SON DAKİKA



Haber > Magazin > Balkonunda solucan besliyor

Balkonunda solucan besliyor

19 Temmuz 2015 Pazar - 09:43




Gaziantep'te evinin balkonunda bin solucanla gübre üretimine başlayan 30 yaşındaki Veysel Parlar, saksıda yetiştirdiği biberlerde gübrenin faydasını g





İnşaat malzemeleri satan bir çocuk babası Parlar, 4 ay önce  arkadaşından duyduğu solucan gübresini araştırmaya başladı. İlgisini çekince bin  solucan alıp bir apartmanın ikinci katındaki evinin balkonunda üretime başlayan  Parlar, gübreyi annesinin saksıda yetiştirdiği biberlerde deneyip faydasını  görünce solucanlarına yenilerini ekledi.  Parlar, yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 70 bin  solucanın olduğunu söyledi. Solucan gübrelerinin özellikle organik ve verimli olması nedeniyle  tarımda daha çok kullanılması gerektiğini belirten Parlar, şunları kaydetti:

"Amacım, organik tarıma destek vermek. Solucanların gübresinden  faydalanıyoruz. Bu gübre özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında  kullanılabilir. Organik tarımın ülkemizde daha yaygınlaşması için solucan  gübresine ihtiyaç var. Bunlara 'solucan' deyip geçmemek gerekiyor. Bunlar benim  için süper kahramanlar, hepsi birer altın, birer Elmas değerinde. İnşallah  balkonda başladığım işi, daha çok çiftçiye ulaşıp büyük bir tesis kurarak  geliştireceğim." Gübreyi daha iyi nasıl elde edebileceği yönünde araştırmalarda  bulunduğunu anlatan Parlar, yaptığı işi gören yakınlarının önce kendisini ciddiye  almadığını ancak farkı görünce hak verdiklerini ifade etti. Kimyasal gübrelerin toprağa zarar verdiğine dikkati çeken Parlar,  "Ülkemiz tarıma elverişli olmasına rağmen üreticiler kimyasal gübre kullanarak  topraklarımıza zarar veriyor. Organik gübre kullanılarak hem verim artırılabilir  hem de topraklar korunabilir. Solucan gübresini her yıl yüzde 10 eksilterek 5  yılın sonunda tamamen organik, tamamen doğal toprağa kavuşabiliriz" diye konuştu.

 ANNESİ DE DESTEKLİYOR

 Anne Hatice Parlar da ilk zamanlarda oğlunun işine pek sıcak  bakmadığını ifade etti. Saksıda yetiştirdiği biberlerde gübreyi kullandıktan sonra farkı  görünce oğlunu desteklemeye başladığını belirten Parlar, "Gübreyi deneyince çok  şaşırdım. Gübre kullandığım saksıdaki biberler diğer saksıdakine göre erken  çıktı, hem de daha çok. Önce 'pis iş' diyordum ama şimdi fikrim değişti" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap