SON DAKİKA



Haber > Trabzon > CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'dan acil kodlu

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'dan acil kodlu

18 Kasım 2018 Pazar - 16:05




Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, son yıllarda Trabzon'da yükselen değer hale gelen turizmi ve sorunlarını değerlendirdi.





Tarih ve kültür yatağı olan Trabzon son yıllarda Arap turistlerin uğrak noktası oldu. Özellikle Uzungöl İranlılar tarafından revaçta. Bir tarafta Arap turistlerle ayakta kalmaya çalışan turizm sektörü aslında içten içe kaynıyor. Bunun nedenlerine CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya dikkat çekti. Kaya'ya göre, Batılı turistlerin bölgeyi tercih etmemesindeki en büyük nedenler: kaçak turizm faaliyetleri, çarpık yapılaşma, çevre katliamı, deniz turizminin neredeyse yok olması, yaylaların katledilmesi, Sümela'daki bitmek bilmeyen restorasyonlar, Ayasofya ve Trabzon Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları. İşte Kaya'nın o çarpıcı tespitlerinden satır başları:

KIYILAR, VADİLER, YAYLALAR KATLEDİLİYOR

Kıyılarımız dolgularla mahvedildiği için deniz turizmi neredeyse yoktur. Vadiler, çevre ve insan unsuru düşünülmeden yapılan yatırım ve taş ocaklarıyla katledilmektedir. Yaylalarımız büyük bir talanla artık yerleşim yerine dönmüş durumdadır. Türkiye’nin en büyük turizm müşterilerinden biri Rusya’dır. Ama zamanında yapılan yanlışlar nedeniyle artık Trabzon’a eskisi gibi gelmemektedirler. Öte yandan Batılı turistler Trabzon’a eskisi kadar ilgi duymamaktadır. Aynı hataların Arap turizmi ve yakında önemli bir alternatif olması beklenen İran turizminde yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması şarttır.

KAÇAK VE BELGESİZ TURİZM!

Öte yandan, Ortadoğu’dan artan turist sayısı, 35 bine varan yatak kapasitesi nedeniyle ulaşım, restoran ve seyahat acentesi sayısında da paralel bir artış yaşanmıştır. Aynı zamanda belgesiz-kaçak turizm faaliyetlerinde, yani kayıt dışı turizmde büyük bir artış meydana gelmiştir. Yaşamlarını bu sektörden kazanan turizmciler kaygı içindedir. Özellikle Suriye kökenli belgesiz kaçak çalışan bazı kişi ve firmalar, devletin kendilerine tanıdığı MA (misafir araç) plakalı araçlarla taşımacılık dahi yapmaktadır. Devlet görevlileri, kolluk güçleri neden bu korsan-kaçak çalışanlara izin vererek kendi turizmcisine darbe vurulmasına göz yummaktadır?


TARİHE VE KENTE KARŞI SUÇ

Trabzon’un en önemli turizm ayağı da kültür turizmidir. Ancak bu alanda da inanılmaz yanlışlar, anlaşılması zor uygulamalar yapılmaktadır. Trabzon’un tarihi ve kültürel kimliğinin önemli parçası olan Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’de dönüşüm projesi kapsamında çarpık yapılaşmanın temizlenmesiyle yapılan doğru iş, resmen tarihi ve kentsel bir suça dönüştürülmüştür. Yeni yapılaşma gerek kentsel yapıya ve gerekse Trabzon tarihinin toprak altındaki hazinelerine büyük bir darbedir. Tabakhane köprüsü ve Trabzon surları tehlike altındadır.

3 ÖNEMLİ MÜZE KAPALI

Dünya ve Türkiye’nin ilgi odağı olan Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışması, taahhüt edilen sürede bitirilememiştir. Yine dünya ve Türkiye’nin ilgi odaklarından biri olan Ayasofya, restorasyon programına alınmaktadır. Trabzon’da bulunan Roma-Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerinin yer aldığı Trabzon Müzesi, restorasyon gerekçesiyle kapatılmıştır. Trabzon için bu kadar önem arz eden bir sektöre açıkça darbe vurulması kabul edilemez bir durumdur. Hükümeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, turizmcilerin sorunlarını çözmeye, tarihi ve kültürel değerlerle doğal hazineleri ortaya çıkarıp koruyacak önlemleri almaya davet ediyoruz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap