SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Tren Rize'ye mi geliyor yoksa Trabzon'a mı?

Tren Rize'ye mi geliyor yoksa Trabzon'a mı?

05 Eylül 2020 Cumartesi - 12:21




100 yıl önce planlanan ama tek bir kazma bile vurulmayan demiryolu projesiyle ilgili iddialar kafaları iyice karıştırdı. Rize kanadı; Rize’deki projenin, başka bir projeyle ilgilisi yok derken, Trabzon kanadı ise “Erzincan-Trabzon treni kaçtı” iddiasını ortaya attı!





Trabzon’un 100 yıllık hayali olan demiryolu projesinin güzergahının değiştiği ve Rize’ye kaydığı iddiası ortalığı karıştırmıştı. Rize Milletvekili Muhammet Avcı önceki gün, Trabzon için planlanan güzergahı işaret ederek, “Rize’ye düşünülen Aşkale-Rize hattı, bölgede başka projelerin yerine yapılmamıştır. Bilgiler spekülatiftir” demiş, Rize’ye yapılan hattın Trabzon ile ilgisi olmadığını işaret etmişti.Avcı’nın açıkladığı ve Trabzon’un güzergah dışında bırakıldığı iddia edilen Erzurum’un Aşkale ilçesi ile Rize arası 200 kilometre hattı kapsayan projenin ilgili bakanlıklarca ‘onaylanmadığı’ ortaya çıktı. AK Parti Trabzon milletvekillerinin konuyla ilgili yoğun mesai harcadığı öğrenilirken, her iki şehrinde faydalanabileceği güzergah olan ‘Erzincan-Kelkit-Gümüşhane-Maçka-Trabzon’ hala masada…

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Erzincan-Trabzon Demiryolu Hattı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kaya, “Daha önce Erzincan-Kelkit-Gümüşhane-Maçka-Trabzon olarak belirlenen ve Trabzon'a "müjde" olarak sunulan Erzincan- Trabzon demiryolu hattının güzergâhının değiştirildiği ve Trabzon'un güzergâh dışı bırakıldığı konuşuluyor. Umuyorum ve diliyorum ki bu haberler doğru değildir, doğruysa AKP’liler Trabzon'a bunun hesabını veremezler” dedi.
Trabzon’un bir asırdır beklediği Erzincan – Trabzon Demiryolu hattının Rize’nin İyidere İlçesine kaydırıldığı haberleri tepki toplamaya devam ediyor.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı sıklıkla ‘Coğrafya kaderdir’ diyor. Trabzon bu kaderin öne çıkardığı, bölgenin en önemli şehirlerden biridir. Tarihi İpekyolu üzerindedir. Nüfusuyla, Uluslararası limanıyla, havaalanı ve eşsiz konumuyla bölgenin merkezi konumundadır. Yurt dışına en fazla ihracatın yapıldığı şehirlerimizden biridir ve en önemlisi Trabzon’a demir yolunun gelmesi büyük Atatürk’ün vasiyetidir. Trabzon olarak 100 yıldır bu projeyi bekliyoruz. Ayrıca; Önceki Başbakan Binali Yıldırım, AKP’li Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKP Trabzon eski Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu ve AKP Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ‘güzergâh tartışmaları bitmiştir, Demiryolu Trabzon'a hayırlı olsun’ dediler ve Trabzon'a müjde verdiler. Sözler ortada, o halde nerden çıktı bu güzergâh değişikliği?”

‘ZOR DİYE KAÇACAK HALİMİZ VAR MI’ DEMİŞTİ

Eski Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryoluyla ilgili şunları söylemişti: “Erzincan-Trabzon demiryolu Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Trabzon-Erzincan demiryolunu da 2023’e kadar biz yapacağız, başlatacağız. Dünyanın en zor projelerinden birisi. Zor diye bırakıp kaçacak halimiz var mı? Öyle bir göz var mı bende? AK Parti iktidarı böyle çalışıyor.”
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı, Trabzon Valisi ve Trabzon Milletvekillerinin katıldığı toplantıdaki konuşmasında demiryolu ile ilgili güzergâh tartışmalarına son noktayı koymuş ve Erzincan Trabzon demiryolunun güzergâhının Erzincan-Gümüşhane-Maçka-Trabzon olarak netleştiğini ifade etmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap