SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Kapılarını gazetemiz Karadeniz’e açan Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Trabzon’un bütün ilçelerinde izimiz var

Kapılarını gazetemiz Karadeniz’e açan Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Trabzon’un bütün ilçelerinde izimiz var

Karadeniz Özel

02 Ekim 2023 Pazartesi - 16:32




Göreve başladığından itibaren Trabzon’un 18 ilçesinde yatırım yapma gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Zorluoğlu, “Sadece Ortahisar’a değil 18 ilçenin tamamına yatırım yapacağız demiştik. Birçoğunda izimiz var” dedi.





Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, gazetemiz Karadeniz’e önemli açıklamalar yaptı.

Biz sorduk Başkan Zorluoğlu cevapladı. Samimi bir ortamda bizi karşılayan Zorluoğlu, tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Belediyecilik anlamında Trabzon’da önemli yatırımları hayata geçirdiklerini söyleyen Zorluoğlu, 18 ilçeye de dokunduklarını dile getirdi. Zorluoğlu, Trabzon’a vaat edilen Hafif Raylı Sistem, Güney Çevre Yolu, Karagöz Meydanı projelerinin son durumu ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Araklı Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki sorunlarla ilgili de denetimlerini artırabileceklerinin altını çizdi.

İşte Zorluoğlu’nun açıklamaları:

İLÇELERDE DE FESTİVAL OLABİLİR


Gelecek sene festival inşallah daha iyi planlanır. Bu sene de aslında çok iyiydi. Birçok etkinlik oldu, çok katılım oldu. Şehre hareket getirdi. Bu kadar güzel bir festival daha da güzel organize edilebilir. Gelecek sene daha güzel yapmak istiyoruz. İlçelere de gidilebilir. Mesela Akçaabat sanat merkezi. Güzel bir ilçemiz. Belki Uzungöl katılabilir.

GÖLÜN ETRAFI İŞGALDEN KURTULACAK

Uzungöl’de bir çalışma yapıldı. Projelendirildi, TOKİ tarafından ihalesi yapıldı. Orada bir çalışma yapılıyor. Çalışmanın özü şu, gölün kenarında kamuya ait işgallerle ilgili elbette bir vaziyet alınacak. Ancak vatandaşa ait yerlerle ilgili bir tasarruf olmayacak. Orada hemen aşağıda virajlardan sonra yol kaldırım, aydınlatma, peyzaj gibi devam edecek. Gölün etrafında kamuya ait alanlarda bazı alanlar yeniden dizayn edilecek. Yol kenarında ufak tefek işgaller varsa onlar düzeltilecek. Gölün etrafında insanların rahatça hareket edebilecekleri bir alan oluşacak. Gölün etrafı varsa işgalden kurtulacak. TOKİ ile birlikte orada kamu alanlarında düzenleme yapacağız. Trafik düzenlemesi de yapılacak.



OF’TA ARITMA TESİSİ YAPILIYOR

Uzungöl’ün altyapısını yaptık. Kanalizasyon sistemini çalışır hale getirdik. Atıksu arıtma tesisi atıldı, onararak hizmete aldık. Orada arıtma var. Gölün etrafında insanlar kesintisiz yürüyüş yapabiliyorlar. Çaykara’da yine cephe sağlıklaştırmasına destek verdik. Aydınlatılmasına destek verdik. Dernekpazarı’nda da aynısını yaptık. Bütün ilçelerde yol beton-asfaltlama çalışması gerçekleştirdik. Of Atatürk Caddesi kısmen yayalaştırıldı. Cephe sağlıklaştırması da yaptık. Of Belediyesi ile birlikte yaptık. Of’un içme suyu için yukarıda arıtma tesisi yapılıyor. Of’un birçok mahallesine ve Hayrat’ın bir kısmına arıtılmış içme suyu getiriyoruz. Yılsonu tamamlanacak.



SÜRMENE’YE PLAJ KAZANDIRDIK

Sürmene’de güzel bir plajı faaliyete geçirdik. Araklı’da eski transit yolun geçtiği Rize Caddesi’nde yolu, kaldırımı, orta refüjü yeniden yaptık. Araklı Yeşilyurt’ta büyük bir arıtma tesisini hizmete soktuk. Sürmene ve Araklı’nın arıtılmış su içme imkanı sağlıyor. Büyük yatırım. Arsin’de merkezdeki caddelerde düzenlemeler yaptık. Aydınlatmaya kısmen destek verdik. Arsin Santa’da büyü bir içme suyu arıtma tesisi çalışması devam ediyor. Yomra’da ana caddede orta refüj çalışması yaptık. Güzel bir çalışma. Orada da doğal gaz geçtikten sonra o ana caddeyi yenileyeceğiz. Akçaabat’ta güzel bir pazar yeri otopark çalışması devam ediyor.  İnşaatı yüzde 60’lar seviyesinde.

SÖĞÜTLÜ-YILDIZLI’YA SAHİL DÜZENLEMESİ

Söğütlü-Yıldızlı arasında hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Tam bir sahil düzenlemesi olacak. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları, plajlar olacak. Biraz Yalıncak’a biraz Ganita’ya benzer bir proje olacak. Orayı çok güzel bir hale getireceğiz. Birçok ilçede çalışmamız var. Tonya’da mesela çok güzel bir gençlik merkezi, otopark ve pazar yeri yapıyoruz. Vakfıkebir’de çok güzel çalışmamız oldu. Orada da otopark, pazar yeri vb. dükkanlarla beraber. Bütün ilçelerimize gücümüzün yettiğince hizmet etmeye çalışıyoruz. Sadece Ortahisar’a değil 18 ilçenin tamamına yatırım yapacağız demiştik. Birçoğunda izimiz var.



HAKKANİYETLİ DEĞİL!

Araklı’daki Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde başladığımızın çok fazla ilerisindeyiz. Çok daha büyük şikayetler vardı. Orada yüklenicisinin yaptığı bazı yatırımlar sayesinde bu sene o kadar büyük bir sorun olmadı. Ama bunu söylerken de yanlış anlaşılmasın elbette bu bir sorundur. Kendinizi onların yerine koyun, o mahallede yaşadığınızı düşünün. Sürekli kokuya maruz kalmanız hakkaniyetli bir durum değildir. Bunu söyleyelim. Bazı eksiklikler oldu, birçok kısmını tamamladılar. 60 milyon dolarlık bir yatırım. Şuanda daha az atık bırakacak şekilde çalıştırmaya gayret ediliyor. Yakma esaslı bir tesis.

ÖZEL OLARAK DENETLETTİRİRİZ

Dereye bir şey gidiyorsa arıtılmış bir şekilde gidiyor. Bunun denetimini Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve bizim Çevre Kontrol Daire Başkanlığı da yapıyor. Eğer böyle bir şikayet varsa onu özel olarak incelerim. O çöp suyunun arıtıldıktan sonra doğal ortama verilme zorunluluğu var. Bunda herhangi bir aksaklık varsa notumu aldım, orayı özel olarak denetlettiririm. Onun dışında vatandaşların serzenişleri haklıdır, doğrudur. Bize düşen olabilecek en az kokuyla çalışmasını sağlayacak yatırımları orada yaptırmak ve denetimlerini yaptırmaktır. Koku anlamında iyiye doğru bir gidiş var. Daha da iyi olmalı. 



ENERJİ ÜRETİMİNDE SORUN YOK

Burası yap-işlet-devret ile yapılmış bir yer. Orada çöpün yakılarak enerji üretilmesi gerekiyor. Kalan kısmın da depolanması lazım. Şuanda 8 MW civarında bir elektrik üretiyorlar. Bunu da satıyorlar. Aksi takdirde oranın maliyetinin karşılanması mümkün değil. Biz de katı atık berterafında sorumlu belediyeler olarak oraya ton başına para ödüyoruz. Bu da ciddi bir rakam. Sorun ciddi anlamda azalıyor. Biz de kalan sorunu çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

RAYLI SİSTEM PROGRAMDA…

Raylı Sistem Projesi ile ilgili geçen hafta Ulaştırma Bakanımızla da görüştük. Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Yatırım Programına onu teklif ediyor. Tabii devlet yatırımlarına girecek yatırımlar konusunda son karar merci Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığıdır. Bu proje için hem Ulaştırma Bakanımız hem milletvekillerimiz yakınen ilgileniyor. Tabii şuanda devletimizin yeni yatırımlar konusunda çok ince eleyip sık dokuduğunu biliyoruz. Çünkü kaynaklar deprem bölgesinde kullanılıyor. Tasarruf dönemi var. Yatırım programına alınması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Ama neticede bir deprem bölgesi gerçeği var. İnşallah başarırız. Şuanda en sona geldik.



ÇEVRE YOLU BAŞLADI

Hafif Raylı işine şehir olarak sahip çıkmamız lazım. Biz siyaseten milletvekillerimizle, il başkanımızla bir araya gelerek meseleleri konuşuyoruz. Bunları da takip ediyoruz. Şehir hastanesi gayet güzel devam ediyor. 2025 Şubat ayı ile beraber tamamlanmış olacak. Yıllarca bu şehir Güney Çevre Yolunu konuştuk. Şimdi başladı. Şimdi yatırım programına giriyor. Zaten belli bir ödeneği var. Kamulaştırması da kısmen yapıldı. Yıllarca belki 20 yıldır çevre yolu yapılsın diye tartışıldı. Bu çok büyük bir proje. İlk etabı başladı. Mersin’den Arsin’e kadar. Mersin’den Karşıyaka’ya kadar etabı başladı.

KANUNİ BULVARI

Kanuni Bulvarı çok büyük bir yatırım. Şehrin içinden geçen kamulaştırma maliyetleri yüksek olan bir proje. Kanuni Bulvarı inşallah 29 Ekim’de Çukurçayır’a ulaşmış olacak. Orayı açacağız. Çukurçayır’dan da yıkımını yaptığımız o Vardallar’ın oradaki kavşağa bağlanacak. Seçimden önce o bağlantı mutlaka yapılmış olacak. Dolayısıyla Değirmendere’den oradan Beşirli’ye, Akyazı’ya çok önemli bir yol oluşmuş oluyor.



BÜYÜK HAKSIZLIK OLUR!

Merkezi idarenin yatırımlarıyla ilgili karar mekanizmaları belli. Ama Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı projelerde ortak akıl ile hareket edilmediğini söylemek çok büyük bir haksızlık olur. Biz Maraş Caddesi’ni kapatacağımız biz bunun 6 ay istişaresini yaptık. Gitmediğimiz parti, meslek odası, sivil toplum kuruluş temsilcisi kalmadı. Hepsini beraber planladık, kararlaştırdık. Meslek odalarının toplantılarına katıldım. Bir o kadar da onlar bana geldi. Bir mekanizma oluşturduk. Onların da fikirleri alınıyor. Ganita’da, Maraş’ta, otogarda fikirleri alındı.

KARARI BEN VE MECLİSİM ALIR

Bazen insanlar söylediklerinin en doğrusu olduğunu düşünüyorlar. Ben onların söylediği şekilde bir karar almazsam bu danışmayı, danışma olarak kabul etmiyorlar. İstişare edersiniz, herkes fikrini söyler ama nihayetinde kararı yetkili ve sorumlu olan idare alır. Yani ben ve benim meclisim alır. Benin en büyük istişare merkezim Trabzon Büyükşehir Meclisimdir. Muhalefetten de iktidardan da 70 tane meclis üyesi var orada. Orada her iş, proje tartışılıyor.

ESKİ TERMİNALİN SATIŞ KARARI!

Eski terminal binasının satışı belediyenin mülküdür. Belediye tasarruf edebilir. Birisi çıkar burası park olsun, başka biri de hayır başka bir şey olsun der. Bunlar normal, tartışılması doğaldır. Bu satılan yerlerin parası başka yerlere gitmiyor, bu belediyeye geliyor. Neticesinde insanlar kullanıyor. Dolayısıyla tartışılabilir ama bu bizim yanlış yaptığımız anlamına gelmez. Bu şehir her şeyi tartışıyor zaten. Tartışsın da bu güzel bir şey. Biz şehrin menfaatine göre meclisten böyle bir karar çıkardık. Elde edilecek gelirin şehrin projelerinde kullanılmasında değerlendirmeyi düşünüyoruz.

KARAGÖZ’DE TİCARİ DOKUNUŞ…

Eski terminalin yeri arsa olarak satılacak. Karagöz Meydanı projesinde büyükşehir belediyesi tarafından onaylanarak orada işlem yapılacak. Orada beş buçuk dönümlük bir alan var. Karagöz Meydanı ile ilgili bugüne kadar söylediğimiz neydi, aşağısı otopark ve mutlaka meydan olacak. Biz bu şartlar altında mecliste kararını aldık. Orada güzel bir meydan olsun istiyoruz. Çoğunluğu da meydan olarak kalıyor. Burayı ticari bir dokunuşla yaparsanız belediyenin hem gelir elde edebileceği bir yer haline getirirsiniz hem de o meydanın uzun yıllar aktif bir şekilde kullanılmasına imkan sağlarsınız. Yoksa bazı meydanların atıl bir şekilde kaldığını görüyorsunuz. 

(Röportajın devamı haftaya)




Başkan Zorluoğlu, Genel Koordinatör Yardımcımız Miraç Özağcı, Genel Yayın Müdürümüz Asım Kemal Güner ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Hüseyin Terzi’ye özel açıklamalar yaptı

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap