SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Samsun binlerce türe yuva oluyor

Samsun binlerce türe yuva oluyor

16 Ocak 2024 Salı - 15:09




Sibirya ve Kuzey Avrupa'dan gelen kuğular ile göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Samsun’daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, bu sene binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Kuğu türlerindeki çeşitlilik ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.





UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve zengin çeşitliliğe sahip olan delta, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için hayati önem taşıyor.

Özellikle kış aylarında Kuzey Avrupa ve Sibirya’dan gelen göçmen kuşlar, kışı burada geçiriyor. Delta, bu sene kuğuların yanı sıra farklı türdeki binlerce kuşa yuva oluyor.

DELTA’DAKİ KUĞULARIN SAYISI YÜKSELİŞTE

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından biri olduğunu belirtti.

Deltanın, kış göçlerinin başlamasıyla yüzbinlerce kuşa ev sahipliği yaptığını söyleyen Yılmaz, "Türkiye'de görülen 500 tür kuş bulunuyor. Kızılırmak Deltası'nda ise tespit edilen tür sayımız 365." dedi.

GÖÇMEN KUĞULARIN TÜRLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Göçlerin başlamasıyla deltada sayıları bine yaklaşan kuğuların da görülebildiğini belirten Yılmaz, "Üç tür kuğu bulunuyor; ötücü kuğu, sessiz kuğu ve küçük kuğu. Kışın burada konaklıyorlar. Deltaya gelen ziyaretçiler rehber eşliğinde çıplak gözle kuğuları seyredebiliyor. Ördek familyasının en büyük türlerinden olan kuğular, güzellikleriyle ziyaretçilere görsel şölen sunuyor." kaydetti.

Yılmaz, Sibirya ve Kuzey Avrupa bölgelerinde kış aylarının oldukça soğuk geçmesi sebebiyle, Türkiye’ye göç eden kuşların kış sonrasında tekrardan geri döneceklerini belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap