SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Yayla evleri yıkılıyor!

Yayla evleri yıkılıyor!

30 Eylül 2017 Cumartesi - 13:00




Trabzon’da yayla ve mera alanlarında vatandaşlar tarafından kaçak olarak yapılan inşaatların yıkımına devam ediliyor.





İlk olarak Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaylalarında başlayan kaçak yayla evlerini yıkımın ardından yıkımlar Çaykara, Dernekpazarı ve Köprübaşı’nda devam etti. Trabzon Valiliği koordinesinde yapılan yıkımlara Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Ekipleri ile güvenlik güçleri katıldı. Yıkımlar sırasında evlerinin yıkıldığını gören bazı vatandaşaların göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. Yıkımlardan önce Yaylardaki hazine arazisi ile Kaçak kıyı çizgisini ihlal ederek tamamlanmış ve yapımı devam eden konutları incelemek için Gıda ve hayvancılık müdürlüğü, Belediye, Kadastro Müdürlüğü, Maliye, yazı işleri personeli ve jandarmadan oluşturulan tespit komisyonu Çaykara´nın tüm yaylalarındaki ilk çalışmayı tamamladı. Yapılan ilk çalışma sonucu Çaykara´ya bağlı yaylalarda şimdilik yapımı tamamlanan 573 konut ile inşaatı devam eden 203 kaçak yapı olmak üzere toplam 776 betonarme bina önümüzdeki günlerde yıkılacak.
 
"YAYLALARDA YAPILAN TALANA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"
 
İlçe sınırları içinde bulunan tüm mera, yaylak ve kışlaklardaki kaçak inşaatların önüne geçmek için başlattıkları çalışmaların sona doğru geldiğini ifade eden Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,”doğal güzellikleriyle tarihi kültürümüz içinde yer alan yaylaların önüne gelen çayır, mera ve yala alanlarını çevirerek üzerinde beton evler yaparak arazileri talan etmişler. Bu alanların korunarak turizme kazandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için doğanın korunması lazim. Hazine arazisi olan yayla, mera ve otlaklara yapılan talana asla müsaade etmeyeceğiz. Yaylalarda tamamlanmış ve yapılmaya devam eden konutların tespiti için bir komisyon oluşturduk. Hayvancılık amacı ile değil, tamamen yazlık kullanımlık olarak ölçüsüz şeklinde yapılan beton binaların tespitini yaptık. Geçmişte yaylacılık konusunda kurallar içinde küçük bir ev ve hayvanlar için bir ahır yapanları ayrı tutuyoruz,” dedi. Ayrancı,” beton ve kaçak yapılaşmalar için Gıda ve hayvancılık müdürlüğü, Belediye, Kadastro Müdürlüğü, Maliye, yazı işleri personeli ve jandarmadan oluşan komisyon Çaykara´nın tüm yaylalarını gezerek yapımı tamamlanmış 573 tane iskân halindeki evlerle, yapımı devam eden inşaat halinde 203 kaçak inşaatı tespit ettiler. Yaylalarda açılan tüm temelleri kapatıyoruz. Önümüzdeki hafta Perşembe gününden itibaren Trabzon Alay komutanlığından 30 kişilik tim istedik. Bunlar güvenliği sağlayacak. Büyükşehir Belediyesinden Kepçe, kırıcı ve Kamyon istedik. Yaylalara sırasıyla girecekler. Jandarma giriş ve çıkışları kapatacak. Komisyon tarafından tespit edilen kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirecekler. Bu şekilde Çaykara´nın tüm yaylalarında önceden tespit ettiğimiz tüm kaçak yapıları sırasıyla yıkım işlerini gerçekleştireceğiz. Günde 3-4 yayla halledilirse, yaklaşık 20-25 gün içinde bu işi bitirmeyi planlıyoruz. Köprübaşı ilçesi ile Çaykara´nın ortaklaşa kullandığı Parma yaylasında ve diğer yerlerde Köprübaşı Kaymakamlığı 20 gündür yıkım çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Sultanmurat yaylasında arsası açılan 3 tane yaylanın yıkımı gerçekleşti. Yaylalara inşaat malzemesi çıkışını yasakladık. Jandarma gece ve gündüz kontrollerini devam ettiriyor. Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile yapılan bu çalışmaları koordine ederek doğanın dengesini bozacak hiçbir kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz,” ifadesini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap