SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Mustafa Bıyık: Kapımı sökmedim ama sorunları çözdüm

Mustafa Bıyık: Kapımı sökmedim ama sorunları çözdüm

Karadeniz Özel

25 Aralık 2021 Cumartesi - 14:13




Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, vatandaşa hizmet noktasında 2,5 yılı doldurduklarını ifade ederek, Karadeniz’e samimi açıklamalarda bulundu.





“Zaman zaman denk gelirdik… Belediye Başkanı makamının kapısını sökmüş… Biz kapı sökmedik. Kapısı kalkmış makam kalabalık olur. Vatandaş çekinir dert anlatamaz… Ben kapıyı sökmedim ama sorunları çözdüm…”

“Büyük bir mücadele vererek başlattığımız Yomra Hürriyet Parkı ve Yaşam Alanı’nı 5 ayda bitireceğiz… En geç, olağanüstü bir durum olmadıktan sonra nisan ayında biz burayı halka açacağız… Uzun yıllar bu park halka hizmet edecek.”


// Karadeniz ÖZEL // Furkan YİĞİT // Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, vatandaşa hizmet noktasında 2,5 yılı doldurduklarını ifade ederek, Karadeniz’e samimi açıklamalarda bulundu. Yomra’nın ve vatandaşın sorununu çözmek için mücadele ettiğini ifade eden Başkan Bıyık, geçmişte belediye başkanlığı makamının kapısını söken isimlere de atıf yaparak, “Biz kapımızı söküp kaldırmadık ama gelen her vatandaşımızın da sorununu çözdük” dedi. İşte Başkan Bıyık’ın o açıklamaları:


'3 AY SONRA MAAŞ ÖDEYEMEZ’ DEDİLER

-Sayın Başkan, Yomra Belediyesi sizin görevi devraldığınızda ekonomik olarak hangi noktadaydı, şuan nasıl bir seviyede? Belediye ekonomisini bu süreçte nasıl yönettiniz?


MALİ DURUMU HALKA SUNDUK

Biz Belediyeyi teslim aldığımız zaman zaten vatandaşa belediyenin mali durumlarını açıklayacağıma dair söz vermiştik. Göreve başladıktan 1,5 yıl sonra mali durumumuzu vatandaşımıza açıkladık. Çünkü bir yıllık süre içerisinde biz geçmişi değil de var olan durumu açıklamak istiyorduk. Ben görevi devraldığımda çeşitli dönemlerde muhalif çevrelerce ‘3 ay sonra maaş ödeyemezler’ denildi.

YÜZDE 50 ORANINDA AZALTTIK

Ama bugüne kadar biz bir gün olsun maaşımızı geciktirmedik. Piyasaya olan borçlarımızı düzenli bir biçimde ödeyen bir pozisyondayız… Şuanda belediyenin borcunu yüzde 50 oranında azaltmış durumdayız. Bundan sonra belediyemizin ekonomik sorun yaşayacak bir noktada değildir… Bir taraftan yatırımlarımıza devam ediyoruz bir taraftan da mevcut projelerimizin hazırlıklarını yapıyoruz. Belediyemizin mali anlamda bir problemi yok…



YOMRA MAALESEF 5 YIL GERİDEN GELİYOR!

-Yomra’da önemli bir konu doğalgazdı… İlçeye gazı getirmek için büyük bir mücadele verdiğinizi biliyorum. Çalışmalar hangi aşamada.


2 BİN ABONE AKTİF

Yomra’ya doğalgazı getirebilmek için sizin de dediğiniz gibi çok fazla mücadele ettik. Son bir yıl içerisinde belediye imkanlarını dahil kullandığımız zamanlar oldu. Tabii bugünkü kömür fiyatlarının bu fiyatlara ulaştığı yerde gazın önemi daha da arttı. Şuanda Yomra’da bölgesinde 2 bin abone de gaz kullanılır durumda. Doğalgaz firmasının çalışmaları da bir taraftan devam ediyor… İnşallah gelecek yıl, Yomra merkeze gelmesi konusunda gelmesi noktasında çalışmalarımız sürdürüyoruz.

GİDİŞAT DEVAM EDERSE…

Bu tabii sadece Yomra Belediyesi’nin tek başına yaptığı bir şey değil… Ama şunu söyleyebilirim hem belediye hem de AKSA firması mücadele ediyor. Gazın geçmiş olduğu bölgelerde karayollarının imalatları var onlar devam ediyor. Her yönüyle hem hükümetin hem özel firmanın gayretleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim amacımız 2022 yılında Yomra merkeze gazın gelmesi… Şuan ki gidişatla devam ederse, 2 bin 500 aboneye ulaşacağız. Gelecek yıl da 5 bin aboneye ulaşırsa bu şekilde devam edilecek.

KEŞKE ZAMANINDA…

Zaten bir anda bir ilçede 10 bin 15 bin aboneye ulaşılması beklenemez… Bu iki günde yapılacak olan bir çalışma değildi. Biz eleştirirken şöyle söylüyoruz, ‘Arsin’de, Araklı’da, Of’ta, Gümüşhane’de, Trabzon merkez ve birçok yerde gaz yanarken, keşke zamanında bu işler yapılmış olsaydı da gaz şimdi Yomra’da 20 bin aboneye çıkmıştı. Yomra 5 yıl geriden geliyor… Ama çalışmalar durmuş durumda değil, bu yıl 2022’de Yomra merkeze inşallah gazın ulaşması için gerekli koordinasyonu da sağlıyoruz.

HERKES İÇİN AVANTAJ

Doğal gaz herkes için avantaj… Vatandaş için ekonomik anlamda avantaj, temizlik anlamında avantaj… Neticede biz bu kömürün pisliğini, külünü, tozunu dumanını temizlemek zorunda kalıyoruz. Bizde istiyoruz ki biran önce vatandaş gaza ulaşsın. Bu noktada durmadan çalışıyoruz.

5 YILIN SONUNDA DEĞİŞİM GÖRÜLECEK

-Yomra’ya güzel bir sahil kazandırdınız. Takip ettiğim kadarıyla sosyal donatı alanlarını genişletmek, bisiklet yollarıyla projeyi zenginleştirmek istiyorsunuz… Ne aşamadasınız?

ÖZEL İŞLETMEYE VERMEYECEĞİZ


Sahildeki projemizde şuanda yüzde 70 yürüyüş yolunun betonlamasını bitirdik. Bisiklet yolu kısmının da betonlamasına başlayacağız. Kış olduğu için her zaman istediğimiz şartlarda çalışamıyoruz ama haziran ayında sahil projemizi tamamlamayı planlıyoruz. Orada yürüyüş yolu ve bisiklet yolu-liman arasında bir köprü yapmayı planlıyoruz. Onun çalışmaları devam ediyor. Bir yandan aydınlatması, giriş kısmında bayrak direği diktik, sosyal bir alan yapmayı düşünüyoruz. Üç tane noktaya çay büfesi koymayı düşünüyoruz.  Bunları Yomra Belediyesi olarak bizler işleteceğiz, özel bir işletmeye kiraya vermeyerek vatandaşın belediye imkanlarından faydalanmasını sağlayacağız.

SAHİLE DOĞRU AÇIYORUZ

2022 yılı içerisinde bu projemizi tamamen yüzde 100 seviyesinde hazır hale getirmek istiyoruz. Bittiği zaman toplam uzunluğu 2 kilometre olan denizin kenarında bir yürüyüş ve bisiklet alanı olmuş olacak. Yani Yomra’nın sahile doğru açılması konusundaki mücadelemizi burada vermiş olduk…  Yomra’da sahil çok yönlü bir durumda… Yürüyüş ve bisiklet yolu çok yönlü bitmiş olacak bu bir. İkincisi hemen onun başlangıç noktasında uçak-restoranın kurulumu tamamlanmış oldu peyzajı ve restoran inşaatına başlanacak bu da yaklaşık 5-6 ay kadar sürer.

GENİŞ BİR ALAN OLACAK

Hemen sahile bitişik otopark inşaatımız var; sahile gelen vatandaşlarımız için orada yaptığımız kültür merkezimiz için 100-150 araçlık bir otopark yapacağız. O otoparkın inşaatın da yüzde 70 seviyelerinde onu da bitireceğiz. Nasip olursa kültür merkezimizi mart ayında açmayı düşünüyoruz. Burada Hürriyet Parkı da bittiği zaman Yomra’nın bir sahil şeridi hem de halkın kullanabilecek olduğu geniş bir sosyal alan olacak.

800 AĞAÇ DİKİLDİ

Hepsinden çok da önemsediğim… Limanın arkasında eskiden bir çöp tesisi olarak kullanılan alanı ağaçlandırdık. Yaklaşık 800’e yakın ağaç diktik. Buranın ormanlaşması 2-3 yılı bulacak, burası orman haline geldiği zaman, o bölgede muazzam bir piknik ve denize sıfır yeni bir sosyal alan ortaya çıkmış olacak. Bunların hepsi bitince yani önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu projeler tamamlandığı zaman toplamda Yomra muazzam bir sosyal donatı alanlarına kavuşmuş olacak. Yani Yomra gözle görülür bir değişimi 5 yılın sonunda yaşayacak.

HÜRRİYET PARKI’NI NİSANDA AÇACAĞIZ

-Kasım ayında temelini attığınız Yomra Hürriyet Parkı ve Yaşam Alanı projesini ne kadar süre içerisinde bitirmeyi hedefliyorsunuz?


Yomra Hürriyet Parkı ve Yaşam Alanı’nı 5 ayda bitireceğiz… En geç, olağanüstü bir durum olmadıktan sonra nisan ayında biz burayı halka açacağız… Vatandaşın bu yaz orayı kullanmasını sağlayacağız. Çünkü bizim burayı almak için vermiş olduğumuz mücadeleyi vatandaşımız biliyor. Ben alıp kendime tapu edecek durumda değilim… Ben Yomra halkının önümüzdeki 50 yılında kullanabilecek olduğu bir sosyal alan yapmak istiyorum. Neticede o noktaya geldik… Şimdi 22 bin metrekare alanda bir park yapıyoruz.

İSTANBUL’DAN 5 MİLYONLUK DESTEK

Bu parkın bütün sosyal alan malzemesinin demir başını İstanbul Büyükşehir Belediye’si bize gönderiyor. Şuanda elimizde malzeme… Sayın Ekrem beyden (Ekrem İmamoğlu) talebimiz vardı yaklaşık olarak 5 milyon TL’nin üzerinde bir malzeme bağışı yaptı kendisi, üretilmiş hazır bir halde biz sadece montajını gerçekleştireceğiz. Şuan için bizde alanın altyapısını yaptık, yağmur suyu hatlarını yaptık. Çok hızlı çalışıyoruz… Bittiği zaman bir 5 milyon TL civarında da biz yatırım yapacağız oraya. Sonunda 10 milyona 22 bin metrekare bir park yapmış olacağız. Bu parkı vatandaş uzun yıllar boyu kullanabilecek…

EKREM BEY PARKIN AÇILIŞINA KATILACAK

Bunun içerisinde bir çocuk parkı olacak, çay bahçesi, kamelyalar, basket sahası, kütüphane ve dev bir etkinlik alanı olacak. İnsanların dışarı çıktığı zaman o alanda bir gününü akşam edecek kadar bir alan olacak. Nisan ayı gibi bu parkın açılışını sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte yapmak istiyoruz. Bu noktada kendisine da talebimizi ilettik. İnşallah katılacak ve Yomra’ya ne kadar önemli bir alan kazandırdığımızı insanlar daha iyi anlayacaktır. Yomra ortalama her yıl bin 500 nüfus alan bir ilçe… Her yıl bu nüfus alan bir ilçenin gidecek olduğu bir parkı, bir çay bahçesi, oturacak olduğu bir kamelyası oturacak olması önemli. Bunu yeni yeni oluşturuyoruz… Bu mücadeleyi biz bunun için verdik.



BAŞKASININ HİZMETİYLE ÖVÜNMEMEM

-Yomra halkıyla iyi bir bağ kurduğunuzu görüyorum. Ya siz halkla sokaktasınız ya da halk makamınızda… Belediye başkanı veya bir siyasi parti lideri olarak geçmişten rol model olarak aldığınız bir isim var mı?


HERKESİ DİNLİYORUM

Aslında çok sokakta olamıyorum… Bazı sosyal etkinliklerde varız ama sık sık esnafı gezemediğim zamanlar oluyor. Çünkü belediyede çok kalabalık… Bizim belediyemizde ziyaretçi sayısı ortalama 100/150’nin altında düşmez. Gelen herkesle görüşüp, sorunlarını dinleyip çözmeye çalışırız. Şimdi siyasetçilerde şöyle bir şey vardır, ‘Bizim kapımız herkese açık’ derler. Zaman zaman da geçmiş dönemde kapısını söken belediye başkanı arkadaşlarımız oldu.

GELEN VATANDAŞIMIZI…

Bende diyorum ki, ‘kapının sökülmesi vatandaşın lehine değil aleyhinedir… Kapısı olmayan bir makamın belediye başkanı olana çok karı vardır. Çünkü gelen giden insanlar kalabalık olur makamdaki kalabalıkta insanlar dertlerini anlatamazlar, çekinirler. Bu nedenle biz kapımızı söküp kaldırmadık ama gelen her vatandaşımızın da sorununu çözdük.

VATANA MİLLETE…

Çok genç yaştan beri siyasetle uğraştım… Bu süre içerisinde çeşitli siyasetçilerle bir arada oldum. Aklımda sayabilecek olduğum çok insan var. Herkesin farklı özelliğini aldım diyebilirim. İlla şu isimdir diye söyleyemem ama vatanda millete faydalı olan herkesten örnekler aldım. Bir Recep Yazıcıoğlu’na bakın… Onun halktan olması, vatan, millet ve hizmet severliğini hep savundum, örnek aldım diyebilirim.

BİZE SELAM VERMEYE ÇEKİNENLER VAR…

Bakın size bir şey söyleyeyim… Trabzon’da siyaset yapan Ankara merkezli arkadaşlarımızın bir kısmı bize selam vermeye korkuyor. Bizim bireysel bir talebimiz oluyorsa karşılama… Belediye ve vatandaş için istiyorsam dinle… Yomra’ya bir kalem vereni de çıkarım ilçe meydanında açıklarım. Kim ne yaptıysa o hizmeti o kişinin adıyla duyurdum bugüne kadar bundan sonrada duyurmaya devam edeceğim. Başkasının hizmetiyle övünmenin anlamı yoktur. Ben isterim ki Trabzon milletvekillerinden bir tanesi bir kalem göndersin, bende çıkıp diyeyim ki bu kalemi şu vekilimiz gönderdi. 2,5 sene oldu Trabzon’daki belediyelerde araç bağışlamadıkları belediye olmadı Yomra’nın haricinde… Alınacak olan arabayı belediye başkanı olarak ben kendi evimde mi kullanacağım? Halk için kullanacağım. Onun için bu birliktelikler hep önemlidir…

BAŞKAN BIYIK’IN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALARININ DEVAMI, PAZARTESİ KARADENİZ’DE…
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap