SON DAKİKA



Haber > Magazin > Dolandırıcılıkta yeni yöntem,

Dolandırıcılıkta yeni yöntem,

26 Ocak 2016 Salı - 11:36








Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin,  tüketicilerin son dönemde cep telefonlarına gönderilen "Hediye kazandınız" kısa  mesajıyla dolandırıldığını belirterek, "İnsanlar hediye almaktan hoşlanırlar.  Bundan dolayı tuzağa çabuk düşüyorlar" dedi.  Şahin, yaptığı açıklamada, tüketicilerin, son dönemde cep telefonlarına gönderilen  "Hediye kazandınız" kısa mesajını gördüğünde teslimiyet içerisine girdiğini ifade  etti.

İnsanların böyle bir durumda hemen "Bana ne hediye gelecek" diye  düşündüğünü aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"İnsanlar, hediye almaktan hoşlanır, bundan dolayı bu tuzağa çabuk  düşüyorlar. Bu dolandırıcılık sistemi farklı şekillerde kullanılıyor. Mesela,  'Hediye kazandınız. Kargo parasını ödeyerek sadece 20 liraya hediyenizi alın'  diyorlar. 'Hediye ne' diye merak ediyorsunuz. İçerisinden bazen salatalık, bazen  de oyuncak çıkıyor. Bazen dalga geçen mesajlar da gönderebiliyorlar. İnsanlar da  bunu kabul ediyor, alıyor kargoyu. Kargoyu kabul edince geri iadesi yok. 20 lira  gidiyor. Zaten muhatabını da bulamıyorsunuz."  - "Farkında olmadan  sözleşme imzalatıyorlar"  Şahin, hediye vaadiyle dolandırıcılığın arama  yoluyla da yapıldığına dikkati çekerek, "Sizi arıyorlar. 'Hediye kazandınız.  Kargo parası ödemeyeceksiniz' diyerek, tüketicinin güvenini sağlıyorlar. Tüketici  de 'Hem kargo parası ödemeyeceğim hem de hediye kazandım. O zaman neden almayayım  ki' diye düşünüyor. Kargoyu getiren kuryenin imzalattığı belgeyi okumadan imza  atan vatandaşlar, bir ay sonra gelen icrayla imzaladığı belgenin sözleşme  olduğunu fark ediyor" diye konuştu. Vatandaşların  imzaladıkları  sözleşmeleri 14 gün içerisinde itiraz yoluyla iptal edebileceğini aktaran Şahin,  bu hakkın da çoğu kişi tarafından bilinmediğini vurguladı. Şahin, cep  telefonu yoluyla gelen "Hediye kazandınız" mesajlarına veya bu vaatle arayan  kişilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

 "Sizi hediye kazandınız diye arayan olursa, 'Hayırdır, bayram değil,  seyran değil, niye bana hediye veriyorsun, sen kimsin?' diye sormak lazım. Hediye  deyince hemen gevşemeyelim, hemen 'Tamam' demeyelim. Bir imza atıyoruz, belki 1-2  yıllık gelirimizi ipotek ediyoruz. Başımızı ağrıtmaktansa tanıdıklardan hediye  alalım, tanımadıklarımızdan almayalım. Bu tuzaklara düşmeyelim."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap