SON DAKİKA



Haber > Magazin > Kritik deprem uyarısı

Kritik deprem uyarısı

20 Mart 2016 Pazar - 10:04








Çukurova Üniversitesi (ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Türkmen, Adana’nın deprem açısından aktif bir bölgede bulunduğunu belirterek özellikle kentin güneyinde yapılaşmadan kaçınılmasını istedi.

Doğu Anadolu fayı, Misis-Andırın fay kuşağı, Kıbrıs yayı ve Ecemiş fay kuşağının Adana’daki aktif deprem kaynaklarını oluşturduğunu söyleyen Türkmen, "Yaşanan depremler ve tarihi kayıtlar, Adana ve çevresinin sürekli depremlerle sarsıldığını ve tarihte büyük yıkımların olduğunu göstermektedir. Yaşanan depremler ve bilimsel çalışmalar göstermiştir ki deprem hasarlarının en önemli etkenlerinden biri zemin özellikleridir" dedi.

 ’KENTTE 3 AYRI ZEMİR TÜRÜ VAR’

 Adana’da 3 ayrı zemin türünün bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Sedat Türkmen, şöyle devam etti:

 "Adana’nın güney kesimlerinde, özellikle demiryolu hattının güneyinden itibaren, yeraltı suyunun yüksek olduğu Seyhan Nehri’nin biriktirdiği alüvyonlardan oluşan toprak zeminler, demiryolu hattının kuzeyinde geniş bir alanda çakıl taşından oluşan dayanımlı özellikte taraça olarak adlandırılan kaya birimler, bu kesimin ve 100. Yıl Mahallesi’nin batısı, tüm göl kıyısını oluşturan yamaçlar, Sarıçam ilçesinin kuzey kesiminin bir kısmı, kil taşı - kumtaşı biriminden oluşan alçı taşı, orta dayanımlı üçüncü jeolojik zamana ait kaya birimler bulunmaktadır. Kaya birimler jeolojik zamanlar boyunca sıkıştıklarından ve taş haline geldiklerinden dolayı, ne kadar zayıf görülseler de deprem açısından elverişli zeminlerdir. Alüvyon ve toprak zeminler, deprem dalgalarını büyüttükleri ve gevşek oldukları için, yeraltı suyu da bulunduruyorlarsa sıvılaşma ve oturma gibi yapıların yıkılmaları ve devrilmelerine neden olan davranışlar gösterirler. Bu nedenle alüvyondan oluşan toprak zeminler yapılaşma için uygun olmayan zeminlerdir."


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap