SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Esmer ekmek şart!

Esmer ekmek şart!

29 Ocak 2018 Pazartesi - 06:45








Bugün hangi konuyu yazmak için karar vermek konusunda farklı bir alan seçelim dedik. Bir yerde kantar görsek, dur bir tartılalım deriz. Tartı sonrası ortak bir söylem gelişti: Bu kantar fazla mı tartıyor? Fazla kontrolsüz yediğinizi ve hareketsiz yaşadığımızı hatırlamayız. Suçlu kantar! Bu konuda Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak görüşlerine baş vurduk. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak'a sorduk. Kilo vermek isteyen kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri beslenmelerinden ekmeği tamamen çıkartmak. Sanılanın aksine ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren besinler bize kilo aldırmaz, içerdikleri B grubu vitaminleri ile vücudun enerji yakması için gereklidirler. Bu nedenle diyet yaparken ekmeği tümüyle hayatımızdan çıkartmak doğru değil. Size ekmeğin bilinmeyen yönleri anlatacağım.

Yağ yakıcı karbonhidratlar!

Diyette yeterli miktarda ekmek tüketilmediğinde vücut karbonhidrat ihtiyacını kaslardaki glikojen yani karbonhidrat depolarından karşılıyor. Bu durumda uzun vadede kas kayıpları yaşanıyor. 1 gram kas yapısında 2.7gram su bulundurur. Yani aslında 1 kg kas kaybedildiğinde 2.7kg su ile birlikte tartıda 3.7kg ağırlık kaybı görülüyor. Ancak gerçek kilo kaybı yağ miktarının azalması ile mümkündür. O nedenle ekmek tüketmeyerek verdiğiniz kilolar yağdan değil, kas ve su’dan oluyor. Yani gerçek kilo kaybı değil. Unutmayın yağlar ancak vücutta yeterli karbonhidrat varsa yakılabilir.

Ekmeksiz diyet metabolizmayı yavaşlatıyor!

Kaslar vücudumuzda enerji harcayan makinalardır. Ne kadar kas kütleniz olursa metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Bu sayede yediklerinizi daha kolay harcarsınız. Ekmek ya da karbonhidratsız diyeterle kas kaybının olması metabolizmazın yavaşlamasına neden olur. Bir süre sonra kendinizi doğrudan kilo alma adayı haline getirmiş olursunuz.


Kompleks karbonhidratlar zayıflatıyor.

Dengeli bir diyette günlük alınması gereken enerjinin %40’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratlar, kompleks karbonhidratlar (esmer ekmek, tam tahıllı besinler, kurubaklagiller, sebze – meyveler gibi) ve basit karbonhidratlar (şeker, bal, beyaz unla hazırlanmış yiyecekler, beyaz ekmek gibi) olmak üzere ikiye ayrılır. Önemli olan diyette doğru karbonhidratları yani glisemik indekdi düşük olan kom

Günde en az 5 dilim ekmek yiyin

Kişilerin tüketmesi gereken ekmek miktarı yaşına, cinsiyetine, sağlık profiline ve fiziksel aktivite düzeyine göre farklılık göstrerir. Ortalama 165cm boyunda ve 60kg olan bir bayan için günde 5 dilim esmer ekmek tüketimi yeterli iken 180cm boyunda 90kg olan bir erkek için günde 8 dilim kadar ekmek yenebilir.

Sağlıklı kilo vermek için esmer ekmek şart


Diyet yapanların esmer ekmek grubuna giren; tam buğday, çavdar, karabuğday veya çok tahıllı ekmekleri tüketmeleri daha doğru olur. Bu ekmekler daha az öğütülmüş, az işlemden geçmiş unlardan üretildikleri için protein ve vitamin içerikleri çok daha fazla. Bunun yanında esmer ekmeklerin kan şekerini yükseltme eğilimleri beyaz ekmeğe kıyasla daha düşük. O nedenle daha uzun süre kan şekerini dengede tutup, tokluk hissi veriyorlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap