SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Bebeği zayıf olan anne-babalar dikkat! O hastalığın habercisi

Bebeği zayıf olan anne-babalar dikkat! O hastalığın habercisi

21 Haziran 2023 Çarşamba - 15:39




Zayıf doğan bebekler, çoğu zaman anne ve babalar tarafından sağlıksız kabul ediliyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmayla bu kabulün doğruluğunu kanıtladı.





Birçok anne, yeni doğan bebeklerinin biraz fazla kilolu olduğuna ve bunun sağlık için daha iyi olduğuna inanır. Bu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yeni bir araştırmaya göre, ortalama doğum kilosunda doğan bebeklerin tip 2 diyabet geliştirme riski önemli ölçüde artıyor.

Çalışma, Danimarka'daki Steno Diyabet Merkezi ve İsveç'in Malmö kentindeki Lund Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yürütüldü.

ZAYIF DOĞUM DİYABETE YOL AÇABİLİR

Doğumda alınan her ekstra kilonun, hastalığa yakalanma riskinde yüzde 40'lık bir azalma ile ilişkili olduğu ortaya çıktı. Her doğum kilo kaybı, diyabetin ortalamadan 3.3 yıl önce başlamasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca, üç kilogramın altındaki çocukların üç veya daha fazla glikoz düşürücü ilaca ihtiyaç duyma riski yüzde 33 daha yüksekti.

Çalışma, doğumda üç kilogramın altında olan çocukların hastalık riskinin daha yüksek olduğunu, üç veya daha fazla ek hastalığa yakalanma olasılığının %36 ve ciddi sistolik hastalık riskinin %26 daha yüksek olduğunu buldu.


KRİTİK RAKAM 3 KİLOGRAM

Dr. Rasmus Wiebak, çalışmaya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi. 

"Çalışma, düşük doğum ağırlığına yansıyan olumsuz bir fetal ortamın, genetik olmayan güçlü bir risk faktörü olduğunu ve yalnızca tip 2 diyabetin kendisini geliştirmek için değil, aynı zamanda daha erken tip 3 diyabetin daha kötü bir alt türünü geliştirmek için olduğunu gösteriyor." 

 

Düşük doğum ağırlığının etkisi, genetik ve obezitenin etkisinden bağımsız görünmektedir.


Uzmanlar, dünya çapında bir bebeğin ortalama doğum ağırlığının 3,5 kg civarında olduğunu bildiriyor. Sağlıklı kilo aralığı 2,5 ile 4,5 kg arasındadır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap