SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Ahmet Kaya; ''Trabzon sahipsizliğin bedelini ödüyor!''

Ahmet Kaya; ''Trabzon sahipsizliğin bedelini ödüyor!''

Karadeniz Özel

03 Ocak 2020 Cuma - 13:20




Karadeniz’e özel açıklamalarda bulunan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Boztepe tünelleri ve deniz dolgusu için “Trabzon sahipsizliğin bedelini ödüyor. Doğa resmen talan edildi” dedi.





// Karadeniz Özel // Meryem AKGÜN // CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şehrin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Siyasi partilerin kongre süreçlerinden, Trabzon’un TBMM’de temsiliyetine varıncaya dek birçok konuda değerlendirmede bulunan Vekil Kaya, çevre katliamlarını da dikkat çekti. İşte Vekil Kaya ile röportajımız şöyle:
 
CHP Trabzon Teşkilatı, kongre sürecine hızlı girdi, adaylar hemen saha çalışmasına başladı. Sizin bu duruma yorumunuz nedir?

“Yıllardır parti içinde bu tür kongrelere tanık olmuş ve parti içinden gelen birisiyim. İlk defa bu kadar aday bolluğu yaşadığımız bir dönem görüyorum. Partimiz adına sevindirici bir durumdur. İnsanlar her zamankinden fazla olarak partimizi bir umut olarak görüyorlar. Partimizin sığınılacak bir liman olarak görülmesi kongrelerimize de yansıyor. Mesela Arsin ilçemizde uzun yıllar sonra iki adaylı bir kongre yaptık. O keza Beşikdüzü öyle oldu. Bu şuna bağlı iktidarın yaptıkları toplumun büyük bir kesimini mağdur etti. Son dönemde insanlarda ciddi bir farkındalık oluştu. Son bir ay içinde 57 bin insan AK Parti’den istifa etti. Bu insanlar sığınacakları bir yer arıyor ve bize geliyorlar. Bu da kongrelerimiz yansıyor. Özellikle Ekrem Başkanın Trabzonlu oluşu ve çok seviliyor olması Trabzon siyasetini de hareketlendiriyor.”

İKTİDARA EN YAKIN PARTİYİZ

''Önümüzdeki dönem iktidara en yakın partiyiz. İstanbul’da, Ankara’da ve diğer büyükşehirlerde belediye başkanlıklarını almamızın da bu durumda etkisi çok fazla oldu. Oralardaki arkadaşlarımız da çok güzel işler yapıyorlar. Kamu kaynaklarını ve belediyenin kuruşunu namus gibi görüp çok akıllıca yönetmeye çalışıyorlar. Mesela geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleşen bir ihale ile ilgili Sayın İmamoğlu’nun bir açıklaması vardı. Kendisinden önceki dönemde ihalenin bedeli 48 milyon TL civarında idi, aynı ihale bu yıl 23 milyon TL’ye yapıldı. Şunu sorgulamak lazım geçen dönem biri para mı kazanmış? Bütün ihaleler böyle mi yapılmış?” Muhalefet milletvekilleri olarak İYİ Parti’den Hüseyin Örs ile birlikte sıkça TBMM kürsüsüne Trabzon’u taşıyorsunuz, bu konuda muhalif milletvekilleri olarak birbirinizle diyaloğunuz nasıl ve zaman zaman sorumluluğunuzun fazla olduğunu düşünüyor musunuz? 

“Hüseyin Hoca ile çok iyi ilişkiler içerisindeyiz. Aslında AK Partili milletvekili arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Söz konusu Trabzon ve ülke menfaati ise bir araya gelmekten kaçınmıyorum. Mesela yaylalarda yıkılan evlerle ilgili AK Partili Milletvekili arkadaşımla gidip görüştüm. O da bu konuda iyi niyeti ile çözüm arayışında ve bu iyi niyeti gördüğüm için yanına gitmekten çekinmedim. İktidar, muhalefet ayrımı olmadan bir kanun teklifi hazırlayalım dedik. Mağduriyeti çözme adına çalışma içerisine girdik. Diğer taraftan Trabzon siyasetine yeni bir pencere açtık, nerede ne sorun varsa dile getiriyoruz. Örneğin Santa Yolu ile ilgili bir açıklama yaptım. Sonrasında bir vatandaş arayarak şunu dedi: “Vekilim, biz CHP’ye önyargıyla bakan insanlarız. Seçim döneminde buraya gelseniz belki size bir çay bile ısmarlamazdım ama bu mağduriyetimizi dile getirdiniz, gelin size koyun keseceğim.” İşte bu tür dönüşler çok alıyorum''

BELEDiYE BAŞKANI MÜSADE ETMEMELiYDi

Trabzon’da gündem olan T.C. ibaresinin tabelalara koyulup koyulmaması konusunda ne düşünüyorsunuz? “Koyulmaması ya da koyulması yönünde değerlendirme yapan arkadaşlarımızın hiçbirisinin bizden farklı düşündüğünü düşünmüyorum. Düşünmekte istemiyorum. Orada yapılan hata şu, hiç bu konunun tartışılmasına mahal vermeden Sayın Belediye Başkanı inisiyatif alıp T.C. ibaresini kendi iradesiyle oraya asması yakışırdı. Hiç tartışılmasına müsaade etmemeliydi. Bana göre yapılan eksiklik bu. Olumsuz oy veren arkadaşlarımızın da bizden farklı düşündüğünü düşünmüyorum. Söz konusu Türkiye ise hiçbir Trabzonlu farklı düşünmez. Sayın Belediye Başkanı da bu konu hiç farklı yerlere gitmeden T.C. ibaresini koymalıdır.”

Size ne fazla iletilen sorun nedir?

“İşsizlik. İş konusu ile ilgili yoğun talepler geliyor. Özellikle diplomalı gençlerimizden çok yoğun iş talepleri var. İş kurumu gibi çalışıyorum desem yeridir. Elimden geldiğince çözüm üretmeye çalışıyorum. Genellikle büyükşehir belediyeleri bizde olduğu için gençlerimiz oralarda işe girebilmek için bize geliyor. Altından kalkmaya çalışıyoruz ama istediğimiz oranda çözüm üretemiyoruz.”

İŞSİZLİK, TİSKİ VE TRAFİK 

“Şehrin trafik sorunu ve TİSKİ hakkında da çok yoğun şikayet alıyorum. Şehrin hemen hemen her noktasından trafik ve TİSKİ için şikayet geliyor. İnsanlar şehrin büyükşehir olduktan sonra çok fazla su sorunu yaşadıklarını aktarıyorlar. Bende gözlemlerimde bunu görüyorum. Sıkıntıların bir tanesi her ilçede farklı su tarifesi var. Maliyete göre fiyatlandırma yaptıklarını söylüyorlar ama bir bütünlük sağlanmalı. Burada bir düzenleme yapılmaya ihtiyaç var. Aynı zamanda atadan, dededen kalma su boru hatları ve depolama noktaları kullanılıyor. TİSKİ önce vatandaşa hizmet verip sonra saat takıp para almalı.”

Trabzon, en fazla çevre katliama yaşayan iller arasında gösteriliyor sizce de öyle mi?

“Trabzon sahipsizliğin bedelini ödüyor. En son Boztepe’de yapılan tünel uygulaması da bunun örneğidir. Bunlar Boztepe’nin gözyaşlarıdır. Karadeniz doğası Türkiye’de olduğu gibi dünyada konuşulan bir doğa. Orta Doğu’dan turistlerin buraya gelmesinin asıl nedeni. Fakat son 15-20 yılda biz bu doğal güzellikleri acımasızca katlettik. Doğamız, tarihimiz, kültürümüz resmen talan edildi. Biçimsiz binalar, yapılmaya çalışılan yollar her biri doğamıza zarar verdi. Eski Trabzon, yeni Trabzon’dan çok daha yaşanılabilirdi. Geçmişte bolluk bereket yaşanan denizlerimizde bugün balık yok.  Toprakla deniz dolgusu yapıyoruz, balıkların gözlerini kör ettik.”

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap