SON DAKİKA



Haber > Magazin > Robot cerrah ilk neşterini vurdu

Robot cerrah ilk neşterini vurdu

10 Mayıs 2016 Salı - 16:52




ABD’de robot cerrah, doktorların müdahalesi olmadan yumuşak doku ameliyatı gerçekleştirerek bir ilke imza attı.





Başkent Washington'daki Ulusal Çocuk Tıp Merkezi‘nde geliştirilen Akıllı Doku Otonom Robotu (STAR), dünyada yumuşak doku ameliyatı gerçekleştirebilen ilk robot olarak tarihe geçti. Robot, narkoz ile bayıltılan canlı domuzlar üzerinde gerçekleştirilen ameliyatta, hayvanın bağırsaklarında oluşan iki adet yarığı kendi başına tespit edip dikmeyi başardı. Ameliyat sırasında doktorlar zaman zaman robot cerraha destek verdi.

Ameliyatın sonunda robotun normalde doktorların attığı dikişlerden çok daha başarılı bir şekilde dikiş atabildiği tespit edildi. Robotun tek eksik yöne yavaş olması. Normal doktorların söz konusu işlemi robottan 3 kat daha hızla yapabilecekleri belirtildi.

Robotu geliştiren robotik uzmanlarından biri olan Axel Krieger “Bizim için bu deneyde önemli olan sonuçtu. Bu yüzden robotu kendi kapasitesinden daha yavaş çalıştırdık. Robotun hızını artırmakla ilgili hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap