31 Mart 2023 Cuma - 11:48
Balık her hafta sofralarımızda yer alıyor. Kokusuna rağmen lezzeti ve faydaları nedeniyle sık sık tüketilen balıkların türüne dikkat etmek gerekiyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre alabalık veya sazan gibi tatlı su balıklarının sadece bir kısmını yemek, insanları potansiyel olarak toksik kimyasal bileşiklere maruz bırakabilir.
TEK BİR PORSİYON TATLI SU BALIĞINI YEMEK BİLE ZARARLI
Çevre Araştırmaları tarafından yayınlanan bulgular, yılda tek bir porsiyon tatlı su balığı yemenin bile, kişinin sağlığına zararlı olabilecek PFAS olarak da bilinen yüksek düzeyde perfloroalkil maddelerle dolu bir aylık içme suyuna eşdeğer olabileceğini ortaya koydu.
KANSER RİSKLERİNİ ARTIRIYOR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR
İçme suyundaki çok düşük PFAS dozları, aşı etkinliğinin azalması ve bazı kanser risklerinin artması dahil olmak üzere bağışıklık sisteminin baskılanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, diğerlerinin yanı sıra artan kolesterol ve üreme sorunları ile bağlantılıdırlar.
KİMYASALLAR DOĞADA PARÇALANMIYOR VE VÜCUDUMUZDA BİRİKİYOR
Bu PFAS, yapışmaz pişirme kaplarında ve gıda ambalajlarında bulunabilen - bazıları zaten yasaklanmış veya yüksek oranda kısıtlanmış - 9.000'den fazla farklı kimyasaldan oluşan bir gruptan oluşur. Kimyasallar doğada parçalanmaz, dolayısıyla vücudumuzda birikirler.
VİDEO
SON DAKİKA
ÇOK OKUNANLAR
© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.