SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Barış Öztürk: ''Üç beş çapulcu sözünü Aksu'ya iade ediyoruz''

Barış Öztürk: ''Üç beş çapulcu sözünü Aksu'ya iade ediyoruz''

06 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:20




TÜRES Trabzon Şubesi Başkanı Barış Öztürk; ''Bölge turizmi için paydaşları birlik olmaya çağırıyoruz''





TÜRES Trabzon Şubesi Başkanı Barış Öztürk, geçtiğimiz günlerde Otelciler Birliğinin Iddiaları üzerine Karadeniz gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

TÜRES Trabzon Şubesi Başkanı Barış Öztürk; Öncelikle Otelciler Birliğini yapmış olduğu açıklamalardaki Iddiaların tamamını biz reddediyoruz! Kamuoyuna verilen yanlış bilgiler konusunda,doğruları anlatarak vatandaşlarımızı aydınlatmak istiyoruz.

Biz TÜRES olarak;

Trabzon Otelciler Birliğinin iddia ettiğinin aksine!

Apartların emniyet bildirim sistemleri açık olup, bütün gelen giden misafirleri anlık olarak emniyete bildirilmektedir.Apart İşyerlerinde sigortalı personel istihdamı sağlamakta ve Trabzon belediyesi tarafından da ticari olarak tanınmaktadır.

Belediye diyor ki 'Siz burada ticari işletmesiniz.Su faturalarınızı ticari abonelik üzerinden vereceksiniz. Örneğin suyun metre küpü 8 lira ise Apartlar bunu 28 lira gibi bir rakamdan ödüyor. Bunun yanında diyor ki ticari işletmesin tabela vergilerini alıyor. Çevre temizlik vergisini, yatak kapasitesine göre ödüyorsun. Apartın kaç yataklı diyor bu işletme geliyor sayıyor belediye ekipleri kaç tane odam var, kaç tane yatak kapasiten var onun üzerinden vergilendiriliyorsun.Tek sıkıntı olan işletme ruhsatı. Yani bugün meydandaki birçok binanın mülk sahibinin yaşadığı sıkıntıyı bizde yaşıyoruz.



APARTLAR BİR BOŞLUĞU DOLDURUYOR

Dönemin Trabzon eski Valisi rahmetli Dr. Recep Kızılcık gelen yoğun turist talebinden ötürü bizlere 'Evlerinizi Arap turistlere açın' dediğinde sene 2013'tü ve Trabzon'da ciddi bir konaklama sıkıntısı mevcuttu.Biz bunu doldurarak bu talepleri karşıladık. Apartlar o günden bugüne kadar hizmet vermeye devam ediyor.Şimdi bize diyorlar ki siz bu işi bırakın biz otelleri açtık devam edelim .

TRABZON TURİZİMİ İÇİN BİZ ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

Biz sonuç olarak yapıcı tarafındayız. Yani biz diyoruz ki Trabzon'da kaç tane turizm derneği var ise STK'lar, belediye başkanları, vali tamamı ile beraber dirsek teması halinde çalışmalıyız.Trabzon turiziminin öncelikli sorun olarak hiç bir kaydı olmayan, günübirlik, vergi vermeyen işletmelerin olduğunu düşünüyoruz. Bunlara biz de karşıyız. Bunların kapatılmasıyla alakalı da biz dernek olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.Hangi apartmanda, hangi daire kiralanıyor? gerekirse sokak sokak dolanıp bunun tesbitinide yaparak bulmaya talibiz.Eğer birlikte, bir masa etrafında toplanırsak tüm bu sorunları çözüp daha sağlıklı bir turizim sezonu geçirebiliriz.



TURİZİM SEKTEYE UGRAR İSE HERKES ZARAR GÖRÜR

Bahsettiğimiz bu komisyoncular kayıtsız bu evleri kiralayarak ciddi gelir elde ediyor.İş öyle yerlere gelmiş durumda ki arapça dil bilen Suriyeliler hava alanında karşıladıkları misafirleri oradan alıp kayıtsız evlere faiş fiyatlarla yerleştiriyor. Hem devlet kaybediyor, hemde turist aldığı kötü hizmet nedeniyle kaçarak tüm Trabzon'a kaybettiriyor.Piyasada ki (Restaurantlar başata olmak üzere) esnafında pahalı olmasının başlıca sebebi bu komisyonculuk. Komisyoncunun payını esnaf gelen turiste yükleyince bu faiş faturalar ortaya çıkıyor.

ELİMİZDEKİ BU PAYI KAYBEDEBİLİRİZ!

Bugün diyelimki devletimiz karar verdi ve Apartlar kapatıldı. Soruyoruz biz mevcut otellerimizin bu turistleri ağırlama kapasitesi var mı? Yada bir başka soru; sadece üç aylık bir sirkülasyonu geride kalan 9 ayını nasıl finanse edecekler ? Bakın bunun mümkün olmadığını biz biliyoruz. Dahada ciddi bir problem var ki eldeki oteller tam doluluğa ulaşacağı için odalar dahada pahalanacak ve eldeki turist popilasyonu başka yerlere kayacak. Şuan Gürcistan ve Bosna Hersek ciddi revaşta. Yine yapılan havalimanı ve bazı yatırımlarla Trabzon'daki turizm payınında Rize'ye kaydırma çabalarını üzüntü ile takip ediyoruz.Ama biz eldeki şartları düzeltmeyip, üstüne böyle yanlış kararlar alırsak hepsini kaybedeceğimiz konusunda uyarıyoruz.




UZUNGÖL KRİTİK ÖNEME SAHİP

Uzungöl Muhtarı Selman Dilek ; Bugün apartların kapatılması konuşuluyor. Eğer böyle bir karar alınırsa Uzungöl'de konaklama hizmeti veren işletmelerin %70'i kapanacak.Geriye kalan işletmelerin buradaki yoğunluğu kaldırma ihtimali yok! Şimdi şöyle bir durum var bölgeye gelen turistlerin büyük çoğunluğu şehrimize Uzungöl için geliyor.Uzungöl'de ki bu işletmelerin kapatılması durumda buraya gelme veya burada konaklama ihtimali ortadan kalkıyor.Trabzon'da konaklama durumda bunca turistin Uzungöl'e gidip dönme planı akıl ve mantık alacak bir durum değil.Buradaki işletmeler daha önce Çaykara belediyesine bağlanmadan hepsi ruhsatlı idi.Ama Uzungöl, Çaykar'ya iltihak olduktan sonra bütün ruhsatlar iptal edildi ve sorun orada doğdu.18.Madde nedeniyle yapı kayıt belgesi sorunları ruhsat alma işlemini imkansız hale getiriyor.İmar barışından yararlanıp yapı kayıtları iptal edilen işletmelerin belge ve ruhsat yenileme başvuru hakkının olmaması, ifade edilen başvuru hakkı olmayan işletmelerin sayısıda azımsanmayacak kadar fazla. Özet olarak apartlar modern dünya turistin tercih yelpazesine katkı sunarak farklı bir seçeneği turizm konaklama literatürüne katmış durumda.Önerimiz bu tür sorunları göz önüne alınarak belge ve ruhsatları başvuru şartlarında düzenleme ve iyileştirme ile İşletmeleri kayıt altına alınmasıdır.

HABER:BURAK ÇİMŞİT



 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap