SON DAKİKA



Haber > Trabzon > İşte Ortahisar'a yapılanlar ve yapılacaklar! Başkan Genç tek tek anlattı

İşte Ortahisar'a yapılanlar ve yapılacaklar! Başkan Genç tek tek anlattı

05 Ocak 2023 Perşembe - 11:41




Ortahisar Belediyesi, 2022 yılı değerlendirme toplantısı bugün yapılıyor. Başkan Ahmet Metin Genç, belediyede 2022 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi.





Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, göreve gelişinden bugüne yapılan ve yapılacak projelerle ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı. 

Trabzon’da bir otelde yapılan toplantıda Başkan Genç, ilk olarak hayata geçirilen projelerle ilgili bilgi verdi. 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.22.15 (1)

Başkan Genç, özetle şu şekilde konuştu: 

Pelitli Kentsel Dönüşümü. O aksımız oluştu. 


Ekopark: Şehrimizde yoğun yapılaşmadan dolayı yaşam alanlarının darlığından hepimiz şikayet ediyorduk. Toplamda şu anda 15 dönüme yaklaşan alanı, Karayolları Genel Müdürlüğünden devralarak, halkımızın hizmetine sunduk. 

Tarih Müzesi: Tarih şehri Trabzon’da tarih müzesinin eksekliğini hep beraber yaptık. Şehrimizin 200 yıllık tarihine ait bütün belge, vesikaları, kayıtları kurumsal hafıza altına alan Tarih Müzemizi yaptık. Müzemiz arşivinde 7 bin 88 belge bulunmakta. 

Tarihi Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesinin 1. Etabını tamamladık 2. Ve 3. Etap Bakanlıkta projeleri onaylandı. 

Pazarkapı Kentsel Dönüşüm… Ana hizmet binamızı tamamladık. 2. Kısmında orada hak sahiplerine konut hakkını kullandırmak adına hem de ticaret ofis vs.. projeyi 2022 yılında tamamladık.

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.05 (2)


DEVLET OPERA BALESİ’NİN TRABZON’A GELİŞİ GELENEKSEL HALE GELDİ

Destekleme ve Yetiştirme Kurs Merkezi: Ortahisar Belediyemizde bugüne kadar bin 610 öğrencimiz Lisans Programına yerleşmeye hak kazandı. 2 bin 597 öğrencimiz 2 yıllık programlara yerleşmeye hak kazandı. 

Şehrimizde yaşayan, gençlerimiz, yaşlılarımız, engellilerimiz dönük olmak üzere Kültür Sanat Programlarını devam ettiriyoruz. 

4 yıldır, Devlet Opera Balesi Trabzon’da misafir oluyor. Büyük ilgi görüyor. Bunu geleneksel hale getirdik. 

3 yıl ardı rdına Türk Yıldızlarımızı ki belki de Türkiye’de onların tespitleri ile İzmir’den sonra ikinci en yüksek izleme sayısını yakaladık. 

Bir çok kardeş şehirle birlikte ‘Kardeşlik Projelerini’ aynı anlayışla ifa ettik.



 

2019 - 2022 TARİHLERİ ARASINDA TAMAMLANAN, DEVAM EDEN PROJELER VE FAALİYETLER: 

4 BİN 183 KEDİYE MÜDAHALE EDİLDİ

Bize emanet olan canlara sokak hayvanlarına sahip çıkmak adına, hem farkındalık olması hem de işin esasına girebilmek adına Küçük Dostlar Kliniği açtık. Orada toplam 10 personelimizle hizmet ediyoruz. Şu ana kadar 4 bin 183 kediye müdahale ettik, 4 bin 485 kediyi de kısırlaştırdık. 

ORTAHİSAR AKOLUK YERLEŞKESİ

Ortahisar Belediyesi Akoluk Yerleşkesi: Fen İşleri, Destek Hizmetleri ve Makine İkmal Müdürlüğümüzü buraya taşıdık. Otogar nedeniyle tahliye etmek zorunda kaldığımız ümitelerimizi, Akoluk Yerleşkesinde Trabzon’un alt yapısına hizmet veriyor. 

TÜNEL AKVARYUM’UN 220 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Şehrimizin gelişen trendi olan turizme katkı sağlamak adına, yeni destinasyon, çekim merkezi olması düşüncesiyle projelendirdiğimiz ve ‘Trabzon Akvaryum’ olarak ismini koyduğumuz projemizi hizmete aldık. Akvaryumlar tabiatı itibariyle kapalı alanlarda yapılır. Biz bunu tünelin içine yaptık. Bu da dünyada ilk oldu. 193 metre uzunluğunda, 16,5 metre genişliğindeki tünele, Türkiye’de ki bütün akvaryumlarda sunulan deniz, okyanus canlılarını teşhir edebilme imkanı oldu. Tahminlerimizin üzerinde ziyaretçi.. 

19 Mayıs 2022 tarihinden itibaren bugüne kadar Trazon Tünel Akvaryum’u ziyaret eden toplam ziyaretçi sayısı 219 bin 447 kişi dir. 


WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.06

YÜZME HAVUZU VE TENİS KORTLARI

Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu ve Tenis Kortlarının, Ortahisar Belediyesine devrini sağladık. Orada epeyce deformasyonlar, tamiratlar ve epece bedel.. O koduna aldığımız destekler ve kendi imkanlarımızla, katkılarla yüzme havuzunu hizmete aldık. Şu anda sosyal belediyecilik adına yoğun  bir katılım var. Trabzon’da tenise de çok ayrı güzel ilginin olduğunu da tespit ettik. 4 tane korttan bir tanesini kapalı hale getirdik. Şu anda çok aktif şekilde orada hizmetimiz devam ediyor. 

39 bin 825 kişi havuzdan istifa etti. 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.05

TARİHİ ÇEŞMELERİN ONARIMI

Tarihi çeşmelerimize de duyarsız kalmadık. Çeşitli mahallelerimizle 14tane çeşmemizi restorasyonunu tamamladık. 

HASANPAŞA HAMAMI

1882 yılında inşa edildi. Sayın Valimiz tarafından belediyemize devri sağlandı. Biz hemen restorasyonu ve orada oluşacak alanla ilgili projeyi onaylatıp, çalışmamızı başlattık. Yaklaşık 4 milyon TL’Ye varan meblağ ile birlikte şu anda tamamlanma oranı yüzde 95 civarında… Müze kafe, kafeterya tarzında teşekkül ettiriyoruz. 


WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.04

BASIN MÜZESİ

Önümüzdeki salı günü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler GÜnünde hizmete almayı planladığımız ve yapımını tamamladığımız ki bu şehir İstanbul’dan sonra basının geldiği 2. Şehir olması hasebiyle basın müzesini hak eden bir şehirdir. İnşallah hep beraber 150 yıllık basın geçmişi olan Trabzon’umuzda, 10 Ocak’ta basın müzemizi hizmete alacağız.

ATATÜRK’ÜN TRABZON NUTKU

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. ziyaretlerinde Trabzon’a dönük tarihi nutku var. Bu nutku anıtsal eser haline getirerek, yine Meydan’da Atatürk Alanında bulunan konumda yazıyı abidei eser haline getirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 

DİJİTAL GENÇLİK KÜTÜPHANESİ! 

İçerisinde 11 bin 12 bin civarında kitaplara ulaşabiliyor. Özellikle arz eden kısmı dijital yönüyle 26 bin kitaba erişebilmeyi imkan kılan düzenlemeyi hizmete aldık. 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.07 (1)


BOZTEPE YÜRÜYÜŞ PLATFORMU VESEYİR TERASI

Şehrimizin gelişen trendi olan turizme katkı sağlayan proje. Şehre gelen turistin bu tür mekanlara ziyareti vesilesiyle şehrimizde kalma gün sayısını belki de saatlerini arttırmak. 

Geçen yıl sadece Trabzon’a 200 bin ilave yabancı turist geldi. Projenin inşaallah bu ay sonu itibariyle teslimini alacağız. 
 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.07

EN MUTLU KÖY PROJESİ: 

Özellikle şehrimizde yaşayan engelli kardeşlerimizi, doğa ile toprak ile onları buluşturma, onların yaşama sevinicini arttırmak adına içerisinde 3 tane atölye, rehabilitasyon merkezi, 4 sera ve kümes hayvanlarının bulunduğu alan… 
Etap tamamlandı. Yakın zamanda hizmete alacağız. İkinci etapla birlikte önümüzdeki ay itibariyle ihalesini gerçekleştireceğiz. 

ENGELSİZ YAŞAM PARKI

Şehrimizin merkezinde meydan bölgesinde bizim belediyemize devri sağlanan, projesi onaylanmış ve bu ay hizmete çıkacağız. 

ÇUKURÇAYIR DOĞA PARK

Çukurçayır’da 5 dönümlük alanda geçen yıl ihalesini yapmıştık. Şu anda yüzde 85 tamamlanma aşamasında. Orada çocuklarımıza, gençlerimize v büyüklerimize hizmet edecek olan bu parkı bu yılın ilk yarısında hizmete alacağız. 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.10.07 (3)

SAĞLIKÇILAR PARKI

14 Mart itibariyle hizmete almak istiyoruz. 

AFET EĞİTİM PARKI: 

Büyükşehir belediyesinden devraldığımız arazi üzerine afet bilincini küçük yaşlarda o farkındalığa ulaştırmak adına yapılan proje. Simülasyonlarla bu eğitimi vermemiz önemli. Bu yıl yapacağımız proje aşamasında…

KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Çok önemli bir ihraç ürünü olan, finansmanı DOKA tartından sağlanan Kara Salyangozu yetiştiriciği var. 

Tarımsal faaliyetlere destek verdik. Bu işi kurumsallaştırma adına Ortahisar Belediyemizde Tarım Müdürlüğü kurduk. 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.22.15

ALT YAPI ÇALIŞMALARI

Ortahisar Belediyesinin yüzde 95’in üzerinde yolların yapımı tamamlandı. Burada büyük bir gayret ortaya koyduk. ama alt yapı biten bir iş değildir. Bir taraftan doğalgaz geliyor yine müdahale ediyorsunuz. O dinamik bir süreç. Güzel bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. 

ALT YAPI ÇALIŞMALARI (Su borularının yenilenmesi)

565 km’nin 301 km’lik kısmı tamamlandı. Yarıyı devirdik. 71 km’lik kanalizasyon hattı da tamamlandı. 23 km’lik yağmur suyu hattı tamamlandı. 140 bin abonemize yeni hatlardan su verilmeye başlandı. Sirkülasyon yoğun olan bölgemizde pandeminin de getirdiği rahat çalışma ortamıyla Meydan, Üniversite, Beşirli bölgesinde çalışmalar bitti. Üst yapıyı da büyükşehir belediyesi ile Ortahisar Belediye arasında imzalanan protokolle yapıyoruz.

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.22.16

Soru: Zabıta Personelinin uyguladığı denetim yapılıyor mu?

Zabıta Market Denetimimize, özellikle fiyat artışları, alım gücü, ekonomideki enflasyonist baskılar ile düzensiz ve istikrarsız şekilde fiyatların arttırılması. Bizde denetimlerimizi arttırdık. Ciddi manada yaptırım uyguluyoruz. Tekerrür halinde yaptırımlar uyguluyoruz. Geçtiğmizi hafta Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bey açıkladı. Ürün fiyat bedellerinin teknolojik iletişim vasıtası ile paylaşımı söz konusu. Fiyat denetimine gittiğimizde şu ürünün kaç liraya alış ve satışını bilerek gideceğiz. Gittiğimizde elimizde belgeyle gideceğiz. Daha pratik denetim mekanizması yürürlüğe giriyor. 

Soru: İlk Evim Projesi ile alakalı  yer seçiminde bir gelişme var mı?

TOKİ ile ilgili 1156 şehrimiz Ortahisar’da planlandı. Geçen hafta bir kısım görüşmeler yaptık. Şu anda müşahas olarak şurada başlıyor gibi netleşmiş durumumuz yok. Çalışmalar hem bizim hem de TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi birlikte sürdürüyoruz. 

Hazırlık aşamasında hak sahileri konusunda, kura çekimleri yaptı. Düşünülen alanlar var. Hazine tahsisleri ayrılarak TOKİ’YE Geçirilen alanlar var. Ama proje şurada icra ediyor başlıyoruz gibi netleşen durum yok. 

Düşünülen alanlar Çukurçayır, Pelitli, Akyazı’da, Geçit Mahallemizde bizim de alanımız var. Netleşen durum yok.

Soru: Eski Opera Binasının, Millet Bahçesinin yapılacağı alanın yanındaki bölgeye yapılamaz mı?

Cevap: O proje motomot olmak zorunda değil. Bir kültür mirasınının orada yaşatılması. Ayrıca bu merkez içine tiyatro düşüncemiz yok. Başlı başına bir tiyatro.. Kültür Merkezindeki tiyatro küçük bir salon olur. Ama sadece bir tiyatro da lazım. Bizim söylediğimiz devasa büyük bina değil. Oranın durumuna halel getirmeyecek, operası, balesi, resim sergisi, amatör tiyatroların ve bütün hepsinin çalışabileceği salonlar… 

Güzel bir düşüncemiz var. Somut hedefimiz oldu. İnşallah bakınımızın destekleriyle… Tahsis aşaması geldiğinde bu şehrin sanatçıları ile bir araya geleceğiz. Orada kültür ve sanat icrası yapılacak. Sanatçıların da görüş icrası yapılarak hızlı bir şekilde şehrimize kazandırmak hedefimiz. 

Soru: Zabıta Personelinin uyguladığı denetim yapılıyor mu?

Cevap: Zabıta Market Denetimimize, özellikle fiyat artışları, alım gücü, ekonomideki enflasyonist baskılar ile düzensiz ve istikrarsız şekilde fiyatların arttırılması. Bizde denetimlerimizi arttırdık. Ciddi manada yaptırım uyguluyoruz. Tekerrür halinde yaptırımlar uyguluyoruz. Geçtiğmizi hafta Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bey açıkladı. Ürün fiyat bedellerinin teknolojik iletişim vasıtası ile paylaşımı söz konusu. Fiyat denetimine gittiğimizde şu ürünün kaç liraya alış ve satışını bilerek gideceğiz. Gittiğimizde elimizde belgeyle gideceğiz. Daha pratik denetim mekanizması yürürlüğe giriyor. 

Soru: İlk Evim Projesi ile alakalı  yer seçiminde bir gelişme var mı?

Cevap: TOKİ ile ilgili 1156 şehrimiz Ortahisar’da planlandı. Geçen hafta bir kısım görüşmeler yaptık. Şu anda müşahas olarak şurada başlıyor gibi netleşmiş durumumuz yok. Çalışmalar hem bizim hem de TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi birlikte sürdürüyoruz. 

Hazırlık aşamasında hak sahileri konusunda, kura çekimleri yaptı. Düşünülen alanlar var. Hazine tahsisleri ayrılarak TOKİ’YE Geçirilen alanlar var. Ama proje şurada icra ediyor başlıyoruz gibi netleşen durum yok. 

Düşünülen alanlar Çukurçayır, Pelitli, Akyazı’da, Geçit Mahallemizde bizim de alanımız var. Netleşen durum yok.

Soru: Güney Çevre Yolu hangi aşamada?Soru: Güney Çevre Yolu hangi aşamada?

Cevap: Güney Çevre Yolu daha önceki dönemlerde de konuştuğumuz, şehrin 30 yılında konuşulan bir konu. Şehrin gelişimi bakımından hakikaten önemsiyoruz. Alternatif aks oluşturmak adına düşüncemiz, hedefimiz, hayalimiz.. Çok sıcak aşamasındayız. Ben bunu yakınen takip eden bir yöneticiyim. Geçtiğimiz hafta Ankara ziyaretimizde de görüştük. Kısa zamanda inşalalh 1. Etap olarak nitelendirilen Akçaabat - Yıldızlı arası bölümde uygulama projesi tamamlandı. Güzel bir adım atılacak. Bir hayalin gerçekleşmesine tanık olacağız. 

Cevap: Güney Çevre Yolu daha önceki dönemlerde de konuştuğumuz, şehrin 30 yılında konuşulan bir konu. Şehrin gelişimi bakımından hakikaten önemsiyoruz. Alternatif aks oluşturmak adına düşüncemiz, hedefimiz, hayalimiz.. Çok sıcak aşamasındayız. Ben bunu yakınen takip eden bir yöneticiyim. Geçtiğimiz hafta Ankara ziyaretimizde de görüştük. Kısa zamanda inşalalh 1. Etap olarak nitelendirilen Akçaabat - Yıldızlı arası bölümde uygulama projesi tamamlandı. Güzel bir adım atılacak. Bir hayalin gerçekleşmesine tanık olacağız.

Soru: Ortahisar Belediyesi'nin mali durumu nedir?

Cevap: Ortahisar Belediyesi olarak kendisine yeten ve ekonomik anlamda kendisin çekip çeviren belediyeyiz. Benim belediyenin hiç bir ödemesi 3 ayı sarkmamıştır. Mali disiplini gözetmeye çalıştık. Şu anda bizim şöyle bir yöntem izleyebilirdik. Kredibilitemiz yüksek. Pandemi döneminde, başladığı andan bugüne kadar İller Bankasından 1 lira kredi kullanmadım. Kendi imkanlarımız, kendi gelirlerimizle, kendi işlerimizi yapıyoruz. Projelerimize de katkı sağlıyoruz. Kredi kullanmaktan öte, Kalkınma Ajansları ve Bakanlıklardan destek alıyoruz. Bugün varız, yarın yokuz. Ben mümkün olduğunca iyi bir ekonomi ile gelecek başkana devretmem lazım. 

BÜTÇE 87 MİLYON TL FAZLA VERDİ

2022 Yılı Bütçemiz, gelir üreten taşınmaz da elde ettik. O nedenle bütçemiz fazla verdi. Bütçe açığımız olmadı. Ek bütçeyle artı durumdayız. 2022 yılı 501 milyon gider bütçemiz, 588 milyon gelir bütçesi olarak gerçekleşti. Yani gelir giderden 87 milyon daha fazla devretti. 
2023 yılı bütçemiz ise 799 milyon TL olarak ön gördük. İnşallah bu yıl bu bütçeyi icra etmeye çalışacağız. Ekonomik olarak zorluğumuz, darlığımız yok. 

Soru: Trabzon’da Navigasyon Sorunu ile ilgili çalışma olacak mı?

Cevap: Navigasyon önemli bir konu. Trabzon’un ürettiği fındık bütün rekoltenin yüzde 9’unu geçmez. Fındıktan Trabzon’a gelen girdi 126 milyon dolar. Doğrudan ya da dolaylı, sayın valimizin resmi olarak açıkladığı turizmden Trabzon’a gelen para 1 milyar dolar. Geçen yıl zorlanmadık değil. Ancak yavaş yavaş Trabzon bu konuda profesyonelleşme adına, esnafımızın daha vakıf olarak sarılması adına yukarı doğru çıkan ivmeye sahip. Karşılaşılması muhtemel sorunlar, turizm konseyi olarak kayıt altına alındı. 

Mesela biz Akvaryum’u açtıktan sonra bütün turizm seyahat acentelarımızı alıp Akvaryum’da sunum yaptık. 

Bütün bunların genel potası var. Yeni yıla hazırlık babında değerlendirip, adımlar atacağız.(61saat)

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.05.28

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap