SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Düzköy'de Kale Deresi üzerinde yapılması planlanan HES, çevrecileri ayağa kaldırdı

Düzköy'de Kale Deresi üzerinde yapılması planlanan HES, çevrecileri ayağa kaldırdı

Karadeniz Özel

03 Ağustos 2019 Cumartesi - 11:47




Trabzon’un Düzköy ilçesi doğa harikası Kale Deresi üzerinde daha önce alınan iptal kararına rağmen yapılması planlanan HES, çevrecileri kızdırdı. Çevreciler konuyu yargıya taşıyacak.





Bölgede var olan derelerin tamamına HES yapmak için yola çıkan firmalar çevrecilerin tepkileriyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Trabzon Düzköy Kale Deresi’de HES için seçilen yeni kurbanlardan. Düzköy Çevre Ve Yaşam Platformu adına Yakup Civelek, konuya ilişikin “Defalarca HES şirketini ve yerel yöneticileri uyardık. Artık anlayın, doğanın alternatifi yok ama enerjinin alternatifi vardır. HES’ler yapılmaya başlandığında elektrik ucuz olacak denildi. Dünyada enerji fiyatlarının en hızlı Türkiye’de arttığını hepimiz biliyoruz. Bir daha söyleyelim; Türkiye’deki HES’lerin toplamının ulusal enerjiye katkısı %3’tür. Burada amaç elektrik değil doğanın peşkeş çekilmesidir” dedi. 

KARAR ALINMIŞTI

Çevrecilerin ve yöre sakinlerinin de katıldığı eylemde Civelek, HES için daha önce alınan iptal kararını hatırlatarak, “14 Ekim 2015 yılında Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi kararında projenin hacmi ve üreteceği elektrik miktarının düşüklüğü, pauna ve floryaya olumsuz etkisi, yöredeki antik yaşam izlerinin, kültürel miras oluşturan mağaraların olumsuz etkileneceği, büyük turizm potansiyelinin yok olacağı gerekçeleriyle nazım imar planından çıkartılmıştı. Aynı gerekçeleri 25 Mart 2015 tarihli bilirkişi raporu açıkça ortaya koymuştur” diye konuştu. 

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Civelek, son olarak “Bu gerekçelere ve vadi sakinlerinin tepkilerine rağmen regülatör ve HES projesinin yeni yüklenici firması olan ADV elektrik üretim şirketi tarafından yeniden HES çalışması başlatılması onarılması zor bir yıkıma yol açacaktır. Araklı’da yaşanan felaket, Çaykara vadisi, Maçka vadisi. Bu vadilerde yaşananlar ciddiyetsizliğin sonuçlarıdır. Bölgemizde 100’ün üzerinde HES iptal edildi. Kale deresinde yapılacak olan HES’in durdurulmasını talep ediyoruz. Önümüzdeki hafta anayasal hakkımız yargıya başvuracağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı buradan dile getiriyoruz” ifadelerine yer verdi. 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap