SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Doğru beslenmeyle kışı sağlılı geçirin

Doğru beslenmeyle kışı sağlılı geçirin

12 Ekim 2019 Cumartesi - 12:41




Soğuk algınlığına karşı alınması gereken tedbirleri işin uzmanına sorduk.





// Karadeniz Özel // NESLİHAN YILDIZ // Özel İmperial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Levent Osman Erdemli, sonbahar ve kış mevsiminde soğuyan havalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Erdemli, bu havalarda meydana gelen grip ve soğuk algınlığını, “Grip ve soğuk algınlığı tamamen birbirinden farklıdır. Soğuk algınlığı herkesin yılda bir iki defa geçirebileceği hafif bir öksürük, hapşırma burun tıkanıklığı burun akıntısı, hafif bir baş ağrısı vücutta yaygın bir kırgınlıktan oluşan bir durumdur.Grip tablosu ise çok ağır bir tablodur. Zaman zaman ölümle bile sonuçlanabilen bir durumdur. Grip başa çıkılamayan çok zor bir baş ağrısı, başa çıkılması zor bir ateş ve vücutta başa çıkılması zor yaygın ağrılar tablosundan oluşur” şeklinde tanımladı.

MASKE KULLANMAK ÖNEMLİ

Bulaşma riskine karşın korunma yöntemlerinden bahseden Dr. Erdemli, “Toplu ortamlarda çalışan insanlarda hastalık bulaşma imkanı yüksek. Grip ve soğuk algınlığı durumlarında hastanın ve ya hasta yakınlarının maske kullanması hastalık durumlarından bir nebze de olsa insanları koruyabilir. Grip ve soğuk algınlığından korunmanın yolları mevsiminde sağlıklı ve dengeli beslenme hijyen ve izolasyon tedbirleriyle birazcık bu virüslerden korunabilir.İnsanlar C vitamini içeren bitki çayları içerek hastalık durumunu bir nebze rahatlatabilir” dedi.

HER DURUMDA ACİLE BAŞVURMAMAK GEREKİR

Grip ve soğuk algınlığı olan insanlar hakkında konuşan Erdemli, “Hastaların acillere akın etmesi çok doğru değil. Grip ve soğuk algınlığını birbirinden ayırt edip ona göre bir yol izlenmelidir” dedi.

SERUM VE İGNELER HIZLI ETKİ EDİYOR

İnsanların serum ve iğne istemeleri hakkında konuşan Dr. Erdemli, “Serumlar ve iğneler daha etkili değil, sadece serumlar ve iğneler damar yoluyla vücuda enjekte edildiği için etkisini daha hızlı gösteriyor. İnsanlar da daha etkili olduklarını düşünüyor” dedi.

İYİ-KÖTÜ MİSYONU YANLIŞ

Grip aşısı hakkında düşüncelerini dile getiren Erdemli, “Grip aşısı her yıl o yıla ait virüs profiline göre hazırlanıp dünyaya duyuruluyor. Bu aşılara iyi veya kötü diye misyon yüklemek yanlıştır. Bazı yerlerde işe yarayan bir tedavidir ve aşı tedavisi bireyseldir. Aşının koruyuculuğu yüzde 70 ve 90 arasındadır. Gerekli görülen kişilerde riski azaltmaktadır. İnsanlar doğru beslenme ve bol su içmekle grip ve soğuk algınlığı durumlarını minimuma düşürebilir” şeklinde konuştu.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap