SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Mustafa Bıyık: Yomra’nın kayıp yıllarını geri kazanıyoruz

Mustafa Bıyık: Yomra’nın kayıp yıllarını geri kazanıyoruz

Karadeniz Özel

27 Aralık 2021 Pazartesi - 11:43




Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık makamının kapılarını Karadeniz’e açtı, önemli açıklamalar yaptı...





 “Amacım Yomra’nın kaybettiği yılları kazanma mücadelesidir. Benim dönemim de belediyeden zengin olan olmayacak. Ama Yomra Belediyesi zengin bir belediye olacak.”

“Yomra artık rant ilçesi değildir… Yomra’nın adı rant ile veya inşaat ile anılmayacak diye her fırsatta söyledim. Yomra Belediyesi’nde para her kapıyı açmaz…”


// Karadeniz Özel // Furkan YİĞİT // Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, vatandaşa hizmet noktasında 2,5 yılı doldurduklarını ifade ederek, Karadeniz’e önemli açıklamalarda bulundu. “Yola, ‘insan için, insana dair’ sloganı ile çıktım. Bugün o sloganın devamı ‘yaşanılabilir bir ilçe’ için gece gündüz çalışıyorum” diyen Başkan Bıyık, Yomra’nın çok zaman kaybettiğini ifade ederek, “Sahaya çıkınca yapacaklarımı değil yaptıklarımı anlatıyorum… Şunu ifade edeyim, hiçbir bahaneye sığınmadan Yomra’mızı yaşanabilir bir ilçe haline getireceğiz” dedi.

İşte Bıyık’ın o açıklamaları:

SORUNLARI AŞAĞI DOĞRU ÇEKİYORUZ

-Göreve geldiğiniz günden bugüne, Yomra’da ‘Şunu yanlış yaptım’ yada ‘keşke yapmasaydım’ dediğiniz bir anınız var mı?


Mutlaka hatalarımız oluyor, neticede insanız. Ben şunu özellikle söylerim belediye başkanlığının bir okulu yok… Gidip mimar gibi mühendis gibi bunu kitaptan okuyup bir bilgi edinme şansına sahip değilsiniz. Belediye başkanlığı hayatın ta kendisidir, tecrübelerden ibarettir. Olumlu/olumsuz durumlarını yaşayarak görüyoruz. Çok pişmanlık duyduğum bir konum yok… Bugüne kadar ne yaptıysam vatandaşın lehine vatandaş için Yomra halkı için yaptım.

OLUMSUZLUKLAR VARDI…

Ufak tefek bireysel hatalarımız olmuştur mutlaka ama vatandaşımıza yansıyan, vatandaşımızın mağdur olabileceği bir hata yapmadık. Kendimizce sorunlarımız oldu, sosyal anlamda sıkıntılarımız oldu ama şu yönümü kendimce beğendiğimi düşünürüm; hata yaparız/yapmayız ama çok hızlı karar veririz, süreci götürmeye çalışırız. Biz Yomra Belediyesi’ni aldığımız zaman elimizde en az 20 adet çok ciddi sorunlar vardı…  Ufak tefek sorunlar değil. Arazi işgalleri vardı, makine parkının olumsuzlukları vardı…

BİR GÜN İŞTE, ÜÇ GÜN SANAYİDE

Hizmet edemeyecek durumdaydı. 20 yaşında kamyonlarla birlikte köylere hizmete gidiyorduk. Bir gün çalışıyordu üç gün sanayi köşelerinde yatıyordu. Bunun gibi birçok sosyal alan eksikleri vardı ve bu sosyal alanları yapacak yerlerimiz yoktu…  Şimdi biz bu sorunları aşağı doğru çekiyoruz. Bu nedenle şuan için bana göre devasa bir sorunumuz, hatamız olmamıştır. Yukarda söylediğim gibi kendimce yaptığım hatalarım olmuştur mutlaka bunlar siyasal ve belediyecilik anlamındaki tecrübesizliklerimize dayanıyor. Onları da telafi ederek gidiyoruz.



5 YILSONUNDA FARKI HERKES HİSSEDECEK

-Sayın başkan, 5 yıl sonra nasıl bir Yomra hayal ediyorsunuz…


Baştan yola çıkarken şunu söyledim, ’25 adet çocuk parkı yapacağım…’ Her mahalleye bir çocuk parkı kazandıracağım dedim. 2,5 yılda 12 adet yaptık. Hemen hemen yüzde 50 ile gidiyoruz. Bazı mahallerimizde fiziki imkansızlıklar var, bazı mahallerimizde nüfus yok… 50 kişinin/100 kişinin kış aylarında yaşadığı mahallerimiz var ama biz bu hedefimize ulaşmaya çalışıyoruz. Yomra merkez için daha çok önemli bu… Ben 5 yıl sonrasında insanların evden çıkarken; gidebilecek sosyal alanlarının olduğu, misafirleri geldiği zaman getirebilecek olduğu bir restoranının olduğu, çocukların evde sıkıldığı zaman hemen evin en yakın noktasında hemen ulaşabilecek bir çocuk parkının olduğu, vatandaşların evlerinde doğalgazını kullandığı bir Yomra…

SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI…

Her şeyden önemlisi her yönüyle ulaşılabilir bir belediyecilik hayal ediyorum. Ve bu hedefimizde iyi bir noktaya kadar ilerledik.  Çok iyi projelerimiz oldu; çöplerin yerin altına alınması gibi, çocuk parklarının merkezde yapılması gibi çalışmalarımız oldu. Vatandaş sosyal belediyecilik anlayışımızı bundan sonraki süreçte daha çok hissedecek. Hürriyet Parkı’nda bir çay bahçesi yapıyoruz Yomra Belediyesi olarak işleteceğiz… Orada düğün salonu, konferans salonu yapıyoruz…

KÜLTÜR SANAT PROJELERİ

Belediye denilince akla sadece beton ve asfalt gelmemeli… Rutin Belediyecilik dışında çalışmalarımız var. Yomra tarihiyle ilgili bir tarih kitabı hazırlıyoruz. Çok yakında çıkacak ve Yomra’nın dünü, bugünü, yarını için önemli bir eser olacak. Değirmen yapalım diyoruz, elmayı yaşatalım diyoruz özetle Kültür sanat ile ilgili de projelerimiz var.

30 MİLYON TL’LİK YATIRIMLAR

Daha uygun fiyatlara düğün yapılabilecek olan daha uygun koşullarda konferans yapılabilecek olan, insanların sosyal ihtiyaçlarının giderebilecek olduğu, gençlerin çıkıp basket oynayabilecek olduğu, orta yaş grubunun çıkıp tenis oynayabilecek olduğu, vatandaşların yürüyüş yapabilecek olduğu alanlarımızla sosyal belediyecilik hayal ederek yola çıktık. Biz bunların hepsine bir noktada parmak bastık. Şuan Yomra’da 25/30 milyon TL’ye yakın projemiz yürüyor. Bunların bir çoğunun 2022 yılında açılışını yapacağız… Yomra halkı 5’inci yılın sonunda bu farklılığı hissedecektir.



ZAMAN KAYBETTİK

- Göreve başladığınız süreçte AK Partili meclis üyelerinin çoğunlukta olduğunu ve ‘projelerin’ engellendiğini ifade ediyordunuz. Sonrasında istifalar gelmiş, tartışmalar yaşanmıştı… Şuan meclis görüşmelerindeki hava nasıl?


Şunu peşinen ifade edeyim, Yomra için talihsiz bir dönemdi. Yomra için Yomra Belediyesi için, Yomra siyaseti için talihsiz bir dönem geçirdik 2 yıllık süreçte ama bitti. Biz Yomra Belediyesi’ndeki son 4 ayda 5 ayda bütün kararlarımızı oy birliği ile alıyoruz. Ne kaybettik? Biz baktığınız zaman hukuksuz karar almadık. Yomra için önem arz eden planlarımızı onayladık. Hata varsa bir kararda düzeltme varsa grup başkanlarımız var gelirler bir araya ‘şu meclis kararını düzenleyelim’ derler… Bizde destek oluruz, değiştirir düzenleriz.

KAVGA SEVMİYORUM

Kısacası Yomra’nın menfaati neyse onu yaparız. Biz burada ‘ben diyorum, böyle olacak’ diye bir mantık yok. Ben söylerim millette bilir… Kavga etmeyi sevmiyorum. Bu ilçe kavgayla 20 yıl kaybetmiş… Kavga etmeyeceğiz kavga etmemek için mücadele edeceğiz. Çünkü ilçemizde çok ciddi bir zaman kaybı yaşadık. Sonrasında siyasal olarak yaşanan değişimler. AK Parti’deki değişim yeni ilçe başkanımızın gelmesi meclisteki yeni düzenlemeyle birlikte sorunlarımız ortadan kalktı.

MÜCADELE VERİYOR

Şimdi AK Parti İlçe Başkanı Abdulkadir Özdemir arkadaşımız var… O Yomra’nın sorunlarıyla ilgili mücadele veriyor. Okuluyla ilgili, yoluyla ilgili, merkezi hükümeti ilgilendiren konularıyla ilgili mücadele veriyor… Bizim de bir ihtiyacımız olduğunda gidip diyoruz ki, ‘yardımınız lazım’ Abdulkadir beyin bir ihtiyacı olursa biz ona destek olmaya çalışıyoruz. Buradaki amaç vatandaşın sorunlarının ortadan kalkmasıdır.

PATRON VATANDAŞ

-Yomra’nın Belediye Başkanı olarak ilçenin geleceğini nasıl planladınız?


Yomra artık rant ilçesi değildir… Yomra’nın adı rant ile veya inşaat ile anılmayacak diye her fırsatta söyledim. Yomra Belediyesi’nde para her kapıyı açmaz… Belirli kişilerin yasalardan büyük sayılmayacağını gösteriyoruz… Patron vatandaştır. Benim dönemim de belediyeden zengin olan olmayacak. Ama Yomra Belediyesi benim dönemim de zengin bir belediye olacak. Bizim belediyecilik harici bir işimiz yok. Biz vatandaşın memuruyuz. Herkese eşit hizmete vermeye çalışıyor, siyaset yapmıyorum. İlçemi bir duruş göstererek, her platformda temsil etmeye çalışıyorum.

ABDULKADİR BEYLE MİLLETİN EMRİNDEYİZ

-AK Parti Yomra İlçe Başkanı Abdulkadir Özdemir ile geçmişe dayanan sıkı bir dostluğunuz var. Şimdi siyaseten farklı noktalardasınız… Bu durumun artıları eksilerini neler?


Hiçbir eksisi yok… Ben 2 yıl önce, 5 yıl önce, 10 yıl önce Abdulkadir Özdemir ile nasıl görüşüyorsam şimdide aynı şekilde görüşüyorum. Bir araya geliriz, yemek yemeye gideriz sorunları konuştuğumuz çok zaman olur, sohbet ederiz. Siyaset sadece kavga etmek için yapılan bir şey değildir ki. Niye kavga edeceğiz… Bizim bireysel bir beklentimiz ve talebimiz yok. Neticede vatandaşın sorunları vardır ve bu sorunların çözümüne bakmak lazım….

HEP BİR ARADAYIZ

Biz Abdulkadir Özdemir’le Yomra Belediye başkanı olarak iki yakın dostun farklı siyasi düşüncelere sahip olmasına rağmen vatandaşın sorunlarının çözümü noktasında nasıl bir arada olacağımızı Yomra halkı görüyor, bundan sonrada görecektir. Buna Yomra ittifakımız deriz, birleşmemi deriz… Ne dersek diyelim. Amaç Yomra’nın kaybettiği yılları kazanma mücadelesidir. Yomra’da şuanda eğitim/öğretim noktasında ciddi bir sorun var. Sayın başkan mücadele ediyor okul yapımı için…

BAŞKA DERTLERİ YOKTU

Eğer kendisi gibi mücadele eden bir kişi geçmişteki süreçte olmuş olsaydı Yomra’da şuanda 3 tane inşaat haline olan okul olurdu. Var mı? Yok… Demek ki mücadele etmemiş adamlar. Neymiş dertleri? Tek dertleri vardı Mustafa Bıyık… Sabah Mustafa Bıyık, öğlede Mustafa Bıyık, akşam Mustafa Bıyık… Bu memleketin benden başka birçok sorunu vardı, gidip onlarla uğraşsalardı. Yomra’da biz kaybettiğimiz yılları kazanacağız, kazanıyoruz da. Bunu da sahadaki çalışmalarımızla herkese gösteriyoruz. Açılışlarımıza da birlikte gidiyoruz, toplantılarımızda birlikte gidiyoruz… Sonuç olarak biz burada milletin emrinde mücadele ediyoruz.

ARAZİ SORUNUMUZ VAR

-Yomra nüfus yoğunluğu olan bir ilçe. Mevcut Avrasya Üniversitesi’nin yerleşkesi ilçenizde var… Onun haricinde bir devlet üniversitesinin yerleşkesini ilçenize getirmek gibi bir çalışmanız var mı?

Yomra’da bir arazi sorunu var… Doğal olarak Yomra’ya yatırım yapmak isteyen, arazi talebinde bulunan kamu kurumları oluyor ancak biz bu talepleri arazi şartları nedeniyle geri çevirmek durumunda kalıyoruz. Çünkü arazimiz yok… Şimdi Yomra’da yerin dönümü 5 milyon TL… En az isteyen kurum 10 dönüm istiyor. Yomra Belediyesi olarak birinden satın alıp verme şansımız yok, belediyenin kendi arazisi de yok. Bende isterim Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Yomra’da bir yerleşkesi olsun Trabzon Üniversitesi’nin bir yerleşkesi olsun… Ama tabii herkes denizi gören bir arazi istiyor. Kimse sahilden yukarda yer istemiyor.

LİSE VE ORTAOKUL…

Ben burada şunu da ifade etmek isterim, Yomra’da özel okul yapılması noktasındaki talebimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Ortaokul/Lise eğitimi veren bir kolej olması noktasında gelip insanlar yatırım yapabilirler. Sizin de dediğiniz gibi Yomra ortalama yılda bin 500 nüfus alan bir ilçe… Eğitim ve öğretimle ilgili yapılacak olan yatırımlara biz destek olmak isteriz. Üniversitelerin kampüslerinin geniş olması nedeniyle yer konusunda sorun yaşıyoruz.

ÇÖZÜMDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR

Avrasya Üniversitesi’nin Yomra’da bir yerleşkesi var. Bunu hep söylüyorum Avrasya Üniversitesi ile ilgili bir sorunum yok… Üniversitenin kurumsal yapısıyla ilgilide bir sorunum yok. Avrasya Üniversitesi bu şehrin değeridir… Uzun yıllar bu memlekete hizmet edecektir. Avrasya Üniversitesi’yle yaşadığımız arazi sorununu dışardan kaşıyan bazı menfaatçi insanlar var. Menfaatleri kesilmesin diye sorunların çözülmesini de istemediler. Bizim Avrasya’dan bir talebimiz ve beklentimiz yok… Benim her zaman uzlaşıdan yana bir tavrım var masada oturduğumuz zaman sorunun çözülmeyecek olduğu hiçbir şey yoktur bizim için. Konuşabilmeliyiz… Ancak çözümün fayda sağlamayacak olduğu menfaatçiler var. Onların yüzdende sorun çözülmüyor zaten…

YOMRALI BİZE GÜVENSİN…

-Bizim aracılığımızla Yomra halkına neler söylemek istersiniz?

Halkımıza şunu ifade edeyim; yola, ‘insan için, insana dair’ sloganı ile çıktım. Bugün o sloganın devamı ‘yaşanılabilir bir ilçe’ için gece gündüz çalışıyorum.   Günde 15/16 saat çalıştığımız zamanlar oluyor.

Bu duruşu gösterirken inadına tasarruf, inadına kamu kaynaklarının etkin kullanımı, inadına merhamet, inadına hoşgörü, inadına beraberlik ve inadına nezaket diyoruz.  Bu şehre siyaset hep kaybettirdi… Fuzuli konular ile siyasetçiler ve halk meşgul edilip asıl gündem hep unutuldu. Sahaya çıkınca yapacaklarımı değil yaptıklarımı anlatıyorum, millet artık hikaye dinlemek istemiyor.

52 vaat ile vatandaşımızın karşısına çıktım. Vatandaşımıza taahhütlerimizin tamamını yerine getireceğiz. 2,5 yılda yaklaşık olarak 30 adetini gerçekleştirdik yada başladık… Nasip olursa gelecek dönem içerisinde ya yapacağız ya da tamamlayacağız. Ülkemiz dolayısıyla belediyeler ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. Buna rağmen bahanelere sığınmadan biz Yomra’yı yaşanabilir bir ilçe yapacağız. Bize güvensinler ve destek olsunlar…

Beğendim
3
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap