SON DAKİKA



Haber > Trabzon > *KANSERE DE ÇÖPE DE HAYIR!

*KANSERE DE ÇÖPE DE HAYIR!

14 Ocak 2018 Pazar - 10:22




Araklı halkı çöp tesisine karşı hukuk mücadelesi başlattı.





Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan çöp tesisi mahalle ve çevre köylerin halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Ellerinde dövizlerle sloganlar atarak çöp tesisinin yapılması planlanan alanda toplanan vatandaşlar, bu tesisin yapımına karşı olduklarını ve hukuki mücadele yürüteceklerini belirtti. “Biz yakınımızda kansere neden olacak bir tesis istemiyoruz” diyen vatandaşlar adına konuşan Eğitimci İbrahim Hakkı Çebi, yapılması planlanan çöp tesisi hakkında bir konuşma yaptı.

BU BİR VEBALDİR

Sahada daha önce Aşkale Çimento’nun çalıştığını anımsatan Çebi, söz konusu alanın zaten bu çalışmalardan ötürü son derece zarar gördüğünü belirtti ve şu şekilde konuştu: “Buraya yapılacak bir çöp tesisinin yalnızca burada değil; 5 kilometrelik bir vadiye ölüm kusacağını anlatmak üzere toplandık. Burada yıkıcı bir heyelan var. Dolayısıyla buraya yapılacak herhangi bir tesis çalışması kazısı bu heyelanı tetikler. Burada yapılacak çöp tesisi bir vebaldir. Yetkililer oturdukları koltuklardan buranın durumunu anlayamazlar; gelip yerinde incelesinler.”

KUŞLAR VAR İNSANLAR YOK

Bölge için hazırlanan ÇED raporunun da bilimsellikten uzak olduğuna vurgu yapan Çebi, “ÇED raporunda burada yapılacak tesiste oluşan zararlı gazların yüzde 80’inin bacadan filtreleneceği yazıyor. Geriye kalan yüzde 20’sinin doğaya yayılacağı anlamına geliyor. Ayrıca bu çevrede toplamda 7 köyde yaşayan 10 bin kişilik bir nüfus var raporda ‘kuşların olumsuz etkileneceği kesin’ insanlara zararına yer verilmemiş. Yanbolu Deresi’ne çok yakın bir noktadayız. Bu dereden su içen köylerimiz var. Bu suyun yalıtımı yapılırsa tesisin olabileceği de yer almış ÇED raporunda. Yüz metrekarelik bir evde bile su yalıtımının yapılamadığı bir ülkede 243 dönüm arazide su yalıtımın yapılacağına nasıl inanabiliriz? Bu anlamda rapor tamamen bilimsellikten uzak” diye konuştu.


MÜCADELE BİTMEYECEK

Son olarak, “Biz 15 Temmuz’da tankların karşısında duran bir milletiz, gerekirse buraya gelecek makinelerin de karşısında dururuz” diyen Çebi, çöp tesisi konusunda yürütülecek hukuki mücadele için ortak bir banka hesabı açtıklarını belirterek vatandaşlara bu mücadeleye destek çağrısında bulundu. Buradan artacak parayı mahalle Kur’an Kursu’na bağışlayacaklarını da belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Şükran ATALAR

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap