SON DAKİKA



Haber > Magazin > Binlerce kişi işsiz kalacak

Binlerce kişi işsiz kalacak

11 Haziran 2016 Cumartesi - 13:47




El yapımı patlayıcılarda kullanılmasından ötürü satışı yasaklanan nitratlı gübrenin patlamayanının üretilmesine rağmen binlerce kişi işsiz kalacak...





Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı terör olaylarında patlayıcı maddelerin güçlendirmesinde kullanılan nitrat içeren gübrelerin satış ve sevkıyatını yasaklamasının ardından gübre fabrikaları kapılarına kilit vurmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin en büyük gübre üreticilerinden Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. yetkilileri yasağın ardından hız verdikleri Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak patlama oranı sıfır olan gübre üretti. Bakanlık onayına sunulacak örneklerin onay almaması durumunda bin kişinin çalıştığı fabrika kapılarını kapatacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde terör olaylarında patlayıcı maddelerin güçlendirilmesinde kullanıldığı gerekçesiyle nitrat içeren gübrelerin satış ve sevkıyatını yasakladı. Kararın ardından çıkmaza giren gübre fabrikaları üretime ara verme kararı alırken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. Pazarlama ve Satış Genel Koordinatörü Bilal Yüksel, Türkiye ve dünyada en fazla kullanılan gübre çeşidinin amonyum nitratlı gübreler olduğuna dikkati çekti.

İHRACAT DAHİ YASAK

Şu anda tüm fabrikaların durma noktasına geldiğini kaydeden Bilal Yüksel, “Fabrikalar satış ve sevk yapamadığı için tüm depolar dolu durumdadır. Fabrikalar ise kapanma noktasındadır. Önümüzdeki günlerde de büyük bir ihtimalle faaliyetlerimizi durduracağız. Sektörde yaklaşık 5-6 bin kişi bu işte çalışıyor. Aileleriyle birlikte 15-20 bin kişiyi buluyor. Hatta onlarla birlikte etkileşim içerisinde bulunan onbinlerce kişi zarar görecektir. Domino etkisiyle bu tüm ürünlere yansıyacaktır” dedi.


PATLAMA İHTİMALİ SIFIR GÜBRE

Türkiye’de gübre üretimi yapan tesislerden biri olarak patlayıcılık etkenini ortadan kesin olarak kaldırmak için çalışma yürüttüklerini dile getiren Yüksel, “Ar-Ge ekibimiz hummalı bir çalışma içerisindedir. Laboratuar testlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ortaya çok iyi sonuçlar çıktığını düşünüyoruz. Patlama oranı sıfır olan yeni bir ürün geliştirdik. Azot oranı yüzde 20’lere kadar çekilmiş bir ürün geliştirdik. İçerisindeki diğer katkı maddeleri ile birlikte patlama olayı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Çiftçimiz eskiden amonyum nitratlı gübreden 1 ton kullanıyorsa, yeni ürünümüzden yaklaşık 2 ton kullanarak aynı maliyete üretim yapabilecekler.” şeklinde konuştu.

PAZARTESİ GÜNÜ KAPANIYOR

Gemlik'teki fabrikada günlük bin 800 ton yüzde 26 azot içeren can gübresi üretildiğini anlatan Gemlik Gübre Sanayi Üretim Müdürü Gökşen Toprak, “Bakanlığın aldığı karar sonucunda satış ve sevkıyat yasaklandığından dolayı fabrikamız Pazartesi gününden itibaren üretime ara verecek. Bunun sonucunda yaklaşık bin işçimizi ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalacağız. Ürettiğimiz gübre patlayıcı özelliği olmayan can gübresi olmasına rağmen bu karar üzücüdür. İçerisinde yüzde 25 kalsiyum karbonat içeren amonyum nitrat çözeltisi vardır. Patlayıcı sınıfında değildir” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap