SON DAKİKA



Haber > Medya > Akdeniz sinemaları İzmir’de buluşuyor

Akdeniz sinemaları İzmir’de buluşuyor

06 Kasım 2023 Pazartesi - 10:23




İzmir Akdeniz Sinema Buluşması, MED CINE İZMİR üçüncü kez sinemaseverlerle buluşuyor.





Festival kapsamında 8-13 Kasım tarihlerinde 20 Akdeniz, 12 ortak yapımcı ülkesinden toplam 86 yönetmenin filmi gösterilecek. Gösterimlerde Türk sinemasından Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ ile Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’ öne çıkarken, festival Filistinli yönetmen Hany Abu Assad’ın İsrail’in Filistinlilere ideolojik baskısını perdeye taşıdığı Cannes ödüllü ‘Ömer’ ile Filistin’e bir selam yolluyor.

İzmir Akdeniz Sinema Buluşması (MED CINE İZMİR) üçüncü kez sinemaseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında 20 Akdeniz, 12 ortak yapımcı ülkesinden toplam 86 yönetmenin filmi İzmirlilerle buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB), Institut Français, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen festival, 8-13 Kasım tarihleri arasında İzmir Sanat, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

Festivalin açılışı 8 Kasım’ın ‘Dünya Şehircilik Günü’ olması nedeniyle İzmir Mimarlık Merkezi’nde ‘Kent ve Sanat’ başlıklı panel ile yapılacak. Festival Direktörü Vecdi Sayar’ın yöneteceği panelde İlker Kahraman, Ceylan Ekin Işık, Behiç Ak, Gökmen Ulu gibi isimler konuşmacı olacak. Panelin ardından yönetmen Ulu’nun, Dikili’nin efsanevi başkanı Osman Özgüven’in yaşamına odaklandığı ‘Komünist Osman’ filmi de gösterilecek.


YUNAN KÖKENLİ COSTA GAVRAS’A ÖDÜL

Festivalin tek ödülü olan ‘Henri Langlois MEDCINE İzmir’ Ödülü de bu yıl sinema dünyasının ustalarından ve Fransız Sinemateki’nin başkanı, Yunan kökenli Fransız yönetmen Costa-Gavras’ın olacak. Gavras’ın dört uzun metrajlı filmi de izleyiciyle buluşacak. Henri Langlois, Costa-Gavras, Türk Sinemateki yönetmeni Onat Kutlar’ın fotoğraflarından ve gösterim filmlerinin afişlerinden oluşan bir sergi de İzmir Sanat’ta yer alacak.

Festivalin son günü, 13 Kasım’da, Langlois anısına ‘Henri Langlois ve Sinemanın Belleği Sempozyumu’ İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek. Festivalde 11 Kasım’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ‘Savinna Yannatou ve Selanik Trio’nun Yunanca, Türkçe, İtalyanca, İspanyolca, Arnavutça, Arapça gibi dillerde şarkılar seslendireceği ‘Akdeniz Şarkıları’ konseri yer alacak. Festivalin ayrıntıları ‘kultursanat.izmir.bel.tr’ sitesinden ve sosyal medya hesaplarından incelenebilir.

CANNES ÖDÜLLÜ FİLİSTİN FİLMİ DE FESTİVALDE

Festivalde Türk sinemasından, bu yıl Adana Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ ile İstanbul ve Adana’da Jüri Özel Ödülü ile oyuncu ödüllerini kazanan Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’ filmleri öne çıkıyor. Yabancı yapımlarda ise, 2023 Oscar’larına aday gösterilen yapımlardan Fransa’nın adayı ‘Şeflerin Aşkı’, Tunus’un adayı ‘Dört Kız Kardeş’, Slovenya’nın adayı ‘Sürücüler’, Ürdün’ün adayı ‘İnşallah Erkek Olur’ filmleri dikkati çekiyor.

Filistinli yönetmen Hany Abu Assad’ın Filistin’in 2014 Oscar adayı, 2013 Cannes Film Festivali’nin ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan ‘Omar’ filmi de festivalde gösterilecek yapımlar arasında. Film, İsrailli bir askerin ölümüne adı karışan Filistinli Ömer adlı bir gencin, hapishanede İsrailli istihbarat birimleri tarafından maruz kaldığı ‘iş birliği’ baskısını ele alıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap