SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Hayvancılık desteği göçü önler

Hayvancılık desteği göçü önler

04 Mart 2016 Cuma - 10:18




Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Geldi, “Hayvancılığa destek, göçü önler” dedi.





Giresun İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Geldi, kırsal kesimde göçü önlemek amacıyla geçtiğimiz günlerde bölge toplantısı için Trabzon’da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşerek, taleplerini iletti. Makul ve bölgesel kalkınmaya yönelik projelere Bakan Çelik yeşil ışık yaktı.

İMKANLAR SUNULMALI

Hayvancılıkla uğraşan yaşlı nüfusun gençleştirilmesi için devletin bazı imkanlar sunması gerektiğinin altını çizen Geld, “Hayvancılık için alarm sayılabilecek projelerimizin hayat bulmasını istiyoruz. Yaşlı nüfusu genç nüfuslara aktarmanın, köyden genç nüfusun göçmesinin önüne geçmenin yolu İşkur’dan geçer” dedi.

Geldi, “Toplum Yararına Eşdeğer” programlar düzenlenerek belediyelerde, Özel idarelerde olduğu gibi İşkur kapsamında Manda Yetiştiricileri Birliği’ne üye olarak, hayvancılık yapan işletme sahiplerinin desteklenmesi gerekmektedir. Yaşlı nüfusu gençleştirmek ve hayvancılıkla uğraşan kişilere daha cazip imkanlar sunmak ve hayvancılıkta devamlılığı sağlamak için üreticiler ve işletmeler desteklenmelidir. Doğu Karadeniz şartları göz önüne alınarak, 3 ila 7 arası hayvanı olanlara 6 aylık, 7 ve daha fazla 2 yaş üzeri hayvanı olanlara ise 9 aylık İşkur programı uygulanmalıdır. Kişi 50 yaş altı sigortasız ise kendisi, sigortalıysa oğlu, kızı veya gelinini İşkur kapsamında istihdam ettirebilmesinin yolunu açacak yeni düzenlemeler yapılmalı” diye konuştu.

Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Geldi, Bakan Faruk Çelik’e verdiği bilgide şu noktalara değindi: “Hayvancılık için alarm sayılacak, yaşlı nüfusu genç nüfuslara aktarmak köyden genç nüfusun göçmesinin önüne geçecek programlar ile hayvancılıkla uğraşan genç, hayvanını çoğaltacak ve daha profesyonel işletme yapacak, et ithalatı azalacak, et fiyatlarında düşüş olacak ülke ekonomisine marjinal fayda sağlayacaktır. Doğu Karadeniz ‘de arazinin engebeli, tarım arazisinin sınırlı oluşundan ötürü kaba yem ithal edilmektedir. Dolayısıyla yöremizde kaba yem girdisi yüksek seviyelerde seyretmektedir. İthal olunan bu yem girdisinin üreticiye yük olmasının önüne geçilmeli, birlik üyesi olanlara çiftçiye ödenen mazot desteği gibi kısmi destek sağlanmalıdır.”


Erkan Başkıran

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap