SON DAKİKA



Haber > Giresun > TKDK'dan her ilçeye 100 adet fındık toplama makina

TKDK'dan her ilçeye 100 adet fındık toplama makina

14 Ağustos 2018 Salı - 15:20




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü'nün koordinasyonunda düzenlenen “Fındıkta Makinalı Hasat Günü” 15 Ağust





TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun İl Koordinatörlüğü olarak, fındık toplama maliyetini en aza indirmek, fındık üreticilerinin en yüksek seviyede gelir sağlamalarına katkıda bulunmak amacıy-la “Fındıkta Makinalı Hasat” dönemini başlatmak istediklerini belirterek, 15 Ağustos Çarşamba günü düzenlenecek Fındıkta Makinalı Hasat Günü'ne konu ile ilgilenen herkesi davet etti.
 
Halkın pat pat olarak adlan-dırdığı makinanın çıkabileceği her arazide, fındık toplama makinasıyla hasadın yapılmasının mümkün olacağını dile getiren Kurşun; “Arazide birkaç tane açılacak 50 m yarıçapta konumlandırılacak 2m genişliğindeki patpat yolu işimizi görecektir.
 
Pat pat yolu açılabilecek her arazi fındıkta makinalı hasadın yapılabileceği arazidir. TKDK Giresun İl Koordinatörlüğümüz İlimizin hibelerden en üst seviyede yararlanabilmesi için fındıkta teraslama uygulaması çalışmalarının ilk tanıtım gününü, Fındıkta Makinalı Hasat Günü olarak belirlemiştir. Yapılan hasadın ilgililer tarafından takdir edilmesi durumunda, üretici birlikleri için bir yatırım alanı olan makine parklarının oluşturulması kapsamında, İlçelerimizin gayretine göre, her ilçeye en az 100 fındık toplama makinası kazandırmayı düşünüyoruz. Koordinatörlüğümüzün Tirebolu Örenköy Bedrama Kalesi mevkiinde oluşturduğu fındık altı teraslama sahasında önümüzdeki dönemlerde Tıbbi Aromatik Bitkiler Hasat Günü, Yumrulu Süs Bitkileri Hasat Günü, Kış Sebzeciliği Hasat Günü ve Yapay Mera Tesisi Tanıtım Günleri'ni de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Fındıkta ara tarımın fındık ana ürün olmak üzere, fındığın bakım ve hasadına mani olmayan ürünlerin, teraslanmış alanlarda üretilmesi halinde hem fındık verimine katkı sağlanacak hem de ara tarımdan elde edilecek mahsulün ekonomik getirisi, fındık üreticilerimiz için çok önemli bir kazanç kapısı olacaktır. Ara tarımda fındığın bakım ve hasadına engel olmayacak şekilde tercih ettiğimiz ürünlerin tarımı, dolaylı olarak fındık verimini de artıracaktır. Teraslanan bölgedeki su tutumu ile fındığın suya ihtiyacı olan süt olum döneminde, teraslanmamış alanlara göre çok önemli miktarda fındığa su temin edilmektedir. Bu konuda teraslama yapılan sahanın çevresinde bulunan bahçe sahipleri de Kurumumuzdan kendi bahçelerine teraslama yapılmasını talep etmişler ve teraslanan yer ile teraslanmayan yer arasındaki yaprak rengini bize tercih sebebi olarak göstermişlerdir. Ayrıca yanlış anlaşılmalara da mahal vermek istemem. Teraslama işlemi TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü'nün deneme olarak yaptığı bir uygulamadır. Teraslama Kurumumuz destek kapsamında olmamakla beraber, destek kapsamına alınması ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir” dedi.
 
Fındıkta Makinalı Hasat Günü'ne ısırgan üretimi ile ilgili sözleşmeli tarım yapan İzmir merkezli işletmenin de katılım sağlayacağını dile getiren Kurşun, sahada katılımcılara ısırgan üretimi ile ilgili bilgi verileceğini sözlerine ekledi. Kurşun; “Isırgan üretim maliyetleri ısırgan hasadında mahsuplaşılmak üzere sözleşmeli tarım da yapılabilecektir. Konuya ilgi duyan vatandaşlar için TKDK'nın desteklemiş olduğu tıbbi aromatik bitkiler sınıfında değerlendirilen ısırganın pazarlanmasında hiçbir problem olmayacaktır. Konu ile ilgili şirket yetkilileri bilgilendirmelerde bulunacaktır. Yine bu konuda çalışma yapan akademisyenlerimizden de sahada bilgi alınabilir” dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap