SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Bu meyveyi yiyenin klimaya ihtiyacı yok! Çekirdeği bile şifa kaynağı

Bu meyveyi yiyenin klimaya ihtiyacı yok! Çekirdeği bile şifa kaynağı

07 Temmuz 2023 Cuma - 13:42




Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin tercih ettiği meyve karpuz oldu. Yüzde 90'ı su olan karpuz yaz sıcağında vatandaşları rahatlatıyor.





Yüksek su ve lif içeriğine sahiptir, serinletici etkisi vardır ve özellikle çocuklar tarafından sevilir. Vitamin ve mineral zenginliği ile faydalı bir meyve olan karpuz, kış boyu hasret duyulan bir meyvedir.

Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, kanserden cilt gençleştirmeye, saçları beslemekten kilo vermeye kadar sayısız fayda sağlıyor.

Karpuz su oranı çok yüksek bir meyve olduğu için sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem sorunu yaşayanlar için yazın ilaç gibi bir besindir. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.

VÜCUDA YARARLI VİTAMİNLER İÇERİYOR


Potasyum ve magnezyum miktarı karpuzdaki kan akışını uyararak kan basıncını düşürür. Kan pıhtılaşması, felç, kalp krizi ve ateroskleroz risklerini azaltmaya yardımcı olur.

Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saç ve cilt için faydalı bir besindir. Yüksek su içeriği ve A vitamini içeriği sayesinde cildin daha canlı ve güzel görünmesini sağlar. C vitamini ayrıca cildi sağlıklı, esnek ve güçlü yapan bir protein olan kollajen üretimine de yardımcı olur.

Karpuz antioksidan açısından zengin bir meyvedir. İçerdiği likopen adlı antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücutta kanser oluşumuna neden olan serbest radikallerin oluşumunu engeller.

ÖDEM SORUNUNA ÇERE OLUYOR

Karpuzun çekirdeği de kendisi kadar faydalıdır. Bu tohumlar kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Öğrenmeyi kolaylaştırır ve hafızayı güçlendirir. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketilebilir. Çekirdeği çiğnemeniz veya doğrudan yutmanız önemli değil.


Yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uykuya yardımcı olan karpuz, uyku bozukluklarını ve uykusuzluğu da azaltır. Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyunun tüketilmesi kas ağrılarının azalmasına yardımcı olur, kasları güçlendirir ve egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır.

Öte yandan karpuz suyu böbrekler için oldukça faydalıdır. Böbrekleri temizler ve böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır. Yüksek su içeriği ile böbreğin performansını artırır. Üre ve ürat tuzlarını temizlerken böbreklerinde taş ve kum olanlar mutlaka karpuz suyu tüketmelidir. Ancak potasyum içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarının bu yaz meyvesini dikkatli ve az miktarda tüketmesinde fayda var.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap