SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Kovanlık'taki heyelanın ardından

Kovanlık'taki heyelanın ardından

19 Ocak 2016 Salı - 10:47








On gün önce, Bulancak’ın Kovanlık beldesi, Düz Mahalle altındaki dik yamaçta büyük bir heyelan meydana geldi! Heyelanın meydana geldiği alanda iskan olmaması ve gündüz saatlerinde meydana gelmesi can kaybına neden olmazken, Bulancak-Kovanlık ve Aydındere beldelerini bağlayan karayolu ulaşıma kapandı. Yol kenarında bulunan ancak boş olan bir ev de heyelan nedeniyle yıkıldı. Geçen süreçte Karayolları; Kovanlık, Aydındere ve Bulancak belediyelerinin ortak çalışması sayesinde Pazar günü itibariyle yol geçici olarak ulaşıma açıldı. Aynı bölgede önceki yıllarda da felaket boyutlu heyelanlar yaşanmış olup, gerekli çalışmalar yapılmış ve bölgede iskan eden vatandaşların bölgeden tahliyesi ile afet konutları yapılması planlanmıştı.

Ancak geçen süreçte heyelan bölgesi kısmen de olsa tahliye edilirken, bazı vatandaşların hala bölgede iskan etmeye devam etmesi ve afet konutlarının hala teslim edilmemesi, tehlikeye ve olası felaketlere davetiye çıkarıyor. Ancak işin sevindirici tarafı TBMM’ye soru önergesi olarak da taşınan Kovanlık Heyelanı’nı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AFAD toplantısında tek başına ele alacaklarını bildirdi. Umarız tehlikeli bölgede yaşayan vatandaşlarımız için gereken adımlar en hızlı şekilde atılır. Gelelim yol konusuna... Heyelana maruz kalan ve yaklaşık 8 gün ulaşıma kapalı olan yol; Bulancak-Kovanlık-Aydındere arasında ulaşımı sağlayan, Paşakonağı ve çevre yaylalara giden tek karayolu.

Daha önce de sel, heyelan gibi doğal afetler sebebiyle defalarca ulaşıma kapanan bu yolda yapılacak yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler bundan sonrası için hayati önem taşıyor. Son olayda can kaybı yaşanmadı ama tehlike büyük ve devam ediyor. Heyelan bölgesinde yığılan malzemenin kısmen yarılarak kısmen de üstünden geçilerek ulaşıma açılan yol, her an yeni bir heyelan tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Devam çalışmalarında heyelan etkileri göz önüne alınmalıdır. Kovanlık Belediye Başkanı Sayın Mehmet Küçük, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamasında; sık sık heyelana maruz kalınan bölgenin 180 metrelik tünelle geçileceğini belirtmiş. Tam çözüm olur mu bilinmez ama mevcut durumdan daha güvenli olacağı düşünülebilir. Ancak burada hesaplama iyi yapılmalıdır. Olası yeni bir heyelanda dere kenarında bulunan yol ve tünelin girişlerinde meydana gelebilecek yığılma tünelin suyla dolmasına ve daha büyük bir felaketin yaşanmasına de neden olabilir.

Her zaman en kötüsünü düşünmek gerekir! Her iki tarafı da dik ve heyelana müsait yumuşak toprak yamaçlara sahip olan bu vadi belki de dere kenarından değil de yeni bir güzergahla yüksek kottan geçilmelidir. Mühendis değiliz ama görünen köye de kılavuza gerek yok. Naçizane gözlem ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Zor ve çetin bir coğrafyaya sahip olan Karadeniz bölgesinde, her yıl yaşanan “Kovanlık” örneğindeki gibi heyelan ve sel baskını felaketlerinin daha geniş bir bakış açısıyla masaya yatırılması ve planlamalar yapılırken, coğrafi özelliklerin de göz önünde bulundurulmasında fayda var. Aksi takdirde deniz dolgusu üzerine ve dere boylarına yapılan yollar ve yerleşimler sürekli tehlike altında olmaya devam edecektir...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap