmeğinin insan sağlığına faydalı olduğu bugün kanıtlanmıştır. Buna rağmen bazı hocalarımızın ekmeği yasaklamalarını akla mantığa aykırı buluyoruz."

Bitkisel, organik takıntınızdan vazgeçin'

Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik’in “Kanser ve Beslenme” konusunda kamuoyundaki yaygın görüşlere karşı olan açıklamaları, konferansadamga vurdu. Prof. Çelik, DNA’nın çift sarmallı yapısını keşfeden iki bilim insanından biri olan James Watson’ın da belirttiği gibi 'kanseri önlediği düşünülen antioksidanların aslında hastalığa kapı aralıyor ve tetikliyor olabileceğini' vurguladı.


 

Prof. Dr. İsmail Çelik’e göre genetiği değiştirilmiş gıdaların kanser riskini artırdığına, organik gıdaların kanserden koruduğuna dair de bilimsel bir veri bulunmuyor. Prof. Dr. Çelik “Bitkisel, organik takıntımızdan vazgeçelim. Umut tacirlerinin oyununa gelmeyelim. Benzer şekilde, hazır gıdalardaki katkı maddeleri uygun oranlarda kullanıldığı takdirde sağlığa zararlı değildir ve resmi makamlar tarafından denetlenmektedir” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Çelik, kanser hastalığında en büyük iki etken olarak sigara ve alkolü göstererek benzer şekilde tereyağı ve zeytinyağı da dahil yağların kanser yapıcı özelliğine ve haftada birden fazla yenilmemesi gereğine dikkat çekti. Prof. Dr. Çelik, kanserden korunmak için yağdan düşük, lifçe yüksek, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve içeren beslenme önerisinde bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap