SON DAKİKA



Haber > Magazin > Sokakta gala

Sokakta gala

14 Haziran 2015 Pazar - 01:45




Yönetmen Varol Uzlu, 50 yıldır çaycılık yapan ‘Adil Baba’nın yaşam hikayesini beyaz perdeye taşıdığı doyumsuz belgesele aynı kalitede bir gala yaptı;





Birçok belgesele imza atan ve bölge insanının yaşantısı ile sorunlarını beyaz perdeye taşıyan yönetmen Varol Uzlu bu kez de nam-ı diğer Adil Baba’nın hikayesini belgeselleştirdi ve ortaya kaliteli, bir o kadar da örnek alınası bir iş çıkardı. Uzlu bir ilki de gerçekleştirerek belgeselin galasını hikayenin geçtiği sokakta yaptı. ‘Adil Baba’ lakaplı Adil Ataoğlu'nun Uzun Sokak’taki kahvesinde çekilen filmin yine aynı yerde galasının yapılması hem davetlerin hem de yoldan geçenlerin ilgisini çekti. Yağmur yağmasına rağmen katılımın yoğun olduğu galaya Kültür Müdürü İsmail Kansız, Türk Ocakları Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Mithat Kerim Arslan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Murat Taşkın, Gazeteci Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ve birçok davetli katıldı.

Bir yaşam dersi

Varol Uzlu, belgeselin doğuşunu, beyaz perdeye yansımasını, galasını ve Adil Baba’yı anlattı. Uzlu, "Trabzon’da iki metrekarelik dükkanında 50 yıldır çaycılık yaparak yaşamını sürdüren 77 yaşındaki Adil Ataoğlu’nun hikayesi, çay ocağında 50 yıldır aynı demliği kullanması ve kentte 'Adil Baba' olarak tanınan Ataoğlu’nun hem işine bağlılığı hem de dar alanda verdiği yaşam mücadelesi ilgimi çekti ve neden bundan bir kısa film yapmayalım, dedim. Belgeselle 24 dakika içerisinde 'Adil Baba'nın 2 metrekarede oluşan bir günlük yaşamını, hayata bakış açısını, çayı demlemesini ve insanlarla ilişkilerini anlatmaya çalıştık. Trabzon’un tanıdığı, sevdiği beyaz saçlı ve 77 yaşında olan bu prensipli titiz adamın hikayesini anlatmak istedik. Onun hikayesinden güzel bir şeyler çıkacağını biliyorduk ve işine sevgisinden, saygısından yola çıkarak belgeselimizi çekmeye başladık. Çekimlerde bazen zorlansak da tamamen doğal ve güzel bir ürün ortaya çıkardığımızı düşüyoruz" diye konuştu. 

sok2

Muhabbeti yeter

Uzlu, "Dikkatimizi çeken başka bir konu da, sırf bardakları kırılacak diye esnafa çay vermiyor. Bunun dışında sırf buradan çay içmek için 50 yıldır bu mekana gelen vatandaşlar var. Bazıları ‘Adil Baba’nın çayı dışında çay içmek istemediği, bazıları ise sırf muhabbeti için geliyor. İşi ve evi dışında herhangi bir sosyal hayatı yok. Pazar günlerini bile çay ocağında geçiriyor. Pazar sabahı erkenden çay ocağına gelerek gözü gibi baktığı çaydanlığı ile bardaklarını temizliyor, pazartesi de sabah 05.00′te çay ocağını açarak akşam 07.00′de evine gidiyor" dedi. 

Amacımız güzellikleri arttırmak

Şu ana kadar üçüncü belgeselini tamamlayan Uzlu, "Tüketim toplumu olduğumuz için insanların önüne bir tarih bırakmamız gerekiyor. Biz de onun için bu tarz yaşam hikayelerini konu edinerek, insanları bilgilendirmek istiyoruz. Amacımız Karadeniz’deki bu tarz güzel insanları ve güzellikleri insanımıza aktarabilmek" ifadelerini kullandı.

İşimi seviyorum

Ömrünün dar ve küçük olan çay ocağında geçtiğini dile getiren Adil Ataoğlu ise, "Bazen alanım dar olduğu ve buzdolabım olmadığı için zorlanıyorum. Keşke daha fazla imkanım olabilseydi ama mutluyum. İşimi 65 yıldır severek yapıyorum. Çok müşterim var. Vatandaşlar beni tanıyor, biliyor. Ben 50 yıldır aynı yerde esnafım" dedi. Ataoğlu, şöyle devam etti: "Çay yapmak öyle kolay bir şey değil. Çay yapmanın da püf noktaları var. Çayın demini ne kadar atacağını, suyunu ne kadar koyacağını ve kaç dakikada demleyeceğini bilmen gerekiyor. Ben 50 yıldır aynı demliği ve çayı kullanıyorum. Eline her demliği alan çay yapamaz. Benim çayımı herkes bilir, sever ve o nedenle buraya her kesimden insan gelir."

Yusuf Aslan

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap