23 Aralık 2015 Çarşamba - 10:03
Tarihi 1800’lü yıllara dayanan Pleki yapımı Rize’nin İyidere ilçesi Çiftlik köyünde tek usta ile devam ediyor. İyidere ilçesi Çiftlik ve Köşklü köyleri arasında çay tarımından önce köylüler, kayaları oyarak oluşturdukları mağarada gece gündüz çalışarak günde 5 veya 6 tane yaptıkları pleki ile günlük ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Çay tarımı sonrasında 1980’li yıllara kadar devam eden pleki yapımı, modern fırınlarla birlikte revaçtan kalktı. Çiftlik ve Köşklü köyleri arasında bulunan pleki mağarası, tarih boyu insanların kayaları oyması üzerine oluşan uzun tünel ile bugün turizme hizmet vermekte.
USTA KALMADI
Çiftlik ve Köşklü köylerinde günümüzde artık pleki yapımı için usta kalmadı. Çiftlik köyünde 2 ustanın kalması üzerine Kaymakamlık, tarihi geleneği yaşatmak için kurs açmaya hazırlanıyor. Çiftlik köyünde istek üzerine pleki yapan ve kalan tek usta Mustafa Yılmaz ise tarihi geleneğin yaşatılmasını istiyor. Yılmaz “Kalp ve tansiyon hastasıyım, tarihi kültürümüzü yaşatmak için ilgililerin artık bu işe el atması gerek. Uzun yıllar kapalı bulunan pleki mağarası artık turizme hizmet veriyor, gelen yerli ve yabancı turistler pleki ve pleki ekmeğini merak etmekte, bazen pleki istenmekte. Bu geleneği artık gençlerimiz sürdürmeli” dedi.
PLEKİ EKMEĞİ LEZZETLİ OLUR
Atalarının ve kendisinin pleki ekmeği ile büyüdüğünü söyleyen Mustafa Yılmaz” Pleki önce ateş üzerinde ısıtılır, şayet pleki taşında karışım varsa taş çatlar ve kullanılmaz hale gelir. Karışım yoksa ateşe dayanıklı olur. Ateşte kızdırılan plekinin içi temiz bez ile silindikten sonra hamur plekinin içine konarak, üzeri oval bir saç ile kapatılır. Üzerinde ateş yakılarak pişmesi beklenir ve bir saatlik süre içinde ekmek hazır hale gelir” dedi.
Mustafa BAYRAK
VİDEO
SON DAKİKA
ÇOK OKUNANLAR
© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.