SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Ağrı kesici kullanırken bir kere daha düşünün

Ağrı kesici kullanırken bir kere daha düşünün

11 Kasım 2023 Cumartesi - 14:12




Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Prof. Dr. Vedat Göral doktora danışmadan bilinçsizce ve çok sık kullanılan ağrı kesiciler konusunda uyarılarda bulundu.





Yanlış kullanılan ağrı kesicilerin mide bağırsakta büyük tahribata neden olduğunu belirten Göral, ilaçların tok karnına içilmesinin altını çizdi. Yakın çevre tavsiyesiyle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirten Göral, hafif ağrılar için kuvvetli ağrı kesici kullanımı konusunda da vatandaşları uyardı.

Özellikle baş ağrısında çekinmeden kullanılan ağrı kesiciler konusunda Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, uyarılarda bulundu. Toplumda çok sık ve yanlış kullanılan ağrı kesicilerin mide ve bağırsakta tahribata yol açtığını belirten Göral bilinçsiz ağrı kesici kullanımındaki olası riskleri anlattı.

'ÜLSER, GASTRİT VE MİDE KANAMASINA NEDEN OLABİLİR'

Göral, midesi hassas olan kişilerde ağrı kesicilerin ülsere, gastrite ve mide kanamasına neden olabileceğini aktararak, "Midesinde reflü, ülser ve gastriti olanlar risk grubunda. Özellikle yaşlılar, eklem ve kas ağrısı, kemik erimesi olduğundan dolayı sık olarak vücut ağrıları için ağrı kesici kullanıyor ve en çok kanama olasılığı bu yaş grubunda. Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalar ve gizli karaciğer hastaları da bu ilaçları kullanırken dikkat etmeliler" ifadelerini kullandı.

'TOK KARNINA VE BOL SUYLA ALINMALI'

Hekime danışmadan ağrı kesici kullanılmaması gerektiğini kaydeden Göral, ağrı kesicinin tok karnına, bol suyla alınması gerektiğini vurguladı.
Göral, "Asla aç karnına almayın. Eş, dost, komşu tavsiyesi ile ağrı kesici kullanmayın, doktorunuzun önerdiği dozda kullanın. Mide rahatsızlığı olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup kullanmalı. Alkolle asla almayın. Hafif ağrılarda, en ağır ve en kuvvetli ağrı kesiciyi tercih etmeyin. Kronik romatizmal hastalıklar gibi durumlarda, uzun süreli ağrı kesici ilaç almak gerekiyorsa mutlaka endoskopi yapılarak, midede helikobakter pilori adı verilen bakteri araştırılmalıdır. Çünkü midede helikobakter pilori varsa, ağrı kesicilerin olumsuz etkileri daha fazla artar" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap