SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Köy okulları sizlere ömür!

Köy okulları sizlere ömür!

07 Ağustos 2018 Salı - 11:55




“Her Köye Bir Okul” projesi çöktü! Tarım ve hayvancılık bitiyor…Köyler boşalıyor... Okullar atıl durumda kalıyor...





MECBUR KALMASAYDIK...

Karadeniz’de geçmişte öğrenci dolu olan köy okulları geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşların köylerini terk edip şehirlere göçmesi sonucu atıl duruma düştü. Köylerde kalanlar çaresiz iken şehirlerin yolunu tutan vatandaşlar, “Artık köylerde tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Mecbur kalmasaydık yerimizi yurdumuzu terk etmezdik” diyerek sitem etti.

Türk Eğitim-Sen  Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber, konuya ilişkin, “Her Köye Bir Okul projesini uzun yıllar uygulayan ülkemiz, köylerde çeşitli nedenlerle köy nüfusu azalınca buradaki öğrencileri taşımalı eğitim sistemi ile taşımaya başladı. Bu noktada taşımalı eğitim kapsamına alınmaması gereken okullar da kapsama alındı.

Köylerde insanlar hayatlarını idame ettiremedikleri için taşınmak mecburiyetinde kalıyorlar. Mevzuatımız gereği de sınıf mevcudu 10 kişinin altındaysa kapatılmak zorunda. En son devlet eliyle bin küsuratlı servisle öğrenciler taşınıyordu. Bu da oldukça yüksek bir rakam. Köylerimiz boşaldı, köy okullarımız atıl duruma düştü. Şimdi yapılması gereken, yeniden köye dönüş projesinin başlatılmasıdır. Özellikle genç nüfusun köyde istihdam ve ikame olması temin edilmelidir. Eğer köylerde insanların hayatlarını idame ettirecek ekonomik şartlar oluşturulursa bu sorun ortadan büyük ölçüde kalkar.

Trabzon’da kente göç bu anlamda büyük bir sıkıntı çünkü kentte de fiziki mekan sorunsalı var. Şu anda belli ilçelerde köy
okulu kalmamış desek yeridir. İlçelerimizde münferit köy okulları vardır, onların da sayısı epey azınlıktadır.  Sendika olarak eleştirdiğimiz nokta şu: Bu fotoğrafa daha geniş bakmak lazım. Öğretmen, çocukların ve köylünün geleceğe dönük
aydınlık yüzüdür. Öğretmenleri köyden çekmek doğru değildir. Fakat Trabzon göç veriyor. Temel mesele, insanlarımızın hafta sonları gittikleri köyleri, senenin 12 ayı kalıcı kılabilmektir” dedi.


Haber: Meryem AKGÜN

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap