SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Gizlilik bu mesleğin bir ilkesidir!

Gizlilik bu mesleğin bir ilkesidir!

15 Eylül 2022 Perşembe - 10:20




Psikolojik Danışman Müberra Ay’dan terapi süreci ile ilgili tavsiyeler





Trabzon’un Kaşüstü ilçesinde hizmet veren Denge Psikolojik  Danışmanlık Merkezinde online ve bire bir eğitimler ile destek sağlayan Psikolojik Danışman Müberra Ay, Gazetemiz Karadeniz’e konuştu.

Kendinizden bahseder misiniz?

Tabi, ben psikolojik danışman Müberra Ay, 2020 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun oldum. Mezuniyet pandemi dönemine denk geldiği için eğitimlerle, gönüllü terapilerle kendimi geliştirmeye çalıştım. Sonrasında böyle bir merkez açmaya karar verdim.




Ne zaman terapiye başvurulmalı?

Çok zor şeyler yaşayan bireyler veya beklenmedik travmatik olaylar bu durumları toparlayamadıklarında, eski düzenine özlem duyduğunda bireyler bizlere başvuruyorlar. Bu kadar uç noktada olmadan kendini  geliştirmek ve farkındalık kazanmak için başvuranlarda oluyor. Bu sebeple terapiye hem yaşamla ilgili problemler olduğunda hem de farkındalık kazanmak için başvurula biliyor.




Süreç nasıl işliyor?

Bizleri arıyor ve randevu alıyorlar, randevuya uygun saatleri uygun takvimi oluşturup bir ön görüşme seansı yapıyoruz burada danışanların gelme sebepleri ve benim süreci anlatmam sonrasında danışanın kararıyla planlamaya başlıyoruz.

Burada konuşulanlar başkalarına anlatılır mı?




Bu süreçte biz gizlilik ilkesiyle çalışırız bu mesleğin bir ilkesidir bu ve bizler bunu bilerek bu yola çıktık ve bunu uygulamak zorundayız. Tabi ki burada konuşulan her şey bazı istisnalar dışında burada kalır. Danışanın söylediği her şey gizli kalıyor hiçbir şekilde yargılanmıyor. Bazı istisnalar var bunlarda cinsel istismar, kendine veya başkasına zarar verme, intihar gibi durumlar varsa gerekli kurumlarla bunları paylaşmak durumundayız.

Terapinin olmazsa olmazları nelerdir?




Buraya gelen bireylere süreçle alakalı bilgi vermek durumundayız. Etik ilkeler, saydamlık, insana saygı, ayrım yapmama, zarar vermeme, fayda gösterme bunlarla beraber çalışırken tabi empati saygı gibi ir çok koşul ve beri var.
Psikolojide ilaç kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Danışan hangi durumlarda sevk ediliyor?

Günümüzde psikolojik sorunlarda da ilaç ilk başvurulan yol oluyor. Hem daha zahmetsiz hem daha ekonomik. Yine bilinenin aksine ilacın gerekli olduğu durumlarda(şizofreni, psikoz, DEHB vb.)bizler danışanları psikiyatristlere; psikiyatristler de ilaca ek olarak psikoterapinin faydalı olacağını düşündüklerinde danışanları psikolojik danışman ve psikologlara yönlendirmektedir. Ve diğer sevk nedenlerini şöyle sayabiliriz: Terapistin yetkinlik alanını aşan bir problem olduğunda, terapist danışana sempati veya antipati duymaya başladığında, danışana fayda sağlayamadığında.




Son günlerde gündem olan Üstün Dökmen’in başörtülü psikolog olamaz yorumuyla ilgili görüşleriniz nedir?

Kendi şahsi görüşüm şu yönde, konuşmada şöyle bir şeyde geçiyor ‘’ Psikolog türbanlı olursa nötr kalamaz, karşısındaki danışana da empati kuramaz’’ diyor  pratikte bizler bir çok danışanla çalışa biliriz çünkü benim baktığım yer dini görüşü değil, biz zaten bu mesleğe başlarken belirli ilkelerle yol kat ediyoruz  ayrımcılık yapmamak gibi benim için insanlık ve insan kıymetli. Danışanların her şeyi benim için kıymetlidir ve bir sempati nedeni değildir. Pratikte çok geçerliliği olmayan bir durumdan bahsetmiş kendisi.
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap