SON DAKİKA



Haber > Rize > Tarihi konaklarla geçmişe yolculuk

Tarihi konaklarla geçmişe yolculuk

26 Nisan 2018 Perşembe - 10:03




Rize Kültür ve Turizm Müdürü Hocaoğlu, "Hem tarihi yaşatmak hem de kültür ve turizmde bu evlerden gelir elde edilmesini sağlamak amacıyla yürüttüğümüz





Kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve yaşatılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile onarılan Rize'nin tarihi konakları turizme kazandırılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescili yapılan 400'e yakın tarihi konak ve ev bulunduğunu anımsatarak, bunların çoğu için sahiplerine restorasyon proje ve uygulama yardımı yapıldığını söyledi.

Tarihi değeri yüksek evlerde, yıllar geçtikçe bakım ve onarım ihtiyacı ortaya çıktığını belirten Hocaoğlu, Bakanlığın bu konuda proje uygulama desteği sağladığını aktardı.

Hocaoğlu, bu evlerden birçoğunun sürekli kullanılmadığı için tadilata ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Evlerin çok varisli olması bakım ve onarım açısından da zorluk oluşturuyor. Karşılıksız destek bir anlamda evleri terk edilmiş olmaktan kurtardı ve bu yapılara ilginin artmasına neden oldu. Fındıklı'da 7, Çamlıhemşin ve Hemşin'de ise bir tarihi ev turizme kazandırıldı” dedi.

Yüzyıllardır ayakta kalan tarihi Rize konakları ve evlerinin gelir kapısı olmasının önemine dikkati çeken Hocaoğlu, "Çalışmalarla konaklar yeniden hayat buluyor. Evler restore edildikten sonra pansiyon ve butik otel olarak hizmet veriyor. Bu alanda yaklaşık 100 yatak kapasitesi daha turizmin hizmetine kazandırıldı” diye konuştu.


DUDİ KONAĞI ESKİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR

Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Vadisi içinde bulunan tarihi Dudi Konağı da turizme kazandırılmak için restore edilen konaklar arasında yer alıyor. Doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen Fırtına Vadisi'nde yaklaşık 150 yıl önce dönemin coğrafi ve ekonomik imkansızlıkları arasında kesme taş ve ahşap kullanılarak inşa edilen konakta 6 aydır restorasyon çalışması yürütülüyor.

Dudi Konağı'nın restorasyonunu gerçekleştiren Çetin Kanoğlu, birçoğu kaderine terk edilen bu konakların restorasyonunun, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap