SON DAKİKA



Haber > Magazin > Tiyatro gerici değil ilericidir

Tiyatro gerici değil ilericidir

14 Mayıs 2013 Salı - 09:04




İngiliz basınının tek Türk tiyatro ve müzik eleştirmeni Yaşam Kaya, Türkiye’deki tiyatroyu anlattı. Türkiye’de tiyatronun sansürlü olduğunu söyleyen K





Rabia UZUN Bu yıl 14. kez düzenlenen "Uluslararası Tiyatro Festivali"ni yakından takip etmek için Trabzon’a gelen ünlü tiyatro ve müzik eleştirmeni Yaşam Kaya, İngiltere basınında yazan ilk Türk tiyatro eleştirmeni olma özelliğini de taşıyor. "Gerici bir tiyatro olmaz; tiyatro ilericidir" diyen Yaşam Kaya, Karadeniz’e özel açıklamalar yaptı. Kaya, "Tiyatronun bir misyonu var. Toplumsal barış, insanları bir arada tutmak, ülke içerisindeki birliği sağlamak gibi, bunlar önemli misyonlar. Tabi bunu Devlet Tiyatrosu için söyleyebilirim, özel tiyatrolar için değil. Özel tiyatroların kendine göre bir misyonu, işlevi var. Toplumu çağdaşlaştırmak gibi. Gerici bir tiyatro olmaz, tiyatro ilericidir. İnsanların düşünce yapısını daha ileri boyuta taşıyan bir sanattır tiyatro. Tiyatro izleyip de 'hadi kölelik dönemine dönelim' demez bir insan. Demokrasiyi nasıl geliştirebilirim gibi şeyler özel tiyatroların misyonları diyebiliriz" dedi. TÜRK TİYATROSU SANSÜRLÜ Türk tiyatrosunda sansürün yaşandığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti: "Mesela politik bir tiyatro yapmak çok zorlaştı artık bu ülkede, yani politik tiyatro yapamıyoruz. Politik tiyatrodan da vazgeçtik. Kişisel anlamda 'ucu bana dokunacak' kaygısıyla birçok kesim tiyatronun önüne set çekmeye çalışıyor. Mesela şöyle bir durum var, kolluk güçlerinin yaptığı bir yanlış var oyunda, bu eleştirilecek diye kolluk güçleri ona karşı bir önlem alabiliyor. Ya da siyasilere karşı bir eleştiri geliştirilecek ise farklı yollardan gelip adama baskı yapıyor, işte oyunu böyle yaparsan para alamazsın, reklam alamazsın, seyirci gelmez... Bunlar birer sansür. Direkt olarak kimse gelip bu oyunu şöyle oyna diyemez. Çeşitli yollardan oto sansür uygulanıyor." ŞEHRE YAKIŞIR BİR FESTİVAL Trabzon’daki festival hakkında izlenimlerini anlatan Kaya, şu ifadeleri kullandı: "Güzel bir festival, şehre yakışır bir festival. En azından şehirle bir bütünleşme var. Belediye başkanı gelip konuşma yaptı, vali geldi, emniyet müdürü geldi, bizimle tanıştı ve bizimle tanışması hoşumuza gitti. Festival artık kanıksanmış bir şey şehir için. Bu yılki festival de çok iyi. Küçük fakat hoş bir festival olmuş. Geçen yıllara göre daha az ülke var ama daha kaliteli oyunlar var. İzliyoruz, biz de görüyoruz."
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap