SON DAKİKA



Haber > Magazin > Ekmekten benzin üretti!

Ekmekten benzin üretti!

07 Mart 2016 Pazartesi - 11:57




Gazi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr, Lpğolu, evinde israf edilen ekmeği, benzine çevirmeyi başardı.





Biyokimyacı öğretim görevlisi, ekmeği ayrıştırıp benzin üretti. Gazi Üniversitesi (GÜ) Kimya Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, evinde ekmeğin israf edilmesine dayanamadı ve bayat ekmeğin yapısındaki nişastayı glikoza, glikozu da mayalayarak benzinin katkı maddesi biyoetanole dönüştürdü. Bu buluş, benzine dahil edildiğinde, yakıt etkinliği artırma ve sürücülerin yakıt maliyetlerini düşürme ihtimali var.

Aynı zamanda Kadın Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Ekmek Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ekmek israfının yüksek boyutlarda olduğunu savundu.   

Ekmeğin buğdaydan üretilip sofraya gelene kadar bir çok zorlu işlemden geçtiğini anlatan Loğoğlu şunları söyledi:   

"Ben bir kadın olarak, evimde biraz ekmek israf olsa, rahatsızlık duyuyorum. Ülkemizde buğday üretmek, ekmeğe dönüştürmek, sofraya bir ekmeği getirmek zorken, israf bu kadar büyük boyuttaysa, bir bilim adamı olarak, bir kadın olarak bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm. Yaptığımız incelemeler sonucu bayat etmek gibi atıl durumda olan bir ürünün ülke ekonomisine en çok katkı sağlayabilme yolunun, bayat etmekten biyoetanol üretmek olduğunu gördük."   

Bayat ekmeği, bu alanda bir çalışma yapılmadığı için tercih ettiklerine dikkati çeken Loğoğlu, "Tabii bilimsel çalışmalarda, çalışmanın orijinalliği, ekonomik olması, ülke ekonomisine katkısının büyüklüğü de önemli olduğu için biz bayat ekmeği tercih ettik, böyle bir çalışmayı ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.   


 

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap