SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > "Gerçek bal" değerlendirmesi

"Gerçek bal" değerlendirmesi

14 Aralık 2012 Cuma - 14:58




Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, “Kristalize olmuş baldan değil, kristalize olmamış baldan şüphe duymak lazım” dedi.





Vatandaşlar, 'kristalize olmuş balda şeker kullanıldığı veya sahte bal olduğu' şeklinde yorumlar yaparken Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, “Her bal kristalize olur. Eğer kristalize olmuyor donmuyorsa o baldan şüphe duymak lazım” diye konuştu. Müdür Konak, balın sahte olup olmadığını laboratuvar da incelenmeden anlaşılmayacağının altını çizdi. Arı ürünleri analizi, arı hastalıkları, arı sağlığı ve moleküler genetik laboratuvarının Türkiye’de sadece Ordu’da olduğunu vurgulayan Konak, “Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu’nda yapılan çalışmalar ülkemizi ilgilendiren çalışmalardır. Nihai olarak ta ülkemiz dünyada önemli bir yere sahip olduğu için burada yaptığımız çalışmalar dünyanın takip ettiği çalışmalar olarak değerlendirmek mümkündür. Bizim çalışma alanımız sadece Ordu değil, Karadeniz değil, arıcılık yapan ülkemizin bütün yerleridir” ifadelerini kullandı. Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, "Kristalize olmuş bal tüketilebilir" diyerek şunları kaydetti:“Şimdi vatandaşımız bazen bütün kristalize olmuş bal, donmuş bal olarak tabir edilen ballar, zihnimizde aklımızda hep sahte bal olarak düşünmemize neden olmuştur. İşin gerçeğine baktığımız da bütün ballar kristalize olmalıdır. Kristalize olmayan bal konusunda şüphelenmek lazım. Çam balı dışındaki bütün ballar, süresi, ısısı değişmekle birlikte kristalize olur. Tüketim açısından değerlendirdiğimizde Avrupa ülkelerinde tüketim daha ziyade krem bal şeklinde olduğun görmekteyiz. Ülkemizde tüketim ise süzme bal yada petek bal olmaktadır. Fakat balın kristalize olmuş hali sahte bal, şekerlenmiş bal anlamında değildir. Bal kristalize olmuş şekliyle tüketileceği gibi bu kristalize olmuş bal, 45 dereyi geçmeyecek sıcaklıktaki suyun içerisinde çözdürmek sureti ile yine eski haline dönebilir ve tüketilebilir. Yüksek sıcaklık balın özelliğini bozar ve bir balın tahlili yapılmadan gözle bakarak sahte olup olmadığı da anlaşılması mümkün değildir.”
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap