SON DAKİKA



Haber > Trabzon > GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELERE iMZA ATTIK!

GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELERE iMZA ATTIK!

04 Nisan 2018 Çarşamba - 09:00




TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’u geleceğe taşıyacak projelere imza attıklarını belirterek, “Şehrimizi sanayisi ve ticaretiyle marka şehir





Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’u geleceğe taşıyacak projelere imza attıklarını belirterek, “Trabzon’u orta ve yüksek teknoloji üretimi yapılan, turizmde çok geniş bir kitleye ve coğrafyaya hitap edebilen, sanayisi ve ticaretiyle marka şehir haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacısalihoğlu, Trabzon’un sanayi, turizm, teknoloji ve ticaret merkezi konumunu güçlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İşte Hacısalihoğlu’nun sözlerinden satır başları:

TRABZON’UN GELECEĞİ

“Trabzon’un geleceğinin orta ve yüksek teknolojiye yatırımda olduğuna inanıyor ve yönde birçok çalışma yürütüyoruz. Trabzon’a büyük katma değer sağlayacağına inandığımız TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi, biliyorsunuz Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin deniz tarafına, dolgu yöntemiyle inşa edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye’nin ilk Yeşil Endüstri Bölgesi Trabzon’a kuruluyor. 277 hektarlık alanda yapılması planlanan bölge için yaklaşık 4 milyar lira proje maliyeti öngörülüyor. Altyapı maliyeti ise 290 milyon lira olarak hesaplanıyor. Bu, Trabzon için tarihi bir yatırım olacak.”

TURİZMDE 12 AY HEDEFİ

“Kentimizin bir diğer yükselen değeri turizm konusunda da oda olarak aktif şekilde tanıtım ve yatırım çalışmalarında bulunuyoruz. Trabzon’un doğa ve yayla turizmi, eko turizm, tarih ve kültür turizmi, kongre turizmi, kış turizmi, kruvaziyer turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi ve deniz turizmi alanlarında yüksek kapasitesi var. Bu turizm çeşitleri birbirini destekleyen dallar. Biz de Körfez ülkeleri ağırlıklı olmak üzere Japonya’dan Afrika ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada düzenlenen fuarlara katılarak, çeşitli organizasyonlarla turizm firmaları temsilcilerini Trabzon’a davet ederek, sosyal medyada yürüttüğümüz OneTrabzon gibi tanıtım çalışmalarıyla kentimizin turizm konusunda gelişmesine katkıda bulunuyoruz.”


ÖNEM VERiYORUZ

“Önem verdiğimiz bir başka projemiz de Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde TOBB’un katkılarıyla inşaatına başladığımız Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi. Bu merkez Trabzon'un ekonomik kalkınmasına ve rekabet edebilirliğine katkıda bulunacaktır. Bir taraftan da Trabzon'da mevcut veya gelişmekte olan kamu ve özel girişimlerin, girişimcilerin ve üniversitelerin Ar-Ge ve İnovasyon potansiyelini artırmaya ve geliştirmeye katkı yapacaktır. Merkezimiz 11 bin 300 metrekare açık alan üzerinde, 7 bin 379 metrekare kapalı alanı kapsıyor. Merkezde eğitim birimleri, kuluçka merkezi ve Ar-Ge laboratuvarları, Katmanlı Üretim Teknolojileri, 3 Boyutlu Tarama Teknolojileri, Toz Metodolojisi, ARGE Birimleri, Biyoteknoloji Laboratuvarları, yönetim ve idari birimler bulunuyor.”

HEDEF 15 MiLYAR DOLAR iHRACAT

“Trabzon’daki teknolojik yatırımları ArGe ve inovasyon esaslı, sürdürülebilir bir yapı haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Böylece Trabzon orta ve ileri teknolojiyle yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği bir teknoloji merkezi konumuna kavuşacaktır. Üniversitelerimiz, İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezimiz, Kuluçka merkezleri, araştırma enstitüleri ve nihayetinde TR61 Yeşil Endüstri Bölgesiyle Trabzon’un ihracatını 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca odamızın yüzde 30 kurucu ortağı olduğu Arsin, Beşikdüzü, Akçaabat Şinik ve Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgeleri de kentimizin ürettiği katma değere büyük katkı sunuyor.”

DEV PROJE


“Kongre turizmine büyük katkı sağlayacak olan Dünya Ticaret Merkezi arazisi üzerinde inşa edilen otel, kongre merkezi ve fuar alanı inşaatı ise tüm hızıyla sürüyor. Orada 2 bin 100 kişilik kongre merkezi olacak. Yanında çeşitli büyüklüklerde toplantı salonları bulunuyor. 6 bin 500 metrekare fuar alanı komplekste yer alacak. Bunun yanı sıra 430 odalı bir otel de inşa edilecek. İnşaatın tamamlanmasının ardından bölge tam bir kültür ve fuar merkezi haline gelecek. Fuar ve kongre merkezinin tamamlanmasıyla, özellikle kongre turizminde Trabzon’un büyük ivme kazanacağına inanıyoruz. Turizmi 12 aya yayma projemizde kongre turizmi önemli bir yer tutuyor. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda Trabzon’da yılda 5 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırlamayı amaçlıyoruz.”

İŞ DÜNYASINDA REFORMLAR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iş dünyasına yönelik önemli reformların hayata geçirilmesine de katkıda bulunduklarını vurgulayarak, “Üyelerimizden gelen sorunları raporlar halinde TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettik. Çıkarılan teşvik ve desteklerden üyelerimizin azami şekilde yararlanması için tüm gücümüzle çalıştık” dedi.

NEFES KREDİSİ DEVAM EDİYOR

“Nefes Kredisi Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank ve Vakıfbank kanalıyla azami 200 bin lira olmak üzere aylık yüzde 0.99 faizle ve ilk 6 ayı sadece faiz ödemeli 12 aylık eşit taksitlerle 2018 yılında da verilecek. Trabzon’da da kullandırdığımız Nefes Kredisi miktarı 41 milyon liraya ulaştı.”


SIRKET KURMAK ARTIK COK KOLAY

Hacısalihoğlu, iş dünyasına yönelik reformların en önemlilerinden birinin şirket kurmayı kolaylaştıran adımlar atılması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye’de şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Şirket kuruluş işlemleri, artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan, sadece odalarda faaliyet gösteren ve ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapılacak.”

23 AY iLE SINIRLANDI

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’deki iş yapma kolaylığını artıran diğer önemli reformlardan bazılarını da şöyle sıraladı: “İcra-İflas Mevzuatı’nda yapılan düzenleme çalışmaları sonucunda ise, İflas Erteleme kalkıyor, Yeni Konkordato ‘Kurtarma Anlaşması’ olarak düzenlendi. Alacaklının haklarını koruyan daha adil bir sistem yürürlüğe girerken, şirketin devamlılığının esas alınması, şirket devam ettirilemiyorsa hızlıca tasfiye edilmesi karara bağlandı. Böylece 6-7 sene alabilen süreç 23 ay ile sınırlandırıldı.”

BÜYÜK KOLAYLIK


“İnşaat izinleri ve tapu işlemlerinde de büyük kolaylıklar sağlandı. İnşaat izinlerinde mevcuttaki 18 prosedür 6’ya indiriliyor. Belediyelerin çeşitli birimleri tarafından yapılan 12 adet işlem sayısı 5’e düşüyor. Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı 18’den 1’e düşürülüyor. Kurumlar arası elektronik bağlantılarla işlerin basitleştirilmesi yoluna gidildi. Şantiye için SGK işyeri kaydı otomatik olarak oluşturulacak. ‘SGK-Vergi borcu yoktur’ yazıları, elektronik ortamda belediyelere aktarılacak. Tapuda cins tahsisi, iskan izni alındıktan sonra otomatik olarak gerçekleştirilecek. Belediyeler ile tapu idareleri arasında emlak vergi beyanının elektronik ortamda paylaşılması sağlanacak.”

ZORUNLU ARABULUCULU

“Ticari uyuşmazlıklarla ilgili de önemli düzenlemeler getirildi. 100 bin lira altı ticari yargılamalar basit yargılama usulüne tabi olacak, davalar tek hakimle görülecek, hızlıca karara bağlanacak. Yatırımcılar 10-20 bin liralık alacak için 2-3 yıl beklemeyecek. Yargı sisteminin üzerindeki yük hafifleyecek. Ticari uyuşmazlığın arabuluculuk ile çözümlenmesi halinde mahkeme harçları iade edilecek. Maktu harcı 35,90 lira olan arabuluculuk özendirilecek. Yatırımcının üzerindeki yük azalacak. Küçük tutarlı ticari uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuğa tabi tutulacak.”

BEYANNAMELER BASİTLEŞTİRİLİYOR

“Vergi beyannamelerinin basitleştirilmesi, muhtasar ve SGK beyannamelerinin birleştirilmesi üzerinde 5 yıldır çalıştığımız bir konuydu. Bir şirketimiz yılda ortalama 40-45 beyanname veriyor. Şimdi bu beyanname sayısı 12 azalıyor. Böylece işlem süreleri ve mali yükler azalacak. Bu uygulama Temmuz 2018’de tüm Türkiye’de yürürlüğe girecek.”


KOBİ’LERE DESTEK

“Ekonomik hayatımızın temelini oluşturan KOBİ’lerimize yönelik çalışmalarımızla, dış etkenler nedeniyle durağanlaşan ekonomimize can suyu vermeye çalıştık. Nefes Kredisi ile 27 bin firmaya 3 milyar lira, KOSGEB kanalıyla 290 bin firmaya 8 milyar lira, Kredi Garanti Fonu kanalıyla 364 bin firmaya 221 lira kefalet olmak üzere toplamda 681 bin firmaya 234 milyar lira destek verildi.”

EN YÜKSEK İSTİHDAM

“2017 yılındaki İstihdam Seferberliği çalışmaları kapsamında, aylık 100 TL asgari ücret desteği 10 milyon işçi için ödendi, TOBB üyelerine 10 milyar lira destek sağlandı. SGK prim ve vergi desteği kapsamında, yeni alınan 500 bin işçi için her birine 773 lira ödendi, TOBB üyelerine 4 milyar lira destek sağlandı. İşbaşı Eğitim Programı’ndan 300 bin işçi yararlandı, üyelere 2.5 milyar lira destek sağlandı. Türkiye tarihindeki en yüksek kayıtlı istihdam sayısı olan 14.6 milyon kişiye ulaşıldı. Ocak 2017’de 13.1 milyon olan kayıtlı istihdam sayısında böylece 1.5 milyon kişilik artış gerçekleşti. Türkiye bu rakamla OECD ülkeleri arasında ABD’nin ardından 2. oldu. Rekor istihdam artışıyla Türkiye; Almanya, İngiltere ve Fransa’yı ikiye katladı. Trabzon’da da artı istihdam sayısı 20 bini geçti.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap