SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Eğitim seviyesi yükseldikçe algı oluşumları zorlaş

Eğitim seviyesi yükseldikçe algı oluşumları zorlaş

04 Ocak 2015 Pazar - 13:03










Algılama yönetimi açıkçası kamu diplomasisinin önemli araçlarından bir tanesi. Öneminin en fazla ön plana çıkmasına neden olan yanı ise algılama yönetiminin, sert güç yumuşak güç tartışmasının bir arada yürütüldüğü ortamda 'akıllı güç' olarak ele alınması. 'Akıllı' ifadesinde temel vurgu, uygun yerde ve zamanda doğru yöntemlerde istenilen etkiyi oluşturmakta, doğru tercihleri ön plana çıkarmaktadır. Bu yönüyle algılama yönetiminin bir 'akıllı güç' aracı olarak karşımıza çıktığını görebiliriz.

ALGI YÖNETİMİ

Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından bulunarak şöyle tanımlanmıştır: İstihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkilemenin yanında, toplumların duygularını, motivasyonlarını etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri kullanma eylemidir. Toplum Mühendisliği, Psikolojik Operasyon, Zihin Manipülasyonu, Psikolojik Propaganda, İkna Mühendisliği gibi farklı başlıklarla da tanımlanan algı yönetimi en yaygın olarak Amerika ve Avrupa’da kullanılmaktadır. AK Parti hükümeti ile birlikte farkında olmadan Türkiye siyasetine de giren bu yöntemi AK Parti en iyi şekilde kullanmıştır.

SOMUT ÖRNEK

Algı yönetimi medya başta olmak üzere topluma siyasetçilerin söylemleri, kahvehane sohbetleri gibi çeşitli iletişim araçlarıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Günümüzde algı yönetiminin en başarılı sonuçlarını AK Parti almıştır. Bunun da nedeni denilebilir ki AK Parti'ye karşı yapılan algılara kendi algısıyla karşılık vererek başarı sağlamıştır. Bu konuda daha somut bir örnek verecek olursak; dünyanın en ılımlı, en akıllı, en derin, en büyük alimi ve İslam’ın da en büyük temsilcisi olduğuna inandı hoca efendileri. Yaptıkları sempozyumlarla, diyalog turizmleriyle, PR çalışmalarıyla, kamu diplomasileriyle karşılarındaki dünya aynasına tam bunu kabul ettirmiş olduklarını düşünürken, Erdoğan diye biri çıktı, bütün dünyada hem siyasi bakımdan hem İslam'ın temsili bakımından o hoca efendinin bütün asabını bozacak işler yaptı. 


HİZMET HAREKETİ

Hoca efendinin şimdiye kadar Wall Street Journal, Economist, The New York Times gibi aynalara bile binbir ısrar ve çabayla, duygusal ilişkilerle, söylettiği güzelliğin (!) kaldırabileceği bir durum değildi bu. Bu hareketin, o bozuk aynalara halen bir şeyler söyletebiliyor belli ki. Ancak onlara bir şeyler söyletirken de renkleri ortalığa dökülmüş durumda. Kendi algısına dair ortada yönetebileceği hiç bir şey kalmamış durumda. Her tarafın döküldüğünü fark ediliyor. Kimseyi artık bu hareketin İslam'a, insanlığa veya herhangi bir iyi amaca hizmet hareketi olduğuna inandırması mümkün değil.

İNTİKAM ÇIKIŞI

Bir bakıma batık bir yapı var ama son anda yapabileceği ve yapmakta olduğu şey histerik bir intikam çıkışıdır. Şu anda camia bütün PR ve algı yönetimi maharetini kendi algısını düzeltmeye değil, Erdoğan ve AK Parti algısını bozmaya, onu yıpratmaya adamış durumda. Kendi algısını düzeltmekten yana ümidini kesmiş durumda. Dünyaya, Erdoğan yönetim altındaki Türkiye’nin basını nasıl baskı altında tuttuğunu, Türkiye’nin demokrasiden ne kadar uzaklaşıyor olduğunu anlatmaya çalışıyor.

ATATÜRK'ÜN BÜYÜKLÜĞÜ


Türkiye'de algı üzerine birçok örnek mevcut olup bunların birkaçını örneklendirelim: Atatürk İzmir’e girince ayakları altına serilen Yunan bayrağını çiğnemeyerek düşmanlığı devam ettirmek istemediği algısı oluşturmuş ve bunun sonucunda Venizelos Türkiye’ye gelerek Atatürk ile dostça konuşabilmiştir. Burdan çıkaracağımız sonuç Atatürk bu hareketiyle Yunanlılara aslında bizim olan topraklardan çıkarken dostluğumuzun devam edebileceği algısını vermiştir. Sonuç olarak diyebiliriz ki, algı yönetimi toplumların, siyasetin, ekonominin, vazgeçilmez bir propaganda silahı haline gelerek hayatımızda yer aldı. Bu silahı bütün taraflar kendi algılarını empoze etmek için kullanıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe algı oluşumları daha zorlaşır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap